Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική- Αυξάνεται το ταμειακό έλλειμμα

4878648

Πρόβλεψη για αύξηση του ταμειακού ελλείμματος στα 800 - 900 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο - «Κυνήγι» στους οφειλέτες - Εγκρίθηκε ο διορισμός του από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ - Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η επιχείρηση

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στη ΔΕΗ ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης. Μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά την έγκριση του διορισμού του από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ αυξάνεται δραματικά και απάντησε θετικά στην ερώτηση αν πλέον το έλλειμμα φτάνει στα 800- 900 εκατ. ευρώ σε δωδεκάμηνη πρόβλεψη.

«Πρέπει να περάσουμε τον κάβο, να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως NPLs» (κόκκινα δάνεια).
4878650


Αναφορικά με το χρόνο λήψης των μέτρων είπε ότι αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε ο ορκωτός λογιστής να μην κάνει παρατηρήσεις στην έκθεση του (24 Σεπτεμβρίου) για τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα.
Ως προς τα μέτρα που θα πάρει η εταιρία, ο κ. Στάσσης απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος, ενώ μίλησε με βεβαιότητα για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών της εταιρείας, αλλά και για μηχανισμό ρήτρας CO2. Πρόσθεσε όμως ότι οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το ΦΠΑ. «Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς υπογράμμισε».

Ο ίδιος, ερωτηθείς για το αν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας 10%, απάντησε πως «θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής». Ωστόσο συμπλήρωσε: «Πρέπει να αλλάξουμε την εμπορική πολιτική της επιχείρησης. Συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες. Μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο πρέπει να έχουμε τέτοια προϊόντα. Η λογική οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί».

Μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έρχομαι πίσω στην πατρίδα μου μετά από αρκετά μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με έναν βασικό στόχο για τη ΔΕΗ. Να γυρίσει η επιχείρηση σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη σε παγκόσμια επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να απέχει από αυτή. Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά».

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να παίζει επί ίσοις όροις σε όλα τα επίπεδα. «Πρώτα από όλα όμως πρέπει να περάσουμε τον κάβο που αφορά στην ταμειακή δυσκολία που έχει η επιχείρηση».

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι «τρεις είναι οι βασικοί τομείς πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε: να περάσουμε την ταμειακή δυσκολία. Άμεσα να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση που θα μας δώσει ανάσα ώστε να βρούμε τον χρόνο να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Ταυτόχρονα να καταστρώσουμε ένα καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο και τελικά να εργαστούμε με κατεύθυνση την ανάπτυξη της επιχείρησης».

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η επιχείρηση, ο κ. Στάσσης ανέφερε:

1) θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη

2) το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%

3) θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες

4) θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών

5) θα υπάρξει ανελέητο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες

6)θα προχωρήσει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής

Σε σύντομο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας μας. Ωστόσο επεσήμανε ότι «λανθασμένες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και διοικήσεις ευθύνονται για τα σημερινά άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να σώσουμε τη ΔΕΗ, να της δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα και αξιοποιώντας επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στο εθνικό μας πλαίσιο όσο και στο ευρωπαϊκό».

Παναγιωτάκης: Πρόσκαιρα τα οικονομικά προβλήματα

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ  Μανώλης Παναγιωτάκης στην ομιλία του επεσήμανε ότι τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι πρόσκαιρα, ωστόσο τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές. Όπως είπε, «οι προοπτικές και η δυναμική της ΔΕΗ είναι λαμπρές. Με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουμε σχεδιάσει και προτείνει, η ΔΕΗ το 2022 μπορεί να έχει πενταπλάσιο EBITDA, να έχει πενταπλασιάσει το δυναμικό της σε ΑΠΕ ολοκληρώνοντας την οριστική της στροφή στην πράσινη ενέργεια και να έχει θέσει τις βάσεις να γίνει ηγέτης στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα κατάρρευσης είναι».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η σχέση της ΔΕΗ με τους πελάτες της διέπεται από συγκεκριμένες αξίες. «Σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού καταφέραμε να συγκρατήσουμε περί τους 7 εκατ. Έλληνες καταναλωτές. Από τον Σεπτέμβριο 2015 αρχίσαμε να κάνουμε βήματα για την εμπέδωση μιας νέας αξίας, της επιβράβευσης της συνέπειας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε χαρίσει το πάγιο στους συνεπείς μας πελάτες. Ολοκληρώθηκε αυτή η πολιτική με την καθιέρωση της έκπτωσης συνέπειας τον Μάιο του 2016. Από 15% το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 10% τον Απρίλιο. Είναι στοιχείο του αξιακού μας συστήματος με τους πελάτες μας η επιβράβευσης της συνέπειας. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, πιστεύω ότι δεν πρέπει μέσα στις τιμολογιακές προσαρμογές να περιλαμβάνεται και αυτή η έκπτωση».

Ο κ. Παναγιωτάκης ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και τόνισε: «Απολογούμαι γιατί οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να έχουμε την πρέπουσα κερδοφορία και εσείς να απολαύσετε κάποια μερισματική απόδοση. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις να κρατηθεί η επιχείρηση όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι. Το μέλλον είναι ευοίωνο ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον εκτός μνημονίων. Εύχομαι η πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο της ΔΕΗ ως βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ (108)

Γιώτα

Κόψτε το κοινωνικό τιμολόγιο των λαμόγιων της αριστεράς, δεν φτάνει που αρνούνται να πληρώσουν φόρους, τους πληρώνουμε και το ρεύμα. Όχι κοινωνικό τιμολόγιο σε σπίτια πάνω απο 50 ευρώ, είναι ανήθικο οι μικροϊδιοκτήτες να πληρώνουν για τις βίλες των λαμόγιων.

...

Η ΝΔ δεν είναι που διατείνεται ότι ακολουθεί μάνατζμεντ στυλ ιδιωτικού τομέα για να είναι επιτυχημένη και κερδοφόρα η κάθε κρατική επιχείρηση; Μπορείτε να φανταστείτε κάποιον CEO να μιλάει έτσι για την εταιρεία που διοικεί;

#

Μειώστε τις αμοιβές σας και μη μας πρήζετε κάθε τρεις και λίγο με τα εσωτερικά σας ζητήματα!

Τάσος Μ.

Κάνουν τα πάντα οι Δεξιοί για να απαξιώσουν την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και να την ξεπουλήσουν στους ιδιώτες κερδοσκόπους! Πήραν μια ΔΕΗ διαμάντι και την πτωχοποιούν ανερυθρίαστα! Αλλά τι να περιμένει κανείς από νεοφιλελεύθερους ακροδεξιούς!

G.K

Γρήγορα σε.. γιατρό! Το πρόβλημά σου είναι δύσκολα αναστρέψιμο!

Οποιος εχει ρευμα

πιστευει οτι ξερει απο διοικηση της ΔΕΗ. Τοσοι κρετινοι ειναι αδυνατον να εχουν ρευμα. Το ανησυχητικό ειναι, αν αψηφήσουμε τα σημερινα ξερασματα κατα του νεου προεδρου απο καθε λογής πεινασμένο συμμορίτη, οτι κανεις δεν νοιωθει ενοχος για το τεραστιο χρεος που δημιουργηθηκε απο το 2015 μεχρι σημερα. Το μονο που τους ερχεται στο νου ειναι οχι το τι και πως εγινε αλλα ο νεος προεδρος και το μελλοντικο τιμολογιο.

Oι περισσότεροι εδώ μέσα...

σχολιάζετε για το αν είναι μαύρος, αν είναι Ρομά, αν είναι μορφωμένος, για τις δηλώσεις που έκανε ο νέος Διοικητής και διάφορες άλλες ανοησίες... ενώ το θέμα είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ. Άραγε τα μούτρα σας τα έχετε δει ποτέ στον καθρέπτη? Τέλος πάντων... ήθελα να πω ότι εάν άφηνε αυτή η φάρα των συνδικαλιστών που τότε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα ίδια αυτά κόμματα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ, τώρα και φτηνότερο ρεύμα θα είχαμε αλλά και η ΔΕΗ θα ήταν μια επικερδείς επιχείρηση! Άντε γεια...........

Η φάρα των Πασοκων,Συριζαιων κ Δεξιών...

Είναι ίδια αλλά που να δεις πέρα από τη τσίμπλα του 0,60 τρολιο.

Δε γίνεται με αυτήν τη φάτσα να έχει κάνει καριέρα ο τύπος..

Θυμίζει Παλαιστινιο από προσφυγικό καταυλισμό.

Αυτό το τίποτα πόσο ακριβώς πληρώνεται....

από τη μπατηροΔεη για να μας πει οτι η κατάσταση ειναι δραματική? Δηλαδή πάλι ο λαουτζίκος θα πληρώσει. Κ οι βιομήχανοι που την ξέσκισαν δεν πληρώνουν μια Κ το χρήμα όλο σε Παρακτιες εταιρίες. Μόνο στο Ελλαδισταν.

νεμεσις

4 χρονακια ειναι που την κοπανησα απο δεη και πηγα σε ιδιωτη παροχο και το ωφελος δεν ειναι πολυ γυρω στα 100 ευρω το χρονο αλλα το καλυτερο ειναι οτι δεν θα τρωνε οι κοπροι σαντουιτς με τα δικα μου τα λεφτα....1000 φορες καλυτερα στους εργαζομενους του ιδιωτικου τομεα...οποιος καλοπληρωτης εχει μεινει ακομα δεη ε συγνωμη αλλα πρεπει να ειναι και πολυ μαλ@@@ς οταν ολες μα ολες οι εταιριες εχουν πολυ καλυτερο τιμολογιο

Γελάω μ αυτόν το τυπάκο τον ΨΕΥΤΗ...

που λέει ότι ο στόχος είναι όχι μόνο να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά να αυξηθεί στο 60 με 65%. Καταρχήν ΔΕΝ συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τίποτα αλλά υπήρχε ανέκαθεν εντολή της Ε.Ε σε όλα τα κράτη μέλη της για λόγους ανταγωνισμού να επιδιώξουν αυτό τα επίπεδο στις κρατικές εταιρίες ηλεκτρισμού.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eforia-oyra-arthro

Όλες οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου ενώ η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός

2
merisma-mesa

 Στο υπ. Οικονομικών δεν αποκλείουν καταβολή μερίσματος ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα για κατηγορίες δικαιούχων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι - Στις 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

24