Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

Μία ημέρα μετά την άντληση €2,5 δισ. με τσουχτερό επιτόκιο 3,6%, τα επίσημα στοιχεία προσγειώνουν στην πραγματικότητα - Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019 επιδεινώθηκε κατά 1,3 μονάδα σε σχέση με τον Δεκέμβριο

oikonomia_ptwsi_arthro
Όσο και αν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επαίρεται ότι «η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία» μετά την έκδοση του χθεσινού 5ετούς ομολόγου, παραβλέποντας την αλμυρή απόδοση ύψους 3,6%, όσο και αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καυχάται ότι η οικονομία είναι το «ατού» του, η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών αποδεικνύει πως οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας επιδεινώθηκαν τον μήνα που φεύγει. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019 στις 99,6 μονάδες, δηλαδή 1,3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων εννέα μηνών, η οποία είναι ακόμα πιο ανησυχητική εάν αναλογιστεί κανείς ότι προέκυψε μέσα σε κλίμα παρατεταμένης παροχολογίας από την κυβέρνηση. Η μη περικοπή των συντάξεων και το πακέτο μέτρων της Θεσσαλονίκης, που είχαν δρομολογηθεί από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμενόταν όταν διεξήχθη η έρευνα και ανακοινώθηκε επισήμως τη Δευτέρα, δεν στάθηκαν ικανές να αναπτερώσουν τις ελπίδες των επιχειρήσεων και των πολιτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Επισημαίνεται ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος αποτελεί την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019 έπεσε λίγο και συγκεκριμένα κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 αφού υποχώρησε τον μήνα που φεύγει στις 99,6 μονάδες, έναντι 100,9 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2018, 101,1 μονάδων τον Νοέμβριο, 100,4 μονάδων τον Οκτώβριο και 100,6 τον Σεπτέμβριο. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν ο Δείκτης έφθασε αντιστοίχως τις 104,9 και τις 104,7 μονάδες με εφαλτήριο την έξοδο από τα Μνημόνια, υπήρξε σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία για τον τρέχοντα μήνα, τεράστιες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των υπηρεσιών, όπου ο σχετικός δείκτης κατακρημνίστηκε από τις 11,4 μονάδες τον Δεκέμβριο στις -1,6 μονάδες τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση του τελευταίου 12μήνου. Αντιθέτως, βελτίωση παρατηρήθηκε στο λιανεμπόριο, με τον κλαδικό δείκτη να ανεβαίνει από τις 18,4 στις 23 μονάδες. Αρνητικό παρέμεινε το πρόσημο του δείκτη στους υπόλοιπους κλάδους, όπου επίσης κατεγράφη όμως μικρή βελτίωση: ο δείκτης της βιομηχανίας αυξήθηκε στις -4,6 μονάδες από τις -5 τον Δεκέμβριο, ο δείκτης των κατασκευών στις -51,3 από -53,1 και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις -28,3 μονάδες από -31 μονάδες.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε και σε επίπεδο ευρωζώνης τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, έκλεισε στις 106,2 μονάδες (-1,2 μονάδα), κυρίως εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε ο Δείκτης Βιομηχανικού Κλίματος και οι αντίστοιχοι Δείκτες των Υπηρεσιών και του Λιανεμπορίου. Υποχώρηση κατεγράφη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος να επιδεινώνεται κατά 1,4 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 106,1 μονάδες.

Σε μεγάλο βαθμό, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκφράζει την προδιάθεση που έχει ο κόσμος να κάνει κάτι θετικό ή αρνητικό και θεωρείται ένας πρόδρομος δείκτης για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).


sel
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης