Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική- Αυξάνεται το ταμειακό έλλειμμα

Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική- Αυξάνεται το ταμειακό έλλειμμα

Πρόβλεψη για αύξηση του ταμειακού ελλείμματος στα 800 - 900 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο - «Κυνήγι» στους οφειλέτες - Εγκρίθηκε ο διορισμός του από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ - Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η επιχείρηση

Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική- Αυξάνεται το ταμειακό έλλειμμα
Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στη ΔΕΗ ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης. Μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά την έγκριση του διορισμού του από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ αυξάνεται δραματικά και απάντησε θετικά στην ερώτηση αν πλέον το έλλειμμα φτάνει στα 800- 900 εκατ. ευρώ σε δωδεκάμηνη πρόβλεψη.

«Πρέπει να περάσουμε τον κάβο, να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως NPLs» (κόκκινα δάνεια).
Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική- Αυξάνεται το ταμειακό έλλειμμα


Αναφορικά με το χρόνο λήψης των μέτρων είπε ότι αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε ο ορκωτός λογιστής να μην κάνει παρατηρήσεις στην έκθεση του (24 Σεπτεμβρίου) για τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα.
Ως προς τα μέτρα που θα πάρει η εταιρία, ο κ. Στάσσης απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος, ενώ μίλησε με βεβαιότητα για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών της εταιρείας, αλλά και για μηχανισμό ρήτρας CO2. Πρόσθεσε όμως ότι οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το ΦΠΑ. «Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς υπογράμμισε».

Ο ίδιος, ερωτηθείς για το αν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας 10%, απάντησε πως «θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής». Ωστόσο συμπλήρωσε: «Πρέπει να αλλάξουμε την εμπορική πολιτική της επιχείρησης. Συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες. Μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο πρέπει να έχουμε τέτοια προϊόντα. Η λογική οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί».

Μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έρχομαι πίσω στην πατρίδα μου μετά από αρκετά μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με έναν βασικό στόχο για τη ΔΕΗ. Να γυρίσει η επιχείρηση σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη σε παγκόσμια επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να απέχει από αυτή. Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά».

Κλείσιμο
Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να παίζει επί ίσοις όροις σε όλα τα επίπεδα. «Πρώτα από όλα όμως πρέπει να περάσουμε τον κάβο που αφορά στην ταμειακή δυσκολία που έχει η επιχείρηση».

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι «τρεις είναι οι βασικοί τομείς πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε: να περάσουμε την ταμειακή δυσκολία. Άμεσα να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση που θα μας δώσει ανάσα ώστε να βρούμε τον χρόνο να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Ταυτόχρονα να καταστρώσουμε ένα καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο και τελικά να εργαστούμε με κατεύθυνση την ανάπτυξη της επιχείρησης».

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η επιχείρηση, ο κ. Στάσσης ανέφερε:

1) θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη

2) το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%

3) θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες

4) θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών

5) θα υπάρξει ανελέητο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες

6)θα προχωρήσει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής

Σε σύντομο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας μας. Ωστόσο επεσήμανε ότι «λανθασμένες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και διοικήσεις ευθύνονται για τα σημερινά άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να σώσουμε τη ΔΕΗ, να της δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα και αξιοποιώντας επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στο εθνικό μας πλαίσιο όσο και στο ευρωπαϊκό».

Παναγιωτάκης: Πρόσκαιρα τα οικονομικά προβλήματα

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ  Μανώλης Παναγιωτάκης στην ομιλία του επεσήμανε ότι τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι πρόσκαιρα, ωστόσο τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές. Όπως είπε, «οι προοπτικές και η δυναμική της ΔΕΗ είναι λαμπρές. Με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουμε σχεδιάσει και προτείνει, η ΔΕΗ το 2022 μπορεί να έχει πενταπλάσιο EBITDA, να έχει πενταπλασιάσει το δυναμικό της σε ΑΠΕ ολοκληρώνοντας την οριστική της στροφή στην πράσινη ενέργεια και να έχει θέσει τις βάσεις να γίνει ηγέτης στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα κατάρρευσης είναι».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η σχέση της ΔΕΗ με τους πελάτες της διέπεται από συγκεκριμένες αξίες. «Σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού καταφέραμε να συγκρατήσουμε περί τους 7 εκατ. Έλληνες καταναλωτές. Από τον Σεπτέμβριο 2015 αρχίσαμε να κάνουμε βήματα για την εμπέδωση μιας νέας αξίας, της επιβράβευσης της συνέπειας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε χαρίσει το πάγιο στους συνεπείς μας πελάτες. Ολοκληρώθηκε αυτή η πολιτική με την καθιέρωση της έκπτωσης συνέπειας τον Μάιο του 2016. Από 15% το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 10% τον Απρίλιο. Είναι στοιχείο του αξιακού μας συστήματος με τους πελάτες μας η επιβράβευσης της συνέπειας. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, πιστεύω ότι δεν πρέπει μέσα στις τιμολογιακές προσαρμογές να περιλαμβάνεται και αυτή η έκπτωση».

Ο κ. Παναγιωτάκης ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και τόνισε: «Απολογούμαι γιατί οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να έχουμε την πρέπουσα κερδοφορία και εσείς να απολαύσετε κάποια μερισματική απόδοση. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις να κρατηθεί η επιχείρηση όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι. Το μέλλον είναι ευοίωνο ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον εκτός μνημονίων. Εύχομαι η πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο της ΔΕΗ ως βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της χώρας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης