Ποιοι κερδίζουν από την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα

akinita_ar

Τα κέρδη από την εξαγγελία Μητσοτάκη - Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι το 2022 - Αναθερμαίνεται η κτηματαγορά και οι οικοδομικές εργασίες - Αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ και της αξίας των ακινήτων - «Όπλο» και για την εξυγίανση των τραπεζών μέσω της υψηλότερης αποτίμησης των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους

Στον «πάγο» μπαίνει ξανά ο ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Από τις αρχές του 2020 και για τρία χρόνια δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων. Το νέο μέτρο θα ενισχύσει την κτηματαγορά αλλά και την αντιπαροχή για την ανέγερση οικημάτων, καθώς θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι οικοπεδούχοι για τα διαμερίσματα που λαμβάνουν.
 
Εκτός από την αναθέρμανση της κτηματαγοράς και των οικοδομικών εργασιών  (π.χ. ολοκλήρωση χιλιάδων ημιτελών κτισμάτων κ.λπ.) το μέτρο θα συμβάλει επίσης στην άνοδο του ΑΕΠ και στην άνοδο των αξιών των ακινήτων, στην ανάκτηση της αξίας των περιουσιών των ιδιοκτητών, αλλά και στην εξυγίανση των τραπεζών –μέσω της υψηλότερης αποτίμησης των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Κοκτέιλ μέτρων 
 
Και αυτό είναι ένα μόνον, από το πλέγμα μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προκειμένου να πυροδοτήσει την Ανάπτυξη, με παράλληλη ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στις συμφωνίες εργαζομένων – εργοδοτών με σκοπή τη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, στην δικαιότερη κατανομή του ΕΝΦΙΑ με επέκταση του Τιμών Ζώνης σε περιοχές με βίλες που φορολογούνται ελάχιστα, την υποχρεωτική πληρωμή μέσω τραπέζης του 30% του εισοδήματος, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από το 2020 πιλοτικά, αλλά και το σχέδιο "ΗΡΑΚΛΗΣ" για τις τράπεζες. Ενόψει μάλιστα της σημερινής συνάντησης με τους Τραπεζίτες, έστειλε  το μήνυμα πως πρέπει να εξαλειφθούν οι άδικες χρεώσεις.
 
Θετικό «σοκ» στην αγορά ακινήτων
 
Όπως αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργός, η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα ισχύσει ως 2022 για όλα τα ακίνητα που έχουν οικοδομική άδεια μετά το 2006 (έτος κατά το οποίο θεσπίστηκε ο ΦΠΑ στα ακίνητα). Θα καλύψει έτσι όχι μόνον όσα χτίζονται ή θα χτιστούν από τώρα και στο εξής, αλλά και τα περίπου 200.000 ακίνητα που έχουν ήδη χτιστεί αλλά παραμένουν απούλητα.
 
Ωστόσο το δίλημμα που είχαν στην κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες 100 ημέρες ήταν αν θα έπρεπε το μέτρο να καλύψει ισότιμα όλα τα ακίνητα, παλαιά και νέα, κτισμένα και άκτιστα. Και αυτό γιατί αρχικός στόχος της ιδέας για αναστολή του ΦΠΑ ήταν να δοθεί ώθηση στην οικονομία, με κίνητρα για να κτιστούν νέες κατασκευές –με άδεια κατασκευής 2019 και εξής–  τα οποία θα πωλούνταν χωρίς επιβάρυνση ΦΠΑ.
 
Από την άλλη όμως, μια τέτοια εξέλιξη θα «χαντάκωνε» τους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές απούλητων ακινήτων, αφού θα τους έμεναν οριστικά στα χέρια. Εφόσον δεν θα απαλλάσσονταν από την επιβάρυνση, δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα νεόκτιστα ακίνητα που θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ και είναι πιο σύγχρονα.
 
Με την απόφαση να εξαιρέσει όλα τα νεόδμητα, ασχέτως πότε εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, η κυβέρνηση απεγκλωβίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες και μικρούς ή μεγάλους κατασκευαστές, ενώ δίνει και ώθηση στην κτηματαγορά για να αναθερμανθεί καθώς θα πωλουνται ευκολότερα ακίνητα από το «στοκ» των 100.000 απούλητων.
 
Από την άλλη όμως, αποδυναμώνεται ενδεχομένως το κίνητρο για να κτιστούν νεότερα και να αναθερμανθεί η Οικοδομή, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον θα μοιραστεί και στα ήδη κτισμένα.
 
Νεόδμητα και… "νεόδμητα"
 
Ο άλλος «γόρδιος δεσμός» που καλείτο να λύσει η κυβέρνηση είναι και το εξής οξύμωρο: με τον όρο «νεόδμητα ακίνητα», που θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, εννοούνται και ακίνητα που έχουν κτιστεί ήδη πριν από 5 ή 6 χρόνια, αλλά δεν έχουν πουληθεί και κατοικηθεί ακόμα.
 
Για την ακρίβεια από το 2007 και εφεξής, όσα ακίνητα έμειναν απούλητα μετά την οικοδομική έκρηξη που σημειώθηκε στην διετία 2004-2005 (λόγω χαμηλών επιτοκίων δανεισμού αλλά και ενόψει επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα τότε) θεωρούνταν «νεόδμητα» μόνον και μόνον επειδή έμεναν απούλητα, ασχέτως πόσα χρόνια πριν είχαν δομηθεί.
 
 Μετά τη «φούσκα» της Οικοδομής της περιόδου εκείνης, ακολούθησε η διεθνής οικονομικής κρίση και, αμέσως μετά, η ελληνική και τα Μνημόνια. Αποτέλεσμα ήταν στα χρόνια αυτά η συσσώρευση ακινήτων στα αζήτητα επί χρόνια.
 
Και έτσι, για παράδειγμα, ένα ακίνητο με άδεια που εκδόθηκε το 2006 και παραμένει απούλητο, θα μπορεί να πουληθεί το 2020 χωρίς ΦΠΑ σαν νεόδμητο… 14ετίας!
 

Τι και ποιοι κερδίζουν
 
Σε αυτήν την περίπτωση, θα οφείλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης 3% της αξίας του ακινήτου, αντί 24% ΦΠΑ.
 
Πρακτικά πάντως, η αγορά κύριας κατοικίας (για άγαμο ή νέο ζευγάρι κλπ) απαλλάσσεται κατ’αρχήν από τον ΦΠΑ. Συνεπώς από την αναστολή επωφελούνται κυρίως όσοι αγοράζουν β΄κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ή ακίνητα αξίας πάνω από 250.000 ευρώ.
 
Χαμένοι βγαίνουν ενδεχομένως οι πωλητές πιο παλαιών ακινήτων (προ του 2006) καθώς χάνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαν έναντι των νεοτέρων τα οποία επιβαρύνονταν με ΦΠΑ.
 
Με βάση τα παραπάνω, από 1.1.2020 θα ισχύσουν τα εξής:
 
-          ακίνητα κάθε είδους (είτε νεόδμητα είτε «από δεύτερο χέρι») με άδεια οικοδομής πριν από το 2006 θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%.
 
-          νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα πωλούνται για τρία χρόνια (2020 έως 2022) με φόρο μεταβίβασης 3% και όχι ΦΠΑ 24%.
 
Αλλιώς πάντως, αν δεν λυνόταν αναδρομικά για όλους το θέμα του ΦΠΑ, θα προκαλείτο αλαλούμ στην αγορά καθώς, για παράδειγμα:
 
1         για οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονταν από τις αρχές του 2020 και μετά η μεταβίβαση των ακινήτων θα γινόταν για τρία χρόνια με φόρο 3% και όχι με συντελεστή ΦΠΑ 24%.
 
 2         νεόδμητα με οικοδομική άδεια του 2019 και τα οποία έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται θα επιβαρύνονταν με ΦΠΑ 24%
 
 3     Ακίνητα για τα οποία η οικοδομική άδεια του 2019, που μέχρι την ημερομηνία ενεργοποίησης των νέων διατάξεων δεν θα είχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης, θα φορολογούνταν κατά τη μεταβίβασή τους με φόρο 3%.
 
Με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες, οι διατάξεις για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ για μία τριετία θα συνοδεύονται και από παράλληλο τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις και αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Ντίνος

Τα ακίνητα χωρίς ΦΠΑ θα έχουν μεγαλύτερη τιμή τώρα. Και ο πωλητής θα λέει στον αγοραστή ότι είναι τυχερός που δεν θα πληρώσει ΦΠΑ. Τα ακίνητα ήδη παίρνουν φωτιά. Φούσκα που δεν θα βγει σε καλό.

ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Για να μην μας κοροιδευει κανενας ....το μετρο αυτο φτιαχτηκε για να γλυτωσει το ΦΠΑ ο Λατσης και η LAMDA DEVELOPMENT στην επενδυση του Ελληνικου ! Θα χρειαστει 3 χρονια να ολοκληρωθει , αρα θα ισχυσει και ο νομος για 3 χρονια (κι αν κανει περισσοτερα χρονια η LAMDA DEVELOPMENT θα εχει παραταση) !!! Τι πιστευετε , οτι θα τρεξουν τωρα ολοι να αγορασουν σπιτια και οι κατασκευαστες θα χτισουν καινουργια , οταν στεγαστικα δανεια πια οι τραπεζες δεν δινουν, ο κοσμος στεναζει οικονομικα με το δανειο του και οι περισσοτεροι εχουν καταφυγει στο νομο Κατσελη μπας κ γλυτωσουν το σπιτακι τους ? Οταν ο ΕΝΦΙΑ εξακολουθει (εστω και μειωμενος)να υφισταται ? Αλλαξε τιποτα οικονομικα τα τελευαταια χρονια στη τσεπη μας, εκτος απο τους δεικτες κ τα στατιστικα ? Αρκετα με το κουτοχορτο !

Τσιπραντρεου

Ναιιι ;;; Μπεεεε

@ΣΚΕΠΤΙΚΟΣΤΟΚΟΣ

Ρε οικονομολόγε του καφενείου, τί ασυναρτησίες γράφεις! Ο ΦΠΑ είναι μετακυλιόμενος φόρος, δεν πάει στο ταμείο της επιχείρησης. Τον πληρώνει ο τελικός πελάτης και τον αποδίδει η επιχείρηση στο κράτος. Με τη δική σου λογική, αν βάζαμε 300% ΦΠΑ αντί για 24 θα γινόμαστε κροίσοι;

Εννια χρονια χωρις φορολογικη ενημεροτητα αλλα ραγιας δεν θα γραψει .

Δεν ξεχναμε την περίοδο Σαμαρά -Βενιζέλου περίοδο ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ( με το 55% , συν ΕΝΦΙΑ ,συν,συν,συν...) με παραδοση τραπεζικου απορρήτου στο θυρωρο εκαστης ΔΟΥ και αρχη της παραδοσης της ατομικης περιουσιας μεσω κατασχετηριων σε τραπεζες και εφορια με εικονικα βαρη στο taxis. .Συλλογικη ευθυνη εμεις και οι οικογενειες μας απο τους μαζι τα φαγαμε με μπακ απ των ( δανειστων ) επι εννια χρωνια τωρα ,συλλογικη ευθυνη εσεις και οι οικογενειες σας οσα χρονια και αν περασουν ! Τραπεζες , χρηματιστηριακες κλ που λειτουργησαν σαν υποκαταστηματα της εφοριας και των ( δανειστων ) και μας αρπαξανε στεγνα τις αποταμιευσεις μιας ζωης , αυτοκτονησαν οριστικα ! Αυτος ο νεος μουλωχτος εμφυλιος , συναισθηματων προς το παρων , θα παρει γενιες για να περασει ....

ζερβός

σε παράκρουση τα συριζοτρολ. Κουράγιο παιδιά.

το μυαλό σου μπαλα

αντικειμενικά, τι Ελλαδα θες για τα παιδιά σου; Και γιατί το σύστημα της χρεοκοπίας να το πούμε με το ζόρι αξιόπιστο; Πλερωνε τώρα τις μεγαλύτερες τραπεζικές προμήθειες στην Ευρωπη και η ΝΔ θα σου στείλει ευχαριστήριο email.

JGAIKJ

Πιο κουραγιο και που τα ειδες ακριβως τα συριζοτρολ?Επειδη ο κουλης σου δεν εχει φερει ουτε μια σοβαρη επενδυση μεχρι τωρα αλλα εξυπηρετει λατσηδες κλπ με το "ελληνικο" σημαινει οτι εμεις ειμαστε συριζαιοι?Ρε φιλε θα στο πω απλα,με καζινο και οικοδομες δεν ερχεται η αναπτυξη.Επειδη ειμαι σιγουρος οτι δεν γνωριζεις και πολλα πραγματα πανω σε αυτο θα σε συμβουλευα να ριξεις μια ματια σε χωρες οπως η Ολλανδια κλπ να δεις για τι παραγωγη μιλαμε και απο που εχει φραγκα το κρατος...

Θεόφιλος

Αυτό που δεν καταλαβαίνω με όλους ........εμάς, είναι γιατί ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην αναθέρμανση της οικονομίας με τόση μανία κατακρινεται. Μακάρι σε όλους τους τομείς να βρουν τρόπους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη...... και επιτέλους εσείς όλοι που μόνο να κρίνεται αρνητικά γνωρίζετε, έτσι είστε και στην ζωή σας? ....μόνο μιζέρια?

για τα πανηγυρια

ποια αναθερμανση ρε Θεοφιλε;;;; με μπετα και καζινο;;; ετσι αναθερμανεται μια οικονομια;;;; εχεις ιδεα απο οικονομια;;;.σιγουρα πιστευες και το βοδι της ραφηνας οταν ελεγε για θωρακισμενη οικονομια το 2007-08 και μας εριξε στα βραχια.... ιδιο κομμα ιδια μυαλα

@Θεόφιλος

Δεν είναι μιζέρια, είναι θέμα σωστής ιεράρχησης για να αποφύγουμε μια νέα κρίση στο μέλλον. Δεν έμαθες τίποτα εσύ τόσα χρόνια; Οι πάντες σε αυτοί τη χώρα πληρώνουν πολύ υψηλούς φόρους. Το ποιους φόρους θα επιλέξεις να χαμηλώσεις πρώτα εξαρτάται από το πού θες να πας την οικονομία. Και η συγκεκριμένη κίνηση είναι λάθος. Εσύ πήγαινε στο νηπιαγωγείο να σου λέμε τραγουδάκια λα λα λα να μη σου χαλάμε τη ζαχαρένια...

Μισθωτο κοροιδο

Και εκει που ειχα ολα τα αλλα μου ρθε και τουτο δω...

Κουράγιο

Μεγάλη ζημιά σε βρήκε! Ντροπή να μπορεί να αγοράσει ο κοσμάκης κεραμίδι φθηνότερο και να βρει μεροκάματο ο εργάτης.....

κατεχομενα πατησια

@Κουράγιο...ναι τον εργατη σκεφτεται ο κουλης και οχι τον λατση με τα καζινο και τα φιλετα, τον εργατη που θα βγαλει απο το στρωμα 200.000 ευρω (μιας και οι τραπεζες δεν δινουν δανειο) και θα παει να αγορασει ενα σπιτι.... ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΒΟΔΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ;;;;

Let me guess...

Οι εργολαβοι, οι τραπεζες, οι κινεζοι και το airbnb. Τα ιδια παντελακη μου, τα ιδια παντελη μου. Ολοι εξωτερικο αδερφια, εδω βαλκάνια. Μητσοτακη απογοητευεις.

Λάθος

Πάλι οικονομία βασισμένη στην οικοδομή θέλουμε; Πού είναι η στροφή σε εξαγωγικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους; Αντί να στηρίξουν τομείς όπως η φαρμακοβιομηχανία, η υψηλή τεχνολογία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, στηρίζει πάλι έναν εσωστρεφή τομέα, που δεν κάνει έρευνα και ανάπτυξη, που δεν βοηθά τη στροφή του παραγωγικού μοντέλου. Πολύ κακό δείγμα γραφής.

γτπ Καβαλα

τι περιμενεις απο τον κουλη ρε γιδι;;;...δεν εβλεπες που επαιζε μπαλα με τους γυφτους και εστελνε βολευτες του στα γκει παρειντ για να μας πουλησει φιλελεφτ αντιρατσισμο, το ειχες ικανο αυτο το ατομο για κατι καλυτερο εκτος την πεπατημενη;;;;

Eleni

Μπράβο και ξανα μπράβο στην κυβέρνηση!!!!!

Δεξιός Φοροφυγάς με ακίνητα

Ήρθε η ανάπτυξη σύντροφοι...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης