Αυθαίρετα: 30% επιπλέον έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ

Αυθαίρετα: 30% επιπλέον έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ

Υπόθεση αυθαίρετα:  Έκπτωση 20%, αντί για 10% που ισχύει τώρα - Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για ο,τι σας αφορά 

authaireta-akinita-oikodomi
Επιπλέον έκπτωση -και συγκεκριμένα 30%- θα δίνεται σε όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να πληρώσουν όλο το ποσό του προστίμου για την υπαγωγή του αυθαιρέτου τους. Η ευνοϊκή διάταξη του νόμου 4495/17 που ενισχύεται ανερχόταν στο 20%.

Αντίστοιχα, όσοι πολίτες δώσουν εφάπαξ το 30% του προστίμου που τους έχει επιβληθεί, θα έχουν έκπτωση 20%, αντί για 10% που ισχύει τώρα. Σύμφωνα με πηγές της εφγμερίδας «Ελεύθερος Τύπος», για πολλούς θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί μικρής διάρκειας παράταση στο νόμο τακτοποίησης κτισμάτων, που λήγει στις 9 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά ενώ, όπως διαμηνύουν, δεν πρόκειται να έρθει νέα ρύθμιση που θα επικροτεί την άναρχη δόμηση και αυτό γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να βάλει φρένο σε παθογένειες δεκαετιών, έχοντας όμως ως δεδομένο ότι η χώρα έχει περισσότερα από 1,5 εκατ. αυθαίρετα κτίσματα και περίπου 2,5 εκατ. με μικροαυθαιρεσίες.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο σύστημα έχουν ενταχθεί περισσότερες από 1,2 εκατ. αυθαίρετες κατασκευές όλο αυτό το διάστημα, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 2,4 δισ. ευρώ. Αν τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίσει να μην δοθεί παράταση, οι πολίτες έχουν περιθώριο περίπου 2 μήνες για να υπαχθούν στη ρύθμιση και να σώσουν την ιδιοκτησία τους. Σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετά τη λήξη του νόμου, τα ηνία αναμένεται να πάρουν οι ελεγκτές δόμησης που έχουν ήδη το… πράσινο φως για να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε κατεδαφίσεις για όσους δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης 300.138 ακίνητα, εκ των οποίων σε φάση οριστικής υπαγωγής βρίσκονται 468.784 φάκελοι ενώ έχουν περαιωθεί οι διαδικασίες για 221.302 ακίνητα. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί συνολικά 1.923.539 βεβαιώσεις μεταβίβασης για ακίνητα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Το σύνολο των αυθαιρέτων ανέρχεται στα 1.455.086.

Ειδικές κατηγορίες

– Για ΑμεΑ που καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (για 80% και 67%) και το εισόδημα (με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 18.000 ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση).

Κλείσιμο
– Για παλιννοστούντες ομογενείς και πολύτεκνους που καταβάλλουν το 20% του προστίμου οι πρώτοι και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τις περιπτώσεις, π.χ.:

– Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 30% του προστίμου. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

– Πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.) καταβάλλουν 50% του προστίμου.

Συνάντηση με τους θεσμούς για το Κτηματολόγιο

Συνάντηση με τους θεσμούς πρόκειται να έχει την επόμενη βδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος για το Κτηματολόγιο, έτσι ώστε να εξεταστεί αν θα δοθεί το πράσινο φως για τις ρυθμίσεις που προωθούνται – μεταξύ αυτών η παράταση έως και 2 μήνες ανά περιοχή και η επιβολή κλιμακωτών προστίμων.

Σύμφωνα με πηγές, το ΥΠΕΝ θα παρουσιάσει συγκεκριμένη δέσμη δράσεων προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επιδείξουν συνέπεια στη συλλογή δηλώσεων και να ολοκληρωθεί εντός χρονικών πλαισίων (2021) η σύνταξη του Κτηματολογίου. Πάντως, εκτιμήσεις θέλουν πως αυτό δεν αναμένεται να γίνει μέχρι το 2025, καθώς υπάρχουν συμβάσεις που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Κτηματολόγιο: Δείτε ΕΔΩ  τις παρατάσεις 

Η πίστωση χρόνου που θα έχουν οι πολίτες θα κυμαίνεται από 15 μέρες έως 2 μήνες, αφορά περιοχές που ήδη έχουν ξεπεράσει το αρχικό όριο των 3 μηνών (συν 3 που δόθηκαν από το Κτηματολόγιο σε 2 δόσεις και άλλοι έως 6 από το ΥΠΕΝ) και θα κυμαίνεται ανάλογα με το πόσες παρατάσεις έχουν ήδη δοθεί ανά περιοχή. Αμέσως μετά, όσοι δεν συμμετείχαν καθόλου στη διαδικασία πρόκειται να υποστούν κυρώσεις, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή κλιμακωτά πρόστιμα με βάση την καθυστέρηση που υπέδειξαν στη συλλογή δηλώσεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, εξετάζεται να παραμένει μεν το ακίνητο στην περιουσία τους, ωστόσο να μην έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης ή πώλησης. Ταυτόχρονα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης