ΔΕΗ: Εθελουσία, κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και κυνήγι κακοπληρωτών στο σχέδιο της κυβέρνησης

dei

Στόχος να μην επηρεαστούν οι καταναλωτές και να διατηρηθεί το μπόνους στους συνεπείς πληρωτές

Με κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και στροφή στην πράσινη ενέργεια, εθελουσία έξοδο για εργαζόμενους και κυνήγι των στρατιωτικών κακοπληρωτών σχεδιάζει η κυβέρνηση την σωτηρία της ΔΕΗ, ώστε να επανέλθει η εταιρία στην κανονικότητα χωρίς να επηρεαστούν οι καταναλωτές, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Παράλληλα στον σχεδιασμό του υπουργείου επισημαίνεται πως είναι η διατήρηση του μπόνους στους συνεπείς καταναλωτές, δηλαδή η έκπτωση ύψους 10%, που η προηγούμενη διοίκηση είχε ζητήσει να ακυρωθεί, λόγω των άσχημων οικονομικών της εταιρίας.

Το συνολικό κόστος του μπόνους αυτού για την ΔΕΗ μεταφράζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ και η βούληση της κυβέρνησης είναι αυτό να μην αλλάξει ή, εάν απαιτηθεί από τις συνθήκες, να μην καταργηθεί εντελώς αλλά να συνδεθεί είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με την κατανάλωση.


Νο1 στόχος οι κακοπληρωτές

Πρώτος και κύριος στόχος της νέας διοίκησης της ΔΕΗ είναι το κυνήγι των κακοπληρωτών με κάθε τρόπο, και το υπουργείο προτίθεται να λάβει σκληρά μέτρα. Στη νέα σκληρή ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση προβλέπεται ακόμα και κατάσχεση πολυτελών κατοικιών που είχαν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, εκτός από την διακοπή ρεύματος. Η εταιρία εξάλλου ήδη έχει στείλει εξώδικα σε κακοπληρωτές με συνολικές οφειλές πάνω από 1,05 δισ. ευρώ, που στην πλειονότητά τους είναι άνθρωποι που άλλαξαν πάροχο και άφησαν χρέη στη ΔΕΗ, την ώρα που τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την επιχείρηση είναι στα 2,7 δισ. ευρώ.

Η νέα διοίκηση έχει κατατάξει τους κακοπληρωτές σε τέσσερις κατηγορίες:
-αυτούς που διέκοψαν για διάφορους λόγους την ηλεκτροδότησή τους
-αυτούς που άλλαξαν πάροχο
-εταιρίες που άλλαξαν ΑΦΜ και συνεχίζουν την δραστηριότητά τους
-πελάτες που αποκλείστηκαν από την ΔΕΗ.

Το «κυνήγι» πάντως θα ξεκινήσει από εκείνους που έχουν χρέη πάνω από 3.000 ευρώ και υπολογίζονται σε 700.000 - γεγονός που σημαίνει τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε χρέη.


Καμία αύξηση στους καταναλωτές

Το υπουργείο εξετάζει την πιθανή αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, αλλά και την επιβολή ρήτρας CO2, όμως αυτή θα «εξουδετερωθεί» είτε με την μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% είτε με την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του ειδικού τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης απασχολεί επίσης το θέμα των ΥΚΩ, Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, αλλά και οι κοστοβόρες λιγνιτικές μονάδεςπαράλληλα με την στροφή στην πράσινη ενέργεια. Η εθελουσία έξοδος για τους περίπου 16.000 εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα αναμένεται να δώσει λύση στο βασικό πρόβλημα αυτό.

Εξάλλου από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρεται πως μεταξύ των στόχων είναι και η προσέλκυση ιδιωτών στον ΔΕΔΔΗΕ με δρομολόγηση της μεταφοράς των παγίων διανομής από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, που συνεπάγεται εισροή σημαντικών κεφαλαίων για την επιχείρηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Κλείστε την ΕΡΤ

Το ανταποδοτικό τέλος ας πάει στην ΔΕΗ

νολογκος

η ρευματοκλοπή πάει σύννεφο Αν χρειάζεται να μπουν έξυπνοι μετρητές ας γίνει κάτι τέτοιο σταδιακά ξεκινώντας από τις δυσκολότερες περιοχές/πελάτες. Στην Αγγλία σε δύστροπους/κακοπροαίρετους καταναλωτές εφαρμόζουν την προπληρωμένη ενέργεια. Προπληρώνεις ένα ποσό, παίρνεις μια κάρτα με τις προπληρωμένες kwh και την τοποθετείς στο μετρητή σου. Ότι έχεις πληρώσει, τόσο παίρνεις

Νικόλας

Οι ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) δεν αρκούν, απαιτούνται και συμβατικές μονάδες. Το "φτηνό" καύσιμο του λιγνίτη δυστυχώς γίνεται πολύ ακριβό συνυπολογίζοντας τα δικαιώματα εκπομπών. Από την άλλη οι μονάδες αερίου στις οποίες επενδύσαμε ισοδυναμουν με απόλυτο έλεγχο της ενεργειακής κατάστασης της χώρας από τους εκάστοτε προμηθευτές. Τι μένει;

George

Ποιος είπε ότι απαιτούνται και συμβατικές μονάδες με τις ΑΠΕ? Και ποιος είπε ότι ο λιγνίτης είναι φθηνός ακόμη και πριν τα δικαιώματα ρύπων (που στην πραγματικότητα μόνο ρύπων δεν είναι αλλά δικαιώματα CO2 που δεν είναι ρύπος αλλά φυσικό συστατικό της ατμόσφαιρας)? Τον έχουμε πληρώσει δισεκατομμύρια μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Εκτός αν εννοείς ότι πληρώνουμε μόνο ότι φαίνεται στον λογαριασμό ρεύματος και τα άλλα μας τα πληρώνουν εξωγήινοι. Όπως για παράδειγμα τις συνέπειες στην υγεία ή την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Απλά πράγματα

Αν γίνει άμεση μείωση 40% μισθών, εφάπαξ και συντάξεων, τότε όλα θα πάνε καλά. Αν δεν γίνει μείωση, τότε πάμε για χρεοκοπία.

Κόψτε bonus

Και παχυλούς μισθούς. Να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και όποιοι δεν θέλουν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα να πάρουν περισσότερα.

cg

Και να πιάσουν την ρευματοκλοπή. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις πλέον.

Stavros

Το «κυνήγι» πάντως θα ξεκινήσει από εκείνους που έχουν χρέη πάνω από 3.000 ευρώ και υπολογίζονται σε 700.000 - γεγονός που σημαίνει τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε χρέη. Παλι καλα δεν ξέρετε πολλαπλασιασμό γιατι με 700.000 € δεν σώζεται ούτε την ταβερνα του κυρ Παντελή

έλα μωρέ....

Την ΔΕΗ θα τους την σώσουμε εμείς οι καλοπληρωτές που θα μας κόψουν την ...μικροέκπτωση!!! Μέχρι να γίνουμε όλοι κακοπληρωτές και μείνουμε ΟΛΟΙ ευχαριστημένοι!!!!!

Σ

Αρκετά με την ΔΕΗ. Είναι επιχείρηση ή Φιλανθρωπικό Ιδρυμα;;;;;;;; Πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσουν οι ρεζίληδες με τις πισίνες κλπ. Να μάθουν να πληρώνουν και οι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.

Ξέχασες

Οι "δεν δουλεύω - δεν δουλεύω, θέλω κι άλλα" σου λένε τίποτα; Μόνο στο δημόσιο αυτά.

Αρχισαν τα αυτογκολ

Εχουμε τσαμπα ενεργεια απο τους λιγνιτες και αυτοι τα κλεινουν για να παιρνουν πανακριβη πρασινη ενεργεια; ΕΙναι ψεμα οτι δεν θα την πληρωσουμε εμεις την πρασινε ενεργεια πανακριβα! Αν ειναι κοστοβορα τα εργοστασια λιγνητη οπως λενε γιατι θελουν να τα αρπαξουν οι Γερμανοι; Ολοι οι αλλοι που παιρνουν ενεργεια απο τους λιγνιτες ειναι κοροιδα;; Αν καψουμε ολους τους λιγνιτες και πουλησουμε το ρευμα θα εχουμε εσοδα 250 δις €!! Κυριακο ασε τα αυτογκολ και την μανια σου με τους δεκο μην μας κανεις να μετανιωσουμε που σε ψηφισαμε!!

Δημήτρης Ανδρέου

Όντως. Με "στροφή" στην πράσινη ενέργεια, δεν υπάρχει καμία επιστροφή στην "κανονικότητα". Τα χειρότερα έρχονται

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΜΗΝ ΚΥΝΗΓΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ: ΘΑ ΒΓΟΥΝΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ, ΔΙΑΡΡΥΓΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ: ''ΕΧΩ ΑΡΡΩΣΤΟ'', ''ΠΕΙΝΑΩ'', ''ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ'' κ.ο.κ. ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΟ: ΒΑΛΤΕ ΝΑ ΠΛΕΣΩΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης