«Φωτιά» στο λιμάνι: Πώς αντιδρούν Cosco και Δήμος Πειραιά στην απόφαση του ΚΑΣ

peiraias_main01

Το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και η πόλη, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στις εξελίξεις, μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου - Για «ερωτηματικά» κάνουν λόγο οι Κινέζοι - Μώραλης: Παράλογη και άκαμπτη η στάση του ΚΑΣ

Την δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν κύκλοι της Cosco, αλλά και ο δήμαρχος Πειραιά και ο αντιπεριφειαρχής Νήσων, γιατί «άνευ λόγου» κηρύσσεται σχεδόν ολόκληρος ο Πειραιάς και η λιμενική ζώνη του, αρχαιολογικός χώρος.

«Το λιμάνι βρίσκεται με εμπορική δραστηριότητα στην ίδια θέση εδώ και 20ετίες και πραγματικά δημιουργούν ερωτηματικά οι όλες εξελίξεις αυτές. Είναι πλέον σίγουρο ότι δημιουργούνται κωλύματα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα τόσο του ΟΛΠ όσο και ολόκληρου του Πειραιά, αφού για την παραμικρή επέμβαση θα πρέπει να ζητείται η άδεια του ΚΑΣ» επισημαίνουν οικονομικοί κύκλοι.

Βεβαίως, όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, έχουν ιδιαίτερο σεβασμό στην ιστορία του Πειραιά στις αρχαιότητες και στα μνημεία και δεν τίθεται θέμα ότι δεν θα τα σεβαστούν και δεν θα τα αναδείξουν, όπως αρμόζει.

«Όμως, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι κάθε καθυστέρηση στην ολιστική εξέλιξη του προγράμματος ανάπτυξης και επενδύσεων του ΟΛΠ από τη μία πλευρά υποβαθμίζει τον Πειραιά και δημιουργεί πρόβλημα στην τοπική και στην ευρύτερη οικονομία και, από την άλλη, δημιουργεί έδαφος σε γειτονικές χώρες να αναπτύξουν τα λιμάνια τους, όπως η Ιταλία, η κυβέρνηση της οποίας, την προηγούμενη βδομάδα, υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για ανάπτυξη λιμανιών όπως η Γένοβα, η Τεργέστη και άλλα» επισημαίνουν κύκλοι του ΟΛΠ.

Και προσθέτουν: «Άρα, η κάθε καθυστέρηση βγάζει την Ελλάδα από τον χάρτη της δυναμικής ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη. Ο ΟΛΠ θα επιμείνει στην υποστήριξη του προγράμματός του και με κάθε εφικτό και νόμιμο μέσο θα επιδιώξει να αρχίσουν οι επενδύσεις -πολλές από αυτές είναι και νόμος του κράτους. Το λιμάνι έχει ανάγκη τόσο τις υποχρεωτικές όσο και τις συμπληρωματικές επενδύσεις, γιατί ο επενδυτής βλέπει τις ανάγκες του μέλλοντος και δεν πρέπει να μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σχολιάζοντας την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δήλωσε τα εξής: «Με γρήγορες κινήσεις και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, παρά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που επιχείρησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΚΑΣ, η Δημοτική Αρχή του Πειραιά κατάφερε να αποτρέψει την αδικαιολόγητη και δρομολογημένη, σύμφωνα με την εισήγηση, κήρυξη του συνόλου της πόλης του Πειραιά, σε αρχαιολογική περιοχή. Με λογικά επιχειρήματα και με τη συμπαράταξη σχεδόν όλης της πόλης μπορεί να μην επετεύχθη η αναβολή της συζήτησης, λόγω της άκαμπτης και παράλογης στάσης του ΚΑΣ, αλλά επετεύχθη το μείζον, δηλαδή η αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού, που ήθελε να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη ως αρχαιολογικός χώρος».

Και συμπλήρωσε: «Ο χαρακτηρισμός της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας και μικρού μέρους της Γ’ φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική μεταβολή -κάτι το οποίο θα επεξεργαστούμε μόλις η γνωμοδοτική απόφαση του ΚΑΣ υπογραφεί από την αρμόδια υπουργό- του σημερινού "status quo", αφού και σήμερα, για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, απαιτείται η διαδικασία έγκρισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, καθώς στην περιοχή αυτή ανήκει το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά, καθώς και η πλειοψηφία των αρχαιολογικών ευρημάτων. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος Πειραιά και η δημοτική αρχή, αν απαιτηθεί, θα προασπίσουν και πάλι το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων. Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι προτεραιότητα. Ωστόσο, θα πρέπει κάποια στιγμή στην πόλη μας, οι αρμόδιοι να προχωρήσουν πέρα από την προστασία και στην ανάδειξη των σημαντικών αυτών ευρημάτων, ώστε να μπορούν αυτά να γίνουν κάποια στιγμή επισκέψιμα και φυσικά σε καμία περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία, να μην λειτουργήσει εις βάρος της αναγκαίας και επιθυμητής από όλους προόδου και ανάπτυξης του Πειραιά και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι από την βιασύνη της απόφασης, να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά.

Μετά από δέκα χρόνια διαρκούς οικονομικής ύφεσης και οκτώ χρόνια μεγάλης κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας από τα έργα Τραμ και Μετρό, η πόλη μας έχει άμεση ανάγκη από το οξυγόνο της γρήγορης ανάπτυξης και της επαναφοράς της στην κανονικότητα.

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου, των παραγωγικών φορέων, αλλά και των δημοτών, για αναβολή της απόφασης, ώστε να δοθεί χρόνος για στοιχειώδη διαβούλευση.

Είναι επιτακτική ανάγκη, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κ.Α.Σ. να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και τους δημότες του Πειραιά, για το ποιες περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους αυτός ο χαρακτηρισμός».

Από την αντιπεριφερειάρχη Νήσων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χθες 2 Απριλίου, με θέμα τις νέες προτάσεις της ΟΛΠ ΑΕ - COSCO σχετικά με το Master Plan του λιμανιού του Πειραιά, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν, επίσης, η Δήμαρχος Σαλαμίνας κα Ισιδώρα Παπαθανασίου-Νάννου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Σαλαμίνας κος Κωνσταντίνος Μαριδάκης και ο Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό "Δυνατός Δήμος" του υποψήφιου Δημάρχου κου Δημήτρη Ελευσινιώτη, κος Σπύρος Ευσταθίου.

Κατά την παρέμβασή του, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι μεταξύ των πάγιων θέσεων της Περιφέρειας Αττικής παραμένει η Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συνεπώς, δεν έχει νόημα η επιβολή όρων δόμησης αφού με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/Α1/Φ26/125027/5240/23.12.2011 απόφαση (η οποία εκδόθηκε κατόπιν της από 18.10.2011 ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), ο αρχαιολογικός χώρος της Κυνόσουρας χαρακτηρίστηκε Ζώνη Α, ως «αδόμητη απολύτου προστασίας» και τυγχάνει συνταγματικής προστασίας. Το ίδιο ισχύει και για τον θαλάσσιο χώρο περιμετρικά της Χερσονήσου.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα της απομάκρυνσης των υφιστάμενων ναυπηγείων και ναυαγίων.

Ο κ. Χατζηπέρος παρέδωσε ενυπόγραφο υπόμνημα των θέσεων του, το οποίο συνυπέγραψε η δήμαρχος ταυτιζόμενη απόλυτα, κατά την τοποθέτησή της.

Το ΚΑΣ τάσσεται υπέρ των θέσεων της Περιφέρειας Αττικής απορρίπτοντας κάθε είδος ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας που θα επιβαρύνει τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, συμπεριλαμβανομένου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

mpilias

Ο Πειραιάς είναι τόσο χάλια πέριξ του λιμανιου που θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο απο την αρχή, και αν βρουν και τίποτα αρχαία να τα πετάξουν μέσα στη θάλασσα να τα χαρούν τα ψάρια γιατί στη στεριά κανείς δεν θα ενδιαφερθεί.

TG

Το ΚΑΣ αφενός δεν έχει μπορέσει να προστατέψει ουσιαστικά τα αρχαιολογικά μνημεία, αφετέρου το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη. Μήπως το ΚΑΣ είναι ακρωνύμιο για το Κίνημα Αντιαναπτυξιακών Συριζαίων;

Μπαρμπα Αλεκος

Παντου βλεπω την ιδια αφελεια στα σχολια αρθρων για αυτην την ειδηση. Για να πουμε δυο πραγματα σοβαρα: δεν υπαρχει ουτε ΚΑΣ, ουτε αγανακτισμενοι κατοικοι (σε αλλες περιπτωσεις), ουτε κωλυματα λογω αρχαιων ουτε τιποτα. Υπαρχουν ΜΟΝΟ συριζαιοι που εγιναν κυβερνηση σε εποχες μνημονιων και ΔΕΝ εχουν τις ευκαιριες που ειχαν επι δεκαετιες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ να παντελονιασουν χρημα, μεσω εξοπλιστικων και αλλων προγραμματων. Τι τους εχει απομεινει για να βγαλουν φραγκα? Ενα μεταναστευτικο, κανενα φαρμακακι και ο,τι αλλο φραγκοδιφραγκο αρπαξουν. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, οποτε εμφανιζεται επιχειρηματιας (Ελληνικο, Κινεζοι κλπ) που θελει να κανει επενδυση κοστους πχ Ν ευρω, εμφανιζεται αυτοματα και η ευκαιρια για μιζα. Γι'αυτο και αμεσως πλακωνουν διαφοροι βαλτοι που τη μπλοκαρουν μεχρι να παρουν το ποσοστακι τους οι κυβερνωντες συμμοριτες γενικα, και ειδικοτερα ενας μπαρμπας που πινει πολλους φρεντο και εχει στησει αντισκηνο μεσα στο Maximos' Manor ζητωντας "διοδια" απο οσους επιχειρηματιες θελουν να μπουν σε fast track οι δουλειες τους. Γι'αυτο γινεται ολη η φασαρια και οχι φυσικα για δηθεν ευαισθησιες και ιδεολογικες αγκυλωσεις. Επενδυση=ευκαιρια για παντελονιασμα.

ΕΓΩ Ο ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΩΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΚΡΑΝ!ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΑΛΕΚΟ!

γκιλλα κατερινα

ακριβως τα ειπες ολα!

George7

Μας εχουν πρηξει με αυτές τις τιποτένιες πετρες που λενε ότι είναι αρχαια. Και τι εγινε να είναι αρχαια? ολη η ελλαδα αρχαια είναι. που όλα είναι τιποτένια πλεον. τα καλα βρεθηκαν. Παντου νταμάρια περιφραγμεννα που προστατεύουμε κατι ιχνη παραπηγμάτων. δεν είναι για δουλειες η ελλαδα. να δω πως θα πληρωνουν συνταξεις.

stevi

Μια πολυεθνική κατάφερε να μείνει όρθια και αυτοί πάνε να την γκρεμίσουν...τι να πω..ποιος ξέρει τι ζητάνε σε αντάλλαγμα για να πάρουν πίσω την απόφαση που μόλις ψήφισαν...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης