«Μπλόκο» από το ΚΑΣ σε επενδύσεις 600 εκατ. της Cosco στον Πειραιά

karas

Το συμβούλιο κήρυξε αρχαιολογικό χώρο μεγάλο μέρος του δήμου

Εμπόδια στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ στον Πειραιά, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ δημιουργεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το ΚΑΣ διατύπωσε διαφωνίες ως προς την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου και εμπορικού κέντρου στον χώρο του λιμανιού.

Τα νομικά εμπόδια δε ίσως δεν σταματήσουν εδώ, καθώς σε δύο ημέρες θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή κατασκευαστικών εταιρειών κατά των όρων του διαγωνισμού ανάπτυξης της νέας βάσης της κρουαζιέρας συνολικού προϋπολογισμού 169 εκατ. Ευρώ.

Η πρόταση, ουσιαστικά, της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κήρυξη - οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στον Πειραιά πήρε σήμερα το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Σύμφωνα με αυτήν, κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος η εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά που οριοθετείται, κυρίως, από την αρχαία οχύρωση και την ακτογραμμή.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχαιολογικός χώρος ορίζεται βόρεια και δυτικά από το χερσαίο τμήμα του Κονώνειου τείχους και τον σταθμό του ΗΣΑΠ, καθώς και από ζώνη 20 μ. εξωτερικά από το τείχος στα σημεία όπου αυτό δεν είναι ορατό, στα ανατολικά από την περιοχή όπου εκτιμάται ότι βρισκόταν το Κονώνειο τείχος, ενώ στα νότια το όριο είναι η θαλάσσια ακτή, από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου ως το Μικρολίμανο. Εξαιρούνται η θαλάσσια περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ενώ εντός κήρυξης παραμένουν οι δυο πλαζ (Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα), καθώς και η Ηετιώνεια Πύλη. Επίσης, σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη.

Ουσιαστικά, ως αρχαιολογικός χώρος κηρύσσονται το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά, ενώ όσον αφορά στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα (υπόλοιπο 3ου, 4ο και 5ο) θα συνεχιστεί ο έλεγχος των εκσκαφών και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν μικρότερες ή σημειακές κηρύξεις. Η έκταση του αρχαιολογικού χώρου που υιοθετήθηκε από τα μέλη του ΚΑΣ είναι περίπου η μισή από εκείνη που είχε προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και η οποία ήταν περίπου 11,5 τ. χλμ.

Το ΚΑΣ συζήτησε επίσης το Αρχικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan), στάδιο α' και στάδιο β', του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ΑΕ.

Σημειώνεται ότι, πριν τη σημερινή εξέλιξη, στον Πειραιά υπήρχαν μόνο παλαιές κηρύξεις μεμονωμένων μνημείων (Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες), που δεν περιλάμβαναν το σύνολο των αρχαιοτήτων. Συνεπώς, όπως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά ήταν κάτι αναμενόμενο, πολύ περισσότερο τώρα που το master plan του ΟΛΠ συνιστά χωρική ρύθμιση, η θεσμική κατοχύρωση της έγκρισής του προϋποθέτει, σύμφωνα με τον νόμο, την οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες.

Σημειώνεται ότι εντός του νέου αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά περιλαμβάνονται σημαντικότατες αρχαιότητες, όπως οι οχυρώσεις της θεμιστόκλειας και κονώνειας περιόδου, τμήματα των Μακρών Τειχών, ο τάφος του Θεμιστοκλή, το ελληνιστικό Θέατρο της Ζέας, ιερά όπως της Κυβέλης και της Αρτέμιδος, κατάλοιπα των αρχαίων νεωσοίκων στα δυο λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο), οικιστικά κατάλοιπα από την κλασική ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, δεξαμενές και λατομεία. Οι ανασκαφές στον Πειραιά ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα για να συνεχιστούν τον 20ο και τον 21ο στο πλαίσιο ιδιωτικών και δημόσιων έργων, όπως η κατασκευή του τραμ και του μετρό.

ΣΧΟΛΙΑ (80)

διαβάζω σχόλια συριζαιων τρολ

ρε σεις, είστε όντως τόσο ανόητοι ή σας υποβάλλουν σε κάποια ειδική αγωγή;;

Πετσιτης ηγέτης

γατάκια δώστε μερικά εκατομμύρια και το ΚΑΣ θα κάνει μασάζ στις πατούσες σας. Μανόλο πάουερ

...

Γατακια, η Γερμανία με τους δοσίλογους τα χωσαν στο ΚΑΣ για να βαλει εμποδια, τωρα αρχιζουν τα ωραια, Κόκκαλης απεναντι σε Μώραλη, και οι δυο ΠΑΣΟΚΟ Συριζαιοι κλπ, αλλα τωρα απεναντι, ποιος λετε να κερδίσει; Ειναι πολλα τα χρηματα γατάκια.

itio

Αυτο ειναι. Μολις παει να γινει μια κινηση επενδυσης για να ανοιξη καμια δουλεια η "πρωτη φορα αριστερα" μπλοκαρει ,οποτε μην περιμενετε να δειτε στον ηλιο μοιρα. Τωρα πως εχει μειωθει ηανεργια ? ισως ειναι απο αλλο ανεκδοτο.

μιζοδίαιτος

Αν δεν πέφτει μίζα κάθε φορά που θα θέλουν κάτι θα τρώνε πόρτα. Απλά πράγματα.

Γιώργος

Αυτό που περιμένουν πότε θα πάει κάποιος ιδιώτης να σκάψει για να κάνουν αρχαιολογική έρευνα...πολύ έξυπνο ρε, παιδί μου. Άξιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων...🙄

Γελάει ο κόσμος

Για ποια αρχαία σας πήρε ο πόνος; Εδώ ολόκληρος Παρθενώνας έχει καταντήσει γύψος από την όξινη βροχή και δεν υπάρχει καν σε σκέψη να τον καλύψουν για να τον σώσουν. Και μιλάνε για πιθανή ύπαρξη αρχαίων; Τα αρχαία όλοι οι λαοί τα βάζουν στα μουσεία τους. Δεν τα αφήνουν στο έλεος της φύσης και των γκράφιτι

ΝΙΚΟΣ ΓΕΡΑΡΔΗΣ

Ειμαι Πειραιωτης και μονο φιλοσυριζαιο δεν με λες αλλα αυτο το εκτρωμα που θελουν να στησουν οι Κινεζοι δεν πρεπει να γινει. Εξ αλλου αν θελουν τωρα με τις δημοτικες εκλογες ας κανουν δημοψηφισμα στον Πειραια να δουμε τι θελουν οι κατοικοι

@

κ.Νίκο θα παρακαλούσα πολύ να γίνεται πιο συγκεκριμένος στην τοποθέτηση σας και τι εννοείται "έκτρωμα";

Η οικονομία είναι το φόρτε μου

Έτσι παιδάκια......μην παρεκκλίνετε γραμμή από την φιλοεπενδυτική πολιτική σας! Μετά τα αεροδρόμια και τα λιμάνια αρχαιολογικοί χώροι. Παλιά μου τέχνη κόσκινο! Άλλωστε αυτή η χώρα βρίθει επενδύσεων.....εκεί που πάσχουμε είναι τα αρχαία και οι κορμοράνοι! Συνεχίστε έτσι λοιπόν......

kyriakos

Εδώ βλεπουμε ότι ο αλβανοτσαμης έχει πάρει εντολές από τους Αμερικανούς. Από κει που μας έλεγε ότι το λιμάνι δεν πωλείται, το πούλησε και τώρα πάει να το πάρει πίσω. Αδίστακτος αλήτης, που γελοιοποιεί την Ελλάδα και δημιουργεί εχθρούς με κάθε του κίνηση. Βλακας, σάπιος κι εχθρός των Ελλήνων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης