Ερευνα σοκ για τα νοικοκυριά: Ο μισθός δεν φθάνει για όλο το μήνα

18d89a7ab92cd2bb91c3f573b0015094_XL

Τρία στα 10 νοικοκυριά ζουν με ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ, 9 στα 10 δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, 2 στα 10 έχουν τουλάχιστον 1 άνεργο μέλος, 1 στα 2…

Με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ διαβιούν τρία στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα, ενώ το μηνιαίο εισόδημα για τα μισά νοικοκυριά της χώρας δεν επαρκεί για όλο το μήνα, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών.

Από τα ευρήματα της έρευνας καταγράφεται μια βελτίωση στους περισσότερους από τους δείκτες προσδιορισμού της κατάστασης των νοικοκυριών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ εμφανείς είναι οι επιπτώσεις από την 10ετή οικονομική κρίση και την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που επιλέχθηκε ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης.

Το 43,9% των νοικοκυριών δήλωσε μείωση των εισοδημάτων το 2018 σε σχέση με το 2017, αλλά και ένα αυξανόμενο ποσοστό (48,9% έναντι 35,6% στην έρευνα 2017) δήλωσε σταθεροποίηση της εισοδηματικής του κατάστασης. Αύξηση του εισοδήματος δήλωσε το 7,1% των νοικοκυριών έναντι 2% της περσινής έρευνας εισοδήματος.

Το 61,1% δήλωσε ότι χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Επιπλέον το 12,7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Από αυτά τα νοικοκυριά 1 στα 2 (51%) δήλωσαν ότι έλαβαν κοινωνικό μέρισμα κατά το προηγούμενο έτος και 1 στα 3 περίπου (35,3%) δήλωσαν ότι έλαβαν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Την ίδια ώρα, στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 18,7% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 45% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.

Αδυναμία αποταμίευσης

Περισσότερο από 1 στα 2 νοικοκυριά δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα. Για αυτά τα νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί κατά μέσο όρο για 19 ημέρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στα πολυμελή νοικοκυριά όπου το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο το μήνα σε ποσοστό 62,6 %. Παράλληλα 9 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν.

Αρνητικές προσδοκίες για το 2019

Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν αρνητικές, καθώς το 52% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το 2019, το 33,9% εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ το 11,3% αναμένει βελτίωση των οικονομικών του. Τα σχετικά ευρήματα είναι καλύτερα σε σχέση με τις αντίστοιχες έρευνες των προηγούμενων ετών, ωστόσο οι προσδοκίες των νοικοκυριών παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Ενδεικτικό είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δηλώνει ότι θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες του μήνα με λιγότερα από 1.000 ευρώ (31,8%).

Η σύνταξη παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά περίπου νοικοκυριά. Αποτελεί μάλιστα και τη δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 15,5% των νοικοκυριών. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας για 1 στα 10 (10,3%) νοικοκυριά η σύνταξη αποτελεί την κυριότερη και την δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος, ενώ για περίπου 2 στα 10 νοικοκυριά (21,5%) η σύνταξη αποτελεί την μόνη πηγή εισοδήματος.

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι μια ενδεχόμενη μείωση των συντάξεων πιθανότατα θα έχει δυο αρνητικές συνέπειες: α) θα αυξήσει το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των νοικοκυριών και β) θα περιορίσει την κατανάλωση δημιουργώντας προϋποθέσεις ύφεσης της οικονομίας.

Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος παραμένουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό (6,7%), που υποδηλώνει αδυναμία των επιχειρηματικών μονάδων να εξασφαλίσουν ένα επαρκές και αξιοπρεπές εισόδημα στα νοικοκυριά. Από την άλλη η μερική αύξηση του μεριδίου μισθών (40,1%) που καταγράφεται συνδέεται με την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης.

Δύο στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο

Στο σκέλος της απασχόλησης, η έρευνα διαπιστώνει ότι περίπου 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 70,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

@τασο

Πληρώθηκε η διάνοια, τώρα ετοιμάζονται να του απονείμουν και βραβείο που κατάφερε να ανακάλυψει όλο αυτό.

Γιαννης

Το πιστευω...Γιαυτο καθε Σαββατο βραδυ δε μπορεις να βρεις τραπεζι σε καφετεριες,μπαρ και μπουζουκια.Επισης γιαυτο απο τον μεθεπομενο μηνα καθε Παρασκευη απογευμα γινεται το αδιαχωρητο στις εξοδους των εθνικων οδων.Φατε μνημονια και μοκω!!!

Πέφτω απ τα σύννεφα

Δεν μας έσωσε ο Αντώνης;

Mike

Επειδή μάλλον τώρα μόλις κατέφθασες από το παράλληλο σύμπαν, να σε πλήροφορήσω ότι σε αυτό το σύμπαν εδώ και 4 χρόνια μας σώζει ο Αλέξης ο Τσίπρας.

Τριτοκοσμικός!

Φοβερό το σοκ, δεν το ξέραμε ότι ο μισθός στην Ελλάδα, δε φτάνει ούτε για 10 μέρες...

Γιώργος

Πότε τον παίρνεις,πότε τον τρώς,αχ είναι λίγος ο μισθός.

Spy

Βλακείες..η.. στατιστική. Απλά ο μήνας έχει.. πολλές.. μέρες.

ττ

είσαι Θέος!!!

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΒΡΩΜΟΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΑΘΩΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΤΕ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΥ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ, ΦΑΓΟΠΟΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΑΡΕΣ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΦΤΑΝΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!!!!

ΤΑΣΟΣ

αυτος που ειπε οτι ο μισθος δεν φτανει πληρωθηκε για την ερευνα??μιλαμε για ευρημα...

Argie

Για αυτό το λόγο θα έρθει ο Κουλης να διατηρήσει το (ψηφισμενο μέτρο) μείωσης του αφορολόγητου (που δεν θα εφαρμοστεί από τον Τσίπρα όπως δεν εφάρμοσε και τη μείωση των συντάξεων ως μια απαράδεκτη και αχρείαστη απαίτηση του ΔΝΤ που ζήταγε πάντα μέτρα εκτός στόχων) για να πληρώσει εφορία και η οικογένεια που ΤΟΛΜΆ να ζει με λιγότερα από 8.000 ευρώ τον χρόνο για να έχουν ελάφρυνση όσοι είναι Άριστοι και ζουν με 60.000+ Και μην πεταχτεί κανείς άσχετος που μιλάει για ελεύθερους επαγγελματίες κλπ κλπ γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μηδέν αφορολογητο και τεκμήρια διαβίωσης χρόνια τώρα..η μείωση του αφορολόγητου χτυπάει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους των 500-700 ευρώ που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και είναι αδύνατο να πληρώσουν εφορία χωρίς να πεινάσουν....Έλεος πια

vassilis

Ας μη ψηφίζατε το Τσίπρα, να μην επεφτε το αφορολόγητο! Ο Τσίπρας το υπέγραψε και αυτός ευθύνεται. Αυτός υπέγραψε και τη μείωση των συντάξεων-που τελικά πήρε παράταση- για τους γνωστούς λόγους, αυτός λοιπόν και η αριστερά τα υπέγραψαν όλα!!!

ενήλικος

φάτε μακεδονία και σαρβάηβορ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης