Έκπληξη για το ΥΠΟΙΚ η υποβάθμιση από την S&P

Έκπληξη για το ΥΠΟΙΚ η υποβάθμιση από την S&P

Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P να θέσει τη χώρα μας στον προθάλαμο νέας υποβάθμισης.

Έκπληξη για το ΥΠΟΙΚ η υποβάθμιση από την S&P
Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P να θέσει τη χώρα μας στον προθάλαμο νέας υποβάθμισης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στέλνει το μήνυμα στους "αξιολογητές" μας πως… δεν ξέρουν τι τους γίνεται και πως βγάζουν άσχετα συμπεράσματα, θέλοντας να τους κόψει τη φόρα να υποβαθμίζουν κάθε λίγο και λιγάκι τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Για την ακρίβεια, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως:

- οι δείκτες και τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας πέρασαν τα τεστ της Τρόικα,
- η ανησυχία της Standard and Poor’s για την Ελλάδα πηγάζει από την προοπτική της δημιουργίας του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα αφορά όλες τις χώρες που τυχόν ενταχθούν σε αυτόν (σσ: πχ Ιρλανδία, Πορτογαλία κλπ), αλλά,
- δεν αφορά στην Ελλάδα, επειδή, τουλάχιστον μέχρι το 2013, θα δανείζεται με το ισχύον σήμερα καθεστώς του Μνημονίου και όχι με το προτεινόμενο νέο σύστημα.
Κλείσιμο

Άρα, μια τέτοια αρνητική αξιολόγηση θα μπορούσε να προκύψει μόνο μετά από δύο-τρία χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο, και όχι να προεξοφλείται από το 2010.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικνοομικών αναφέρει τα εξής: "Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P να θέσει την Ελληνική Δημοκρατία υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση (negative credit watch) αποτελεί έκπληξη δεδομένων των πρόσφατων επιτυχιών του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν  την ανταγωνιστικότητα της χώρας".

"Η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδος και, πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013. Η απόφαση αποτελεί μια προσέγγιση της επίπτωσης του ESM στις αγορές, η οποία αγνοεί  το ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας".

"Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση της S&P αφορά μόνο σε χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα, η οποία ήδη λαμβάνει οικονομική υποστήριξη, για να λύσει το υπάρχον πρόβλημα του δημόσιου χρέους με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης