Ελπίζουν ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα «κρύψει» τις τρύπες δισεκατομμυρίων από τις προεκλογικές παροχές

tsakl-xrol

Σήμερα οι ανακοινώσεις της Στατιστικής Αρχής για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2019 - Οι δανειστές «βλέπουν»  δημοσιονομική «τρύπα» 1% του ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ για το 2019 - Η ανησυχία για τις προεκλογικές παροχές της απερχόμενης κυβέρνησης θα αποτυπώνεται λεπτομερώς στην 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που βγαίνει αύριο

Κομβική σημασία για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ που εντοπίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στον φετινό προϋπολογισμό εξαιτίας των παροχών της απερχόμενης κυβέρνησης έχουν οι σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2019.

Τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν ένα εικοσιτετράωρο προτού παρουσιαστεί η 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. Στις περίπου 100 σελίδες της έκθεσης οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα σημαίνουν συναγερμό για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, καθώς έχουν εντοπίσει δημοσιονομική «τρύπα» 1% του ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ για το 2019 και άλλων 2,85 δισ. ευρώ για το 2020 (δηλαδή, συνολικά 4,75 δισ. ευρώ στη διετία).

Όσο καλύτερη είναι η πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, τόσο η δημοσιονομική «τρύπα» θα περιοριστεί σε απόλυτους αριθμούς και θα μπορούσε να απορροφηθεί εν μέρει η πίεση για διορθωτικά μέτρα. Στην αντίθετη περίπτωση, η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρή πίεση από τους Ευρωπαίους για νέα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για φέτος, αλλά στις προβλέψεις που έστειλε η κυβέρνηση τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου έριξε τον πήχη στο 2,3%. Η Κομισιόν περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος, ο ΟΟΣΑ κατά 2,1%, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κατά 2%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ανάπτυξη 1,9%. Εξάλλου, το 1ο τρίμηνο του 2018 είχε κλείσει με ανάπτυξη 2,3% σε ετήσια βάση.

Η ανησυχία για τις προεκλογικές παροχές της απερχόμενης κυβέρνησης και για τις απογοητευτικές επιδόσεις της στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων από την αρχή του έτους είναι έντονη στις Βρυξέλλες και θα αποτυπώνεται λεπτομερώς στην 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του real.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τονίζει στην έκθεση ότι «τα μέτρα της 15ης Μαΐου θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και επέκεινα» και ότι «η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στις 15 Μαΐου είναι πηγή ανησυχίας σε σχέση με τον στόχο να γίνουν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο κοντά στο όριο της φτώχειας». Επίσης θα σημειώνεται ότι «τα μέτρα για το ΦΠΑ και τις συντάξεις είναι προσανατολισμένα στην κατανάλωση και θα εξανεμίσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο ο οποίος προβλεπόταν στη νομοθεσία του 2017 για ωφέλιμες προς την ανάπτυξη μειώσεις σε φόρους επί της εργασίας και εταιρικούς φόρους».

Εμφανής θα είναι επίσης η ενόχληση για τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και για την υπέρβαση του ορίου των προσλήψεων προσωρινού προσωπικού στο Δημόσιο. Μάλιστα, θα ζητείται η μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο κατά 1.550 άτομα φέτος. Αρνητικά θα είναι ακόμα τα σχόλια για τις ρυθμίσεις οφειλές σε έως 120 δόσεις, καθώς οι θεσμοί (χωρίς να έχουν προλάβει να λάβουν υπόψη τη χθεσινή παράταση της ρύθμισης οφειλών προς την εφορία έως τις 30 Σεπτεμβρίου) θεωρούν ότι θα προκαλέσουν «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό και θα επιδεινώσουν την κουλτούρα πληρωμών.

Όσον αφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% την περίοδο 2020-2022 με τη χρήση 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, η έκθεση θα παραπέμπει το θέμα στην κρίση του Εurogroup, που ήδη όμως έχει εκφράσει την αντίθεσή του.

Οι πρόωρες κάλπες στη χώρα μας έβγαλαν την Ελλάδα από την επίσημη ατζέντα του χθεσινού Euro Working Group, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Λευτέρης Τσερκέζης, αντί του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Οι παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσιονομική βόμβα που παραδίδει στην επόμενη κυβέρνηση δεν προβλέπεται να απασχολήσουν ούτε το Eurogroup της 13ης Ιουνίου, λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Ναρκοπέδιο η επόμενη μέρα

Τώρα λοιπόν που έκλεισε το Μακεδονικό...... και ο Τσίμπλας είναι σε πλήρη αποδρομή, θυμήθηκαν ξαφνικά οι Ευρωπαίοι φίλοι του ότι υπάρχει και οικονομία! Αφού λοιπόν του πάγωσαν τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, του επέτρεψαν να σκορπάει προεκλογικά χρήματα που δεν υπάρχουν και τον αφήσαν εντελώς ασύδοτο στις ανύπαρκτες μεταρρυθμίσεις.....βγήκαν τώρα και ετοιμάζονται να στείλουν τον λογαριασμό στον επόμενο! Κανένα παράπονο δεν πρέπει να έχει ο Τσίμπλας από τα συνεταιράκια του......όχι μόνο δεν του τράβηξαν το χαλί όπως έκαναν στον Σαμαρά, αλλά μέχρι τέλους έριξαν άφθονο νεράκι στον παρηκμασμένο μύλο του. PS Go back madame Merkel.....μπεεε!

@

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΑΤΟΣ. ΠΑΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΝΙΚΗΤΗ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΓΑΛΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ Η ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΛΕΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΦΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΔΕΞΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Ραγια

Ετοιμάσου για μνημόνιο Μητσοτάκη.

ΠΟΝΗΡΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Πονηρος ο Τσιπρας, υπεγραψε πλεονασματα 3,5% που καμμια χωρα στον πλανητη δεν εχει, μαζεψε μετα υπερπλεονασμα και πριν απο τις ευρωεκλογες εδωσε μερισμα σε μερικες ταξεις, ελα ομως που ερχεται η Κομισιον και κτυπα καμπανες οτι ο προυπολογισμος πεφτει εξω.....ξεροντας οτι μαλλον ο επομενος πρωθυπουργος θα ειναι ο Μητσοτακης αφηνει πισω του κενα τα οποια επισυμαινουν απο την ευρωπη.....και μαλλον οι βομβες αυτες θα σκασουν στα χερια του Μητσοτακη....και μετα θα βγει σαν ηρωας και θα ζητα εκλογες που οι επομενες θα ειναι με απλη αναλογικη.......

Μαρία

Αλίμονο αν βγει ο Κούλης. Χρωστά 300 εκατομμύρια και μιλά για τρύπες. Θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι πρέπει να κοπούν οι συντάξεις.

.....

ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Γιώργος

Οχι Μαρία μου... Μόνο τα ρουσφετια σας!

Μαρία πήγαινε γρήγορα πίσω ...

... στα σκοτεινά υπόγεια της Κουμουνδουρου. Σε περιμένουν τα 0,60 Ευρώ

Αγύριγο κεφάλι

Τα ..."χαρτζιλίκια του Τσίπρα" ...ΝΟΜΙΖΩ έτρεξε και τα ψήφισε στην Βουλή ΚΑΙ η ΔΕΞΙΑ και το ΚΙΝΑΛ!_____________Γιατί έτσι ρε παιδιά;

Αγύριγο κεφάλι

Τα "χαρτζιλίκια του Τσίπρα" ...ΝΟΜΙΖΩ έτρεξε και τα ΨΗΦΙΣΕ στην Βουλή ΚΑΙ η ΔΕΞΙΑ και το ΚΙΝΑΛ!_____________Γιατί έτσι ρε παιδιά;

Αγύριγο κεφάλι

Η Χωρα θελει Κυβερνηση αποδειχθεισα ως ΙΚΑΝΗ στα ΔΥΣΚΟΛΑ! ___Θελει κυβερνηση της ΕΝΔΟΞΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, η οποια εστριψε το Τιμονι της Ελλαδος απο το βαραθρο της καταστροφικης ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ που την ειχε στειλει να κατευθυνθει η offshore-ΔΕΞΙΑ!

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ...

... η «χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση η οποία θα αποδειχθεί ΙΚΑΝΗ στα ΔΥΣΚΟΛΑ». Όμως τέτοια Κυβέρνηση ουδόλως ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο κ. Τσίπρας αντί να στρίψει το Τιμόνι της Ελλάδας 180° και η χώρα να ακολουθήσει το δρόμο της ανάκαμψης (αντίθετο αυτού της Χρεωκοπίας) το έστριψε 360° (λόγω άγνοιας και παρότι Μηχανικός το επάγγελμα) με αποτέλεσμα να βουτήξουμε ακόμη πιο βαθιά στο «βάραθρο της καταστροφικής ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ». Εφόσον λοιπόν πιστεύεις και πρεσβεύεις τα όσα ανέφερες, δικαιούσαι τα 0,60 Ευρώ.

Δεν πειράζει...

Έχουμε τα ΝΕΑ ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΟΛΑΜΟΓΙΑ να μας ξανά καταστρέψουν όπως μας κατέστρεψαν τα ΠΑΣΟΚΟΛΑΜΟΓΙΑ. Τσοβόλα, Τσακαλώτο ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ.

Νκ

Κοιταξτε καλυτερα την αγοραστικη δυναμη του κατα κεφαλη εισοδηματος. Ποσο ειναι τωρα, περυσι, προπερσι κλπ

ακόμα δε βγήκε η ΝΔ...

...και προετοιμάζει την αγαπημένη καραμέλα όλων των τεμπελοπολιτικών "παραλάβαμε καμμένη γη".

@ακόμα δε βγήκε η ΝΔ...

Σταμάτα βλάκα! Ποιός νομίζεις θα πληρώσει τη λυπητερή των χαρτζιλικιών του Τσίπρα; Εσύ και εγώ!

@ ακόμα δε βγήκε η ΝΔ...

Το κόμμα που εκλέγεται να κυβερνήσει οφείλει τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης να μελετά προσεκτικά το «ταμείο» που παραλαμβάνει και να αναδεικνύει με λεπτομέρεια στη Βουλή και τον Ελληνικό Λαό τα όποια οικονομικά στοιχεία αποτελούν "πρόβλημα" στη προϋπολογισμένη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

ChrisΑΚ

Το "καμμένη γη" καραμέλα το λες;;; για σένα ποιά είναι η πραγματικότητα; Είσαι άλλος ένας μάντης και ξερόλας της οκάς που ξέρει τι θα κάνει ο Μητσοτάκης και προεξοφλεί. Ευτυχώς δεν είσαι κανας βουλευτής δίπλα στον Μητσοτάκη, την άλλη κιόλας μέρα θα τούλεγες παράτατα δεν κάνεις. Είστε μοιρολόγοι και θα κλαίτε την μοίρα σας εις αεί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης