Σήμερα αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου

Σήμερα αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου

Δρόμο για επιστροφή επικουρικών και αλλαγές στις εισφορές αναμένεται να ανοίξει η απόφαση του ΣτΕ

ste-pinakida
Το πράσινο φως για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών και την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αναμένεται να δώσει η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα η μη του νόμου Κατρούγκαλου η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί ακόμα και σήμερα.

Επίσης αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές όπως φαίνεται τις περικοπές των 260.000 επικουρικών συντάξεων το καλοκαίρι του 2016 γιατί αποφασίστηκαν χωρίς να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτε , τότε θα ανοίξει νέος γύρος διεκδικήσεων για την επιστροφή των αναδρομικών από τις μειώσεις των επικουρικών, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο για το δημοσιονομικό κόστος.

Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος ως προς το σκέλος υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα, θα δοθεί ο έναυσμα για ελαφρύνσεις. με πιθανή και την αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα.

Αν κριθεί αντισυνταγματικός όπως φαίνεται ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων, θα αλλάξουν οι συντελεστές αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών.

Κλείσιμο
Αντίθετα αν ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων κριθεί συνταγματικός τότε τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν πιθανότατα στο 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για το 10μηνο ο συνολικός «λογαριασμός» των επιστροφών φτάνει κοντά στα 4 δις.

Πάντως οι αποφάσεις θα επηρεάσουν τα επόμενα βήματα του υπουργείου εργασίας αλλά και το εισόδημα 4 εκ ασφαλισμένων και 2.5 εκ συνταξιούχων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης