Καμία προσφορά στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τα ΕΛΠΕ

elpe

Άγονος ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των μετοχών - Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, δεν προσήλθε κανείς από τους αρχικούς υποψηφίους για τη μεγάλη ιδιωτικοποίηση - «Οι λόγοι αφορούν τους ίδιους τους επενδυτές», αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ - Συγκαλείται άμεσα ΔΣ για τα επόμενα βήματα

Την δυσμενέστερη εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνει η κατάληξη του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% της εταιρείας, κηρύσσονται άγονη την πρώτη διαδικασία πώλησης της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας.

«Για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.). Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα» ανακοίνωσε πριν από λίγο το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν η Ελβετική Glencore, η οποία στην πορεία συμμάχισε με τον επενδυτικό όμιλο Carlyle αμερικανικών συμφερόντων καθώς και η Ολλανδική Vitol, η οποία είχε συμπράξει με την Αλγερινή Sonatrach. Σήμερα, μετά από απανωτές αναβολές ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, χωρίς όμως να ανάψει πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Έτσι, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι αλλά και οι μεγάλες επιφυλάξεις που υπήρχαν τους τελευταίους μήνες για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, μεταφέροντας πλέον το μπαλάκι της πώληση της εταιρείας στην επόμενη κυβέρνηση.

Σήμερα, η κεφαλοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων στο χρηματιστήριο έκλεισε στα 2,6 δισ. ευρώ, βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη του τιμήματος.

Στα ΕΛΠΕ εκτιμούν ότι η εταιρεία πέρα από τα απανωτά ρεκόρ κερδοφορίας, διαθέτει πολύ σημαντικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια. Τις προηγούμενες μέρες η διοίκηση των ΕΛΠΕ βρέθηκε στην Βόρεια Μακεδονία και επιβεβαίωσε την επαναλειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Θεσσαλονίκης -Σκοπίων για την μεταφορά προιόντων πετρελαίου -ντήζελ. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Στάθης Τσοτσορός δήλωσε ότι η επαναλειτουργία του αγωγού, που προσδιορίζεται μέχρι τα τέλη του έτους, δημιουργεί για την εταιρεία ένα νέο περιβάλλον στην αγορά των Βαλκανίων.

Τα ΕΛΠΕ μέσω του αγωγού θα τροφοδοτούν με πετρελαιακά προιόντα τις αγορές της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, του Κοσσόβου και της Σερβίας. Τα πετρέλαια έχουν επίσης βάλλει σημαντικές παρακαταθήκες και στον τομέα των υδρογονανθράκων σε συνεργασία με διεθνείς κολοσσούς. Όπως έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, στις 9 Απριλίου θα πέσουν οι υπογραφές για τα οικόπεδα των ΕΛΠΕ στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να μονογραφούν και οι συμβάσεις ΝΔ και ΒΔ της Κρήτης, πρότζεκτ στα οποία τα ΕΛΠΕ έχει συμπράξει με Exxon Mobil και Total. Η εταιρεία, δεν έχει κρύψει επίσης την στρατηγικής της για την ανάπτυξη στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική ακόμη και ξεχωριστής εταιρείας.

Για περισσότερα οικονομικά νέα στο newmoney

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Παπαροκάς

Ούτε κότα με χρυσά αυγά δεν μπορούν να πουλήσουν οι άχρηστοι. Τώρα θα πουληθεί κομμάτι κομμάτι και κοψοχρονιά. Συγχαρητήρια.

James

Δεν έχεις καταλάβει πως έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές; όταν είσαι υποχρεωμένος να πουλήσεις ο άλλος σε κάνει ότι θέλει. Γιατί να αγοράσει μια εταιρεία στην πραγματική τιμή της ενώ ξέρει πως χρωστάς και πως θα την δώσεις με πολύ λιγότερα;

ΜΑΡΙΟΣ

θετική είδηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

megaloyu_main_again

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές που έχει ο τραπεζικός κλάδος και η ελληνική οικονομία γενικότερα εξέφρασε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου

1
trump-xi

Η επίτευξη της πρώτης φάσης της συμφωνίας θεωρείται ως βραχυπρόθεσμη πολιτική νίκη για τον Πρόεδρο που θα του επιτρέψει να ισχυριστεί ότι οι δασμοί που επέβαλε έφεραν αποτέλεσμα - Φόβοι ότι η «πρώτη φάση» μπορεί να είναι και η τελευταία

trump

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε πως έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας - Οι συζητήσεις για τη δεύτερη φάση θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές του 2020