Σήμερα αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου

ste-pinakida

Δρόμο για επιστροφή επικουρικών και αλλαγές στις εισφορές αναμένεται να ανοίξει η απόφαση του ΣτΕ

Το πράσινο φως για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών και την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αναμένεται να δώσει η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα η μη του νόμου Κατρούγκαλου η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί ακόμα και σήμερα.

Επίσης αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές όπως φαίνεται τις περικοπές των 260.000 επικουρικών συντάξεων το καλοκαίρι του 2016 γιατί αποφασίστηκαν χωρίς να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτε , τότε θα ανοίξει νέος γύρος διεκδικήσεων για την επιστροφή των αναδρομικών από τις μειώσεις των επικουρικών, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο για το δημοσιονομικό κόστος.

Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος ως προς το σκέλος υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα, θα δοθεί ο έναυσμα για ελαφρύνσεις. με πιθανή και την αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα.

Αν κριθεί αντισυνταγματικός όπως φαίνεται ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων, θα αλλάξουν οι συντελεστές αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών.

Αντίθετα αν ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων κριθεί συνταγματικός τότε τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν πιθανότατα στο 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για το 10μηνο ο συνολικός «λογαριασμός» των επιστροφών φτάνει κοντά στα 4 δις.

Πάντως οι αποφάσεις θα επηρεάσουν τα επόμενα βήματα του υπουργείου εργασίας αλλά και το εισόδημα 4 εκ ασφαλισμένων και 2.5 εκ συνταξιούχων

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2_gr

Είσαι νέος έως 29 ετών, πτυχιούχος, που γνωρίζεις τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και έχεις μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία; Κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η AVIS και η Microsoft σε προκαλούν να πάρεις τη θέση τους!

mitarakis

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας αποτελούσε βασικό της στόχο, τελικά δεν είχε υπολογίσει τα απαιτούμενα κονδύλια

tomsen_1

Ερωτηθείς για την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 2,8% το 2020, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου απάντησε πως μπορεί να επιτευχθεί - Αναγνώρισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο, ιδίως στις αποκρατικοποιήσεις