Οι διεθνείς μετανάστες κατά 68% περισσότεροι το 2050

Οι διεθνείς μετανάστες κατά 68% περισσότεροι το 2050

Η επιβράδυνση αυτή της μετανάστευσης θα τερματιστεί με την "ανάκαμψη της οικονομίας και την εξάπλωση της αγοράς εργασίας", εκτιμά ο ΔΟΜ...

Οι διεθνείς μετανάστες κατά 68% περισσότεροι το 2050
Ο αριθμός των διεθνών μεταναστών αναμένεται να φθάσει τα 405 εκατομμύρια το 2050, καταγράφοντας αύξηση κατά 68% έως το 2050, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια και μπορεί να φθάσει τα 405 εκατομμύρια το 2050", εκτιμά ο ΔΟΜ στην ετήσια έκθεσή του για τη μετανάστευση στον κόσμο.

Οι προβλέψεις αυτές υπολογίζονται στη βάση μιας προόδου παρόμοιων μεταναστευτικών ρευμάτων με αυτές που καταγράφονται την τελευταία 20ετία.

Στη έκθεση διαπιστώνεται ότι η οικονομική κρίση επιβράδυνε μεν τη μετανάστευση σε πολλά μέρη του κόσμου, ωστόσο δεν προέτρεψε σε επαναπατρισμό μεταναστών.

Κλείσιμο
Η επιβράδυνση αυτή της μετανάστευσης θα τερματιστεί με την "ανάκαμψη της οικονομίας και την εξάπλωση της αγοράς εργασίας", εκτιμά ο ΔΟΜ.

Η "θεαματική αύξηση" του αριθμού των μεταναστών που υπολογίστηκε από τους ειδικούς του ΔΟΜ, θα προκληθεί μεταξύ άλλων από τη σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η προσφορά εργασίας αναμένεται να λιμνάσει.

Στις λιγότερο προηγμένες χώρες, ο ενεργός πληθυσμός αναμένεται κατά συνέπεια να αυξηθεί από 2,4 δισεκατομμύρια το 2005, σε τρία δισεκατομμύρια το 2020 και σε 3,6 δισεκατομμύρια το 2040. Ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες θα πρέπει να φθάσει στο ανώτατο όριο στα 600 εκατομμύρια έως το 2050.

Αυτή η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της "προσφοράς και της ζήτησης εργασίας στην παγκόσμια κλίμακα" θα εξακολουθεί να ωθεί περισσότερους εργαζόμενους από τις φτωχές χώρες να ζητούν εργασία στις πιο πλούσιες χώρες, προβλέπει ο ΔΟΜ.

Το μεταναστατευτικό κύμα θα ενισχυθεί επίσης από τις περιβαλλοντικές αλλαγές, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, ακόμη κι αν οι σχέσεις μεταξύ των "δύο φαινομένων είναι πολύπλοκες και απρόβλεπτες", σύμφωνα με την έκθεση.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης