Reuters: Η προοπτική νίκης της ΝΔ ωθεί τα ελληνικά ομόλογα κάτω από το 3%

4715016__1_

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε εκτενή ανάλυσή του για την απόδοση των ελληνικών ομολόγων, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές ωθούν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 3% για πρώτη φορά

«Μάχη των ομολόγων: Οι Έλληνες κερδίζουν το πάνω χέρι έναντι της Ρώμης», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters που αναφέρεται στη μεγάλη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων. «Απένταρη πριν από λιγότερο από μία δεκαετία, η Ελλάδα είναι φέτος η κορυφαία σε επιδόσεις αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, απολαμβάνοντας εισροές από επενδυτές απογοητευμένους από τη συρρίκνωση των αποδόσεων αλλού και από τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ιταλία, που είναι η άλλη χώρα της Ευρωζώνης με υψηλές αποδόσεις στο χρέος της», σημειώνει το πρακτορείο.

Η αρθρογράφος του Ρόιτερ, Βιρτζίνια Φέρνες αναφέρει ότι «Εννιά χρόνια αφότου η Ελλάδα χρεοκόπησε και οδήγησε τους πιστωτές σε μία καθυστερημένη αναδιάρθρωση του χρέους της, οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, με το χρέος της να φαίνεται ότι θα βελτιώνεται από φέτος. Αυτό τον μήνα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για μία πενταετία μειώθηκε κάτω από αυτό της Ιταλίας, για πρώτη φορά από το 2008, κάτι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι το ιταλικό αξιόχρεο έχει επενδυτική διαβάθμιση, αξιολογούμενο τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα πάνω από αυτό της Ελλάδας, στο Baa3/BBB/BBB. Με το αξιόχρεό της στο B1/B+/BB-, η Ελλάδα κατατάσσεται ως «κερδοσκοπική διαβάθμιση», που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνεται σε διάφορους παγκόσμιους δείκτες, τους οποίους ακολουθούν οι επενδυτές. Αν και το γεγονός αυτό έχει αφήσει την Ελλάδα στην καταφυγή των hedge funds και των επενδυτών των αναδυόμενων αγορών, φαίνεται τώρα να έχει αρχίσει το ταξίδι της επανόδου της στο κύριο ρεύμα».

«Προτιμούμε το ελληνικό χρέος από το ιταλικό», δήλωσε ο Νικ Γουόλ, διαχειριστής κεφαλαίων στην εταιρεία Merian Global Investors, που επένδυσε σε ελληνικά ομόλογα τον Μάιο του 2017, μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με μία ατζέντα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες, σημειώνει το Reuters. «Το μεγάλο παγκόσμιο ράλι των ομολόγων, που βασίζεται σε προσδοκίες για νέα νομισματική στήριξη, ωθεί προς τα κάτω τις αποδόσεις σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, όπου το κόστος 10ετούς δανεισμού της Ισπανίας έκανε βουτιά κάτω από το 0,4%. Παρ' όλα τα προβλήματά της, οι αποδόσεις της Ιταλίας μπορεί να υποχωρήσουν σύντομα κάτω από το 2%. «Όλοι αναζητούν απελπισμένα ένα αφήγημα καλών αποδόσεων (carry)», δήλωσε ο Γουόλ, προσθέτοντας: «Αν υπάρχει μία ευκαιρία να πάρει κάποια βραχυπρόθεσμη θετική απόδοση, ο κόσμος θα την πάρει», πρόσθεσε. Το επασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά, που είναι ασφαλή καταφύγια, έχει μειωθεί εν τω μεταξύ φέτος κατά 156 μονάδες βάσης (1,56 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ το spread των ιταλικών ομολόγων έχει μειωθεί μόνο 36 μονάδες βάσης.

«Αν και σε κάποιο βαθμό αυτό οφείλεται στην επιδίωξη για αποδόσεις, πολλοί σημειώνουν ότι το εύρος της κίνησης αφορά στην πραγματικότητα την άνοδο της Ελλάδας και την πτώση της Ιταλίας, η οποία κινδυνεύει να χάσει το στάτους της επενδυτικής διαβάθμισης, εφόσον επιδεινωθούν οι πολιτικές και το χρέος της», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Ο άλλος παράγοντας είναι το ευρώ», προσθέτει το δημοσίευμα. «Η Ελλάδα ξεπέρασε τον τρόμο της εξόδου της το 2012, όταν έφτασε κοντά στο να φύγει από την Ευρωζώνη. Ορισμένοι φοβούνται ότι η Ιταλία κινείται τώρα σε αυτό τον δρόμο, καθώς πολιτικοί της μιλούν για ένα ψευδο-νόμισμα που ονομάζεται μίνι-BOTs και συγκρούεται με τις Αρχές της ΕΕ για την αύξηση του χρέους της. Ο κίνδυνος αυτός αντανακλάται στα ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ιταλίας (CDS)». Η αρθρογράφος του Ρόιτερ εκτιμά επίσης ότι «το φιλικό προς την αγορά κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να αναλάβει την εξουσία τον Ιούλιο μετά τη νίκη της επί του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές που έγιναν τον Μάιο» και ότι «τo αποτέλεσμα αυτό ώθησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 3% για πρώτη φορά».

Στο άρθρο καταγράφεται ακόμα η δήλωση του Said Haidar, επικεφαλής για τις επενδύσεις στην εταιρεία Haidar Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναμένει ότι θα κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα έως τη λήξη, προβλέποντας ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν έναντι των υπόλοιπων (ομολόγων) της Ευρώπης».

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ανοίξτε τα πορτοφόλια σας

έρχεται η ανάπτυξη!!!! Λεφτά με το φορτηγό!!!!!!κάθε φορά που θα κλάνει ο Κούλης θα βρέχει ευρώ!!!!!!

Μπεε

Η Αγία ΝΔ θα μας σώσει όπως 2004-2009 με παραποιημένα στοιχεία που έδωσε στο Γιωργάκη και τον κατηγορούσε μετά ότι αυτός έφταιγε.

Μανώλης

Εεεερχεετεεεεε!!!!!!

Paul

Προς οικονομολόγος :20:39 Έγραψες πέντε γραμμές και τα μισά είναι βρισιές . Μάθε πρώτα να μιλάς και μετά μας κανείς και χρηματοοικονομικές αναλύσεις επί του ΑΕΠ.

Πάνος

Αν ο Κυριάκος δεν πάρει ισχυρή αυτοδυναμία, θα ανέβουν πάλι.

Πάνο

Να ξέρεις στην αρχαία Ελλάδα τους χαζούς τους δερνανε και μετά τους πετούσαν στον Καιάδα για να φάνε οι αρκούδες.Στην αρχαία είπα,μην τρέμεις.

Μιλαμε για μεγαλη εγγύηση. η νδ

Αυτα πρέπει να δει ο Ελληνικός λαός. Απο το 2015 μια οικονομια κατεστραμμένη και διαλυμένη. Φτασαμε σήμερα να δανειζόμαστε με επιτόκιο εποχής 1978. Ολα τα άλλα τα περί θα έλθει η ΝΔ και πέσανε τα επιτόκια είναι αστεία. Αν δεν ειχαμε σήμερα βελτιωμένος δείκτες στην οικονομία, σιγά μην μας δάνειζαν με χαμηλό επιτόκιο , γιατι θα ερχόταν η ΝΔ, Βλέπεις θα εχουν και εμπειρία αυτοι που μας δανείζουν απο την ΝΔ. Και απο το 2009. Για την κατάντια της Εθνικης οικονομίας και για το έλλειμα που άφησε 15%!!!!!!!!!!!!!!!!! Αποτέλεσμα την χρεοκοπία της χωρας. Ξέχασα βέβαια και τα Ελληνικά ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου που ελεγαν στον κοσμάκη να επενδύσει τι εγιναν. Θυματε κανεις τι εγιναν? Tι να θυμιθουμε τι?

sdf

αν κοιταζαν τους δεικτες οι αγορες θα ειχαν παει στο 5% τα ομολογα. αναπτυξη μονο 1.3% το πρωτο τριμηνο, αυξηση ανεργιας, μειωση κρατησεων στον τουρισμο. μην πω για το μελλον με συριζα. μηδεν επενδυσεις...

Οικονομολόγος

Να μη θυμηθείς βλάκα τίποτα Γυρίσατε πίσω τη χώρα , το ΑΕΠ είναι καθηλωμένο στα 183 δις , έχετε ανοίγματα 5 δις στο προυπολογισμό περίπου 2% του ΑΕΠ, και το χρέος είναι στα ύψη στο 180% . Η προοπτική να κερδίσει ο Μητσοτάκης βλάκα κάνει φθηνότερο το δανεισμό άρα ηλίθιε μικρότερη τη πιθανότητα για νέο πακέτο διάσωσης

Η οικονομία ήταν το φόρτε του

Πρώτη φορά στα χρονικά η εξαγγελία εκλογών (η επιτομή της αστάθειας) προκαλεί αποκλιμάκωση των spread, ράλι στο Χρηματιστήριο και αναβάθμιση της πιστοληπτικής βαθμίδας των τραπεζών που κάποιοι μετέτρεψαν σε ζόμπι. Όσο κακό προκάλεσαν στην οικονομία με την εκλογή τους, τόσο την ευεργετούν με την αποδρομή τους...... ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΓΟ!

περα βρεχει

Δεν ξερουν τι λενε. Εδω εμεις εχουμε κατι αντιμνημονιακους λακαμαδες που ψαχνουν για λυσεις χωρις μνημονια, χωρις χρεος. Θα σας βαλουν ολους φυλακη

Ερινύα

Οι αγορές διέπονται από ψυχρή λογική και όχι από άλογα,αποχαυνωμένα, παρωπιδάτα, μαμούχαλα όντα, σαν αυτά που εξακολουθούν να δίνουν 24% (και ίσως και περισσότερο) στο κόμμα που κατέστρεψε την Ελλάδα, εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του, τους υποτίμησε την νοημοσύνη και τώρα επιχειρεί ξεδιάντροπα να το ξανακάνει !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης