ΠΑΣΟΚ : Σε … 50 χρόνια θα πιάσουμε τους στόχους του 2020 για την «πράσινη» ενέργεια

ΠΑΣΟΚ : Σε … 50 χρόνια θα πιάσουμε τους στόχους του 2020 για την «πράσινη» ενέργεια

Με τους σημερινούς ρυθμούς, η χώρα μας θα πιάσει τους στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν τεθεί για το 2020 όχι νωρίτερα από 50 χρόνια! Επιπλέον, από το 2010 θα επιβαρυνόμαστε με 100 εκατ. ευρώ ετησίως πληρώνοντας πρόστιμα ή αγοράζοντας αναγκαστικά δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις εξέφρασαν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα της α

ΠΑΣΟΚ : Σε … 50 χρόνια θα πιάσουμε τους στόχους του 2020 για την «πράσινη» ενέργεια

Με τους σημερινούς ρυθμούς, η χώρα μας θα πιάσει τους στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν τεθεί για το 2020 όχι νωρίτερα από 50 χρόνια! Επιπλέον, από το 2010 θα επιβαρυνόμαστε με 100 εκατ. ευρώ ετησίως πληρώνοντας πρόστιμα ή αγοράζοντας αναγκαστικά δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις εξέφρασαν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα της ανάπτυξης.

Οι δύο βουλευτές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το 2007 προστέθηκαν στην χώρα μας μόνο αιολικά πάρκα με ισχύ 127 μεγαβάτ, όταν για παράδειγμα στο ίδιο χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία αιολικά με ισχύ πάνω από 3.500 μεγαβάτ.

Επιπλέον επεσήμαναν ότι καθ’ όλα ώριμες επενδύσεις ύψους πάνω από 2 δις ευρώ έχουν ανασταλεί μπλεγμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, των αντιθέσεων και της συνεχιζόμενης απουσίας εθνικού, ενεργειακού, αλλά και χωροταξικού σχεδιασμού.

Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Κατσιφάρας συνοψίζονται στις εξής:

1. Χρειάζεται ένας αναλυτικός σχεδιασμός και πλήρης υλοποίηση κυλιόμενων 5ετών εθνικών προγραμμάτων ανάπτυξης των ΑΠΕ. Τα Εθνικά Προγράμματα ΑΠΕ είναι πλήρως ενταγμένα στο μακροχρόνιο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό με σκοπό τη μέγιστη δυνατή υπό τεχνικοοικονομικά βιώσιμους όρους διείσδυση των τεχνολογιών, του εξοπλισμού και των εφαρμογών των ΑΠΕ σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας. Δηλαδή με λίγα λόγια όχι μόνο εφαρμογές για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και κατασκευή πολλών τμημάτων για αυτούς τους εξοπλισμούς, για αυτές τις υποδομές, για αυτές τις τεχνολογίες εδώ στην Ελλάδα. Οι στόχοι μας για τη χώρα είναι οι εξής: 20% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2010. Δηλαδή το 2010 πρέπει να συμβάλουν οι ΑΠΕ κατά 20% στην ηλεκτρική ενέργεια της χώρας. Συμμετοχή 5,75% των βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά καυσίμων και μεταφορών το 2010. Συμμετοχή 18% των ΑΠΕ στην κάλυψη της ενεργειακής κατανάλωσης το 2020, δηλαδή, 35% των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

2. Άμεση θεσμοθέτηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για έργα ΑΠΕ. Η επίσπευση της έγκρισης σε κυβερνητικό επίπεδο και η θέση σε νομική ισχύ του Ειδικού αυτού Πλαισίου κρίνεται σήμερα απολύτως αναγκαία και επείγουσα ιδίως σε περιοχές με μεγάλο αριθμό αδειών ή αιτήσεων χορήγησης αδείας.

Οι περιοχές αυτές έχουν και το μεγαλύτερο αιολικό ιδίως δυναμικό, με αποτέλεσμα οι σημαντικότερες επενδύσεις να βρίσκονται σήμερα σε σοβαρή αβεβαιότητα.

3. Αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου ΑΠΕ. Αυτό που σας έλεγα προηγουμένως, να μειωθεί στον απολύτως απαραίτητο αριθμό ο αριθμός των αιτήσεων που πρέπει να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος πολίτης. Να καθοριστεί αναλυτικά και μονοσήμαντα το αντικείμενο και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης κάθε συναρμόδιου φορέα ή κάθε υπηρεσίας. Πρέπει να οριστούν με νόμο οι εξουσιοδοτικές διατάξεις και οι αποκλειστικές προθεσμίες απάντησης κάθε γνωμοδοτούσας, αδειοδοτούσας υπηρεσίας. Η υλοποίηση των σχετικών έργων υποδομής, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Κλείσιμο

4. Η άμεση υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομών, όπως είναι η ενίσχυση και επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων μεταφοράς. Ένα ζήτημα που θα αντιμετωπίζουμε από εδώ και πέρα διαρκώς εξ αιτίας της μεγάλης καθυστέρησης.

5. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών πρέπει να είναι σαφής και να συνοδεύεται από ρεαλιστικά, οικονομικά και θεσμικά κίνητρα. Και ισχυρά κίνητρα πρέπει να δοθούν προς τρεις στρατηγικής προτεραιότητας κατευθύνσεις:

α)Την ίδρυση και λειτουργία στη χώρα μας μονάδων παραγωγής εξοπλισμού ΑΠΕ, όπως ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, πάνελς κλπ.

β) Την έρευνα και ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας, ιδιαίτερα μέσω την Συμπράξεων και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στη χώρα.

γ) Την υλοποίηση εμπορικών εφαρμογών ΑΠΕ αυξημένης τοπικής σημασίας, όπως υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ για την ηλεκτροδότηση μικρών νησιών, απομονωμένων οικισμών κλπ. Ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο κινήτρων που πρέπει επίσης να επεκταθεί και στους μικρούς παραγωγούς.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης