LIVE

Κορωνοϊός

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τι οδήγησε στην έφοδο των 120 ελεγκτών στις τράπεζες

bank_mk

Οι έρευνες έγιναν στα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων αλλά ακόμη και στις γραμματείες των στελεχών - Σε κάθε τράπεζα ερευνήθηκαν από 20 έως και περίπου 50 γραφεία

Με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, περίπου 15 ημέρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των πέντε κορυφαίων τραπεζών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία των 4+1 συστημικών τραπεζών και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναζητώντας στοιχεία που να στοιχειοθετούν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν εναρμονισμένη πολιτική χρεώσεων.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις αυξήσεις των χρεώσεων που έχετε αναγγείλει, είναι εξαιρετικά αρνητικό» είχε ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 24 Οκτωβρίου μιλώντας στους εκπροσώπους των τραπεζών οι οποίοι έδειξαν να συμμορφώνονται και ανακοίνωσαν σταδιακά αναστολή των αυξήσεων που είχαν αποφασίσει σε μια σειρά από υπηρεσίες.

Ωστόσο, το πρωί της Πέμπτης, με μια συντονισμένη επιχείρηση 120 υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν «έφοδο» στα γραφεία των διοικήσεων της Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Οι έρευνες έγιναν στα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων αλλά ακόμη και στις γραμματείες των στελεχών. Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξήλωσαν σκληρούς δίσκους, πήραν έγγραφα, ήλεγξαν ακόμη και προσωπικούς υπολογιστές που βρήκαν στα γραφεία, ζήτησαν από τα στελέχη των τραπεζών να ανοίξουν ντουλάπες, κλειδωμένους φοριαμούς και ασφαλισμένα συρτάρια, ερευνώντας μέχρι και προσωπικές τσάντες ή και χαρτοφύλακες!

Σε κάθε τράπεζα ερευνήθηκαν από 20 έως και περίπου 50 γραφεία της ανώτατης διοίκησης, αλλά και των βοηθών τους. Οι τραπεζίτες περιγράφουν το προσωπικό της Επιτροπής που έκανε τον έλεγχο ως «ευγενικούς, αυστηρούς και τυπικούς».

Οι διοικήσεις κάλεσαν τους νομικούς συμβούλους των τραπεζών και, καθώς δεν υπήρχε κάτι παράνομο στις ενέργειες της επιτροπής, περιορίστηκαν στο να παρακολουθούν τη διενέργεια του ελέγχου.

Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορούν στο ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών στις χρεώσεις των τραπεζικών καρτών.

Η προειδοποίηση Άδωνι Γεωργιάδη

Η έφοδος ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Πέμπτης. Τα κλιμάκια ήταν δεκαμελή και εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία της διοίκησης των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Attica, καθώς και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ζήτησαν από τα στελέχη να απομακρυνθούν χωρίς να αγγίξουν τίποτε. Οι έρευνες στα γραφεία διευθυνόντων συμβούλων και άλλων ανώτατων στελεχών διήρκεσαν αρκετές ώρες, περίπου μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι λόγοι της εφόδου εκτιμάται ότι συνδέονται με την κοινή πολιτική επιβολής προμηθειών από τις τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έφοδος έγινε έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη που είχε ασκηθεί για ανάλογες πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως ακούει από την αγορά πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν συνεννοηθεί για την επιβολή προμηθειών. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις».

Τραπεζικές πηγές έκαναν λόγο για μια επικοινωνιακού χαρακτήρα επιχείρηση με σκοπό να σταλεί στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι οι τράπεζες δεν είναι ανεξέλεγκτες αλλά υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και δεν θα επιτύχουν να υλοποιήσουν εναρμονισμένη πρακτική αυξήσεων, κάτι που δεν θα επιτραπεί επίσης σε κανέναν άλλο τομέα της αγοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Crook-dom Unlimited

Δεν θα το ομολογήσουν ποτέ δημοσίως οι μυημένοι πρωταταγωνιστές του θεσμικού γδαρσίματος(κόμματα+εταιρείες+λοιποί συμμετέχοντες) Επειδή είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μαύρων εισοδημάτων 40%-50% - ασχέτως αν αυτό αφορά το 20% του γενικού πληθυσμού - αυτοί θεώρησαν ότι νομιμοποιούνται να υπερτιμολογούν-αισχροκερδούν 100-->400% σε μια σειρά βασικών αγαθών & υπηρεσιών στο σύνολο της κοινωνίας. Ήτοι στην διεστραμμένη συλλογιστική τους, τιμωρούν ένα λαμόγιο που φοροδιαφεύγει υπεξαιρώντας εκατομμύρα με την υπερχρέωση κάποιων αγαθών& υπηρεσιών !!!!! εξίσου με τον συνταξιούχο ή εργαζόμενο των 350 ή 700 ευρώ !!!!!

Gh

Με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν στήσει ενα άθλιο καρτέλ θα ασχοληθεί επιτέλους ο φιλελεύθερος ΧΑΧΑΧΑΧΑ Αδωνης και η Επιτροπή του?

Insider

Από τη στιγμή που ο τσιπραλέξ ξεπούλησε τις (πρώην) Ελληνικές τράπεζες σε ξένους, έναντι κυριολεκτικώς πινακίου φακής, μικρή σημασία έχουν τώρα πλέον όλα αυτά. Μάλλον είναι ασπιρίνη ενώπιον καρκίνου. ...

Savonarola

Σημειωτέον, οι τράπεζες γράφουνε διαρκώς στα τέτοια τους, τους δήμους και δεν αποδεσμεύουν για καιρό τους λογαριασμούς του κοσμακη με ρυθμισμένα χρέη.

Τρολ

Έμμισθοι Σχολιαστές μου... Προσοχή μην το γυρίσετε σε καλαματιανό. Ο Μέγας Άδωνις δήλωσε άγνοια... Και μετά οι Συριζαιοι κάνουν ότι τα πιστεύουν και λένε μπράβο στην παλιά σύνθεση της επιτροπής και οι της ΝΔ κοροϊδεύουν την επιτροπή για την αποτυχία τής.... Και μετά λέτε εμένα Τρολ !!!

Γπ

Απλά κάπως πρέπει ο πολίτης να τα χωνέψει αυτά και έτσι μπήκε μπροστά το σχεδιο αυτό το οποίο θα τά βρει όλα οκ στο τέλος και έτσι μέλι γάλα όλα και με την κρατική βούλα.

ΣΠΥΡΟΣ

Εχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι απόψεις και οι αναλύσεις διαφόρων συριζο_τρολέδων κι'ακόμη περισσότερο η σιγουριά που αποπνέουν ! Αφήστε το ρε παλουκάρια....δεν τόχουτε.....ανοίξτε κάνα βιβλίο να δείτε τι είναι νόμισμα,νομισματική πολιτική,χρονική αξία χρήματος......μετά να μάθετε τι είναι τράπεζα,τι δουλειά κάνουν,τι είναι χρηματοδότηση !!! Οταν δείτε τα απλά πάτε στα πλέον δύσκολα.....δεν είναι όλα ασπρο,μαύρο ετσι όπως θεωρήσατε στην αριστερή νιότη των καταλήψεων ,του κράσου και του σουβλακίου !

Τρολ

Φωτιά τα λόγια σου , ας ρίξουν φως στο άπειρο του σκότους !!!

Ασε σπυρακο την κλάψα

και κανε αλλού το φροντιστηριο σου.

Περίπου το 85% των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων εντοπίζονται

στην πρόσθια κυκλοφορία. Τα ανευρύσματα της οπίσθιας κυκλοφορίας είναι όμως τα πιο επικίνδυνα. Ανευρύσματα με συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως παρουσία «θυγατρικού» ανευρύσματος ίσως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης στη διάρκεια του χρόνου. Τέλος ορισμένοι ασθενείς περίπου το 20-30% έχουν περισσότερα του ενός ανευρύσματα ή οικογενειακό ιστορικό που αυξάνει το κίνδυνο ρήξης και αιμορραγίας. Ασθενείς με έντονο πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα που δεν πήγαν στα επείγοντα πιθανόν να έχουν «υποκλινική, λανθάνουσα» αιμορραγία και έχουν 50% κίνδυνο δεύτερης και πιθανόν θανατηφόρας αιμορραγίας μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να προσέλθουν στα επείγοντα άμεσα.

IC

Όσοι αμφισβητούν χωρίς δόλο είναι λάθος. Οι έλεγχοι έγιναν απολύτως εμπιστευτικά. Δεν ζούμε σε ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ καθεστώς το οποίο κάποιοι ονειρεύονται. Στις ανεξάρτητες αρχές υπάρχει εμπιστευτικότητα και υψηλό επίπεδο προσωπικού και διαδικασιών. Για τους υπόλοιπους δεν μπορώ να πω κάτι πέρα από καλό κουράγιο....

άρης

Πράγματι πολύ σωστή ενέργεια. Με μια διαφορά, θα έπρεπε να γίνει 15 ημέρες πριν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό κι όχι με κοινοποίηση από τον άδωνη 15 μέρες μετά. Επιπλέον, οι έλεγχοι πέραν στοιχείων διοίκησης, κανονικά περιλαμβάνουν και άρση τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου. Τεσπα, ας ελπίζουμε κάποια στελέχη να περάσουν την πόρτα των δικαστηρίων της ευελπίδων και η επιτροπή να μην μείνει μόνο στα πρόστιμα, τα οποία θα τα ξαναπληρώσουμε όλοι μας. ΥΓ. Με τα ζητήματα των επιτοκίων χορηγήσεων και τον υποθηκών η επιτροπή, πότε σκοπεύει να ασχοληθεί; διότι είναι παράλογο οι τράπεζες να δανείζονται με 0% πλέον και να δανείζουν με 9%. Επιπλέον, υπάρχουν σε μια σειρά δανείων εγγυήσεις από τρίτους φορεις, όμως τα τμήματα δανείων συνεχίζουν να επιμένουν να ζητάνε υποθήκες, που πολλές φορές ξεπερνάνε το ύψος του δανείου.

d.

Στην ΑΣΟΕ περιμέναμε να μπουν στις τράπεζες μπούκαραν. Ρε μπας και ψηφίσαμε... Λαφαζάνι και δεν το ξέρουμε; Κυριάκο πάρτο αλλιώς γιατι δεύτερη ζωή (πολίτικη) δεν έχει. Τα ψέματα τελείωσαν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης