Έρευνα Adecco: Ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν «ταλέντα» για τις επιχειρήσεις τους οι εργοδότες

adecco

Υποστηρίζουν ότι θέλουν να κάνουν προσλήψεις, αλλά δυσκολεύονται να εντοπίσουν υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα - Πώς βλέπουν την αγορά εργασίας από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι

Τις τάσεις στην εγχώρια αγορά εργασίας κατέγραψε για τέταρτη συνεχή χρονιά η έρευνα «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα» του Ομίλου Adecco Ελλάδας. H μελέτη εξέτασε στοχευμένα τη γνώμη στελεχών που συμμετέχουν στην επιλογή προσωπικού σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ φέτος εστίασε και στον βαθμό στον οποίο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενθαρρύνουν την ισότητα και τη διαφορετικότητα για να προσελκύσουν ή να διατηρήσουν τα ταλέντα.

Ως πρώτο βασικό εύρημα της μελέτης καταγράφεται η πεποίθηση των εργοδοτών ότι οι δεξιότητες και οι ικανότητες του υφιστάμενου προσωπικού δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις σημερινές ανάγκες. Κατά την άποψη των υπευθύνων στελέχωσης, φαίνεται να υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να προσφέρουν οι υποψήφιοι και σε εκείνα που έχει ανάγκη η αγορά.

Ειδικότερα, κατά την αναζήτηση υποψηφίων για τη στελέχωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, διαπιστώθηκε έλλειμμα δεξιοτήτων σε όσους δήλωσαν ενδιαφέρον για τις θέσεις, σε σχέση με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αυτές απαιτούσαν. Η σκιαγράφηση του ιδανικού υποψηφίου για μία θέση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, όπως εργασιακό ήθος (ποσοστό 82% των επαγγελματιών συμφωνούν ότι είναι μία δεξιότητα απαραίτητη), ικανότητα εργασίας σε ομάδα (ποσοστό 61%), επικοινωνιακές ικανότητες (ποσοστό 57%) και ευελιξία/ προσαρμοστικότητα (ποσοστό 54%). Η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι μία δεξιότητα η σημασία της οποίας φαίνεται να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο (ποσοστό 37% σε σύγκριση με ποσοστό 22% το 2017).

Ο βαθμός κατά τον οποίο οι υποψήφιοι διέθεταν τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι χαμηλότερος του προσδοκώμενου από τους εργοδότες. Ως επακόλουθο, η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργασιακής εμπειρίας, αποτελούν τους λόγους που αναφέρονται πιο συχνά σαν εμπόδια για την κάλυψη συγκεκριμένης θέσης.

Αναφορικά με την εικόνα που έχουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τις εταιρείες τους και στο ερώτημα αν συμφωνούν με την άποψη ότι αυτές αποτελούν μία «ελκυστική επιλογή» για τους εργαζομένους και τους υποψηφίους, tο ποσοστό των στελεχών που συμφωνούν με την παραπάνω άποψη ανέρχεται στο 76%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2017 ήταν 61%. Στα κριτήρια τα οποία καθιστούν μία εταιρεία «ελκυστική» συγκαταλέγονται η ηθική και δίκαιη συμπεριφορά (ποσοστό 78%), η καλή φήμη στον χώρο της (ποσοστό 72%), τα καλά οικονομικά αποτελέσματα (ποσοστό 65%) και οι ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη (ποσοστό 61%).

Σχετικά με την ισότητα και τη διαφορετικότητα στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους οι ερωτώμενοι (ποσοστό 83%) ανέφεραν ότι στην εταιρεία τους υπάρχει ίση μεταχείριση των εργαζομένων ανεξάρτητα από σεξουαλικές προτιμήσεις, ενώ ένα ποσοστό 60% ανέφερε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζονται ισότιμα μέσα στο εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας.

Αντίστοιχη αντίληψη επικρατεί και σχετικά με την ισότιμη θέση των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Παρόλ’ αυτά, ένα ποσοστό 38% των συμμετεχόντων υποστηρίζουν ότι κάποια επαγγέλματα στην Ελλάδα εξακολουθούν να μονοπωλούνται ή να είναι απαγορευτικά για τις γυναίκες. Χαμηλό είναι το ποσοστό (30%) εκείνων που θεωρούν ότι η πιθανότητα εγκυμοσύνης καθιστά τις γυναίκες λιγότερο επιθυμητές για μία θέση εργασίας, με την πλειοψηφία αυτών που υποστηρίζουν την παραπάνω θέση να είναι άτομα κάτω των 40 ετών. Τέλος, μόνο ένα ποσοστό 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι στην Ελλάδα, ένας μετανάστης ταλαντούχος υποψήφιος έχει ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες με έναν Έλληνα με τις ίδιες δεξιότητες και τα ίδια προσόντα.

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Adecco Ελλάδας, σχολίασε σχετικά: «Με την ολοκλήρωση και του δεύτερου μέρους της έρευνας “Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα” για το 2018, έχουμε μια συνολική εικόνα για το πώς βλέπουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας τόσο οι υποψήφιοι και οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα καθιστούν την ελληνική αγορά ιδιαιτέρως ανταγωνιστική και γεμάτη προκλήσεις. Στο περιβάλλον αυτό, οι υποψήφιοι αλλά και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και να επενδύουν στην ανάπτυξη «ταλέντων», ώστε να αποκτούν ή να αναπτύσσουν στον επιθυμητό βαθμό τις απαραίτητες για τους εργοδότες δεξιότητες και ικανότητες που θα τους κάνουν να ξεχωρίσουν.

Η αναντιστοιχία ανάμεσα σε όσα οι υποψήφιοι διαθέτουν και αυτά που οι επιχειρήσεις αναζητούν είναι εμφανής και ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν πως έχουν «έλλειμμα» στις επιθυμητές δεξιότητες. Τέλος, σύμφωνα με τη γνώμη των επαγγελματιών, οι εταιρείες βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στην ενθάρρυνση της ισότητας και της διαφορετικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι βρισκόμαστε στο επιθυμητό σημείο. Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη γνώμη των υποψηφίων και των εργαζομένων υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στο πεδίο αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ (12)

τα

λαμόγια θελουν να έχουν φτηνο κρέας με καλή γεύση μπόν φιλέ. Χα χα τα @@@μύδια μας θα πάρετε μπούφοι.

κα

Το πιο σύντομο ανέκδοτο: Έλληνας εργοδότης. Με δουλειές 60 ώρες την εβδομάδα, 700€ και άμα δεν σου αρέσει... σιδερογροθιές! Άντε γεια απ' τα ξένα. Βολευτείτε με Πακιστανούς και πολύ σας είναι!

tipotas

εταιρεία software, με παρουσία σε 7 χώρες, έφτιαξε παράρτημα πρίν 5 περίπου χρόνια στην Ελλάδα, στο εξωτερικό δίνει στους εργαζομένους της 5-6 χιλιάδες και δεν είναι ευχαριστημένοι και στην Ελλάδα τους δίνει 2,5 - 3 , με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται στην Ελλάδα με γρηγοροτερους ρυθμόυς απ ότι στις άλλες χώρες. ταλέντα υπάρχουν γι αυτό και το φαινόμενο του brain drain. αυτές τις έρευνες αφεντικά τις παραγγέλνουν και αφεντικά συμμετέχουν, σε μιά προσπάθεια να εμφανίσουν ανεπαρκείς τους εργαζόμενους τους , ώστε να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια.

Équitable

Οι headhunters δεν παράγουν τίποτα, εκτός από φαιδρές έρευνες σαν την παραπάνω.

kanenas

Οι εργοδοτες προτιμουν τους αταλαντους και ζητανε λαγους με πετραχηλια αξιας 700 €. Περι αξιοκρατιας δε ειναι αναγκαιο να μιλησουμε ,οταν ο HR ειναι κατωτερος των περιστασεων . Δεν ειναι τυχαιο οτι δημοσιευθηκε η μελετη για μειωση του πληθυσμου σημερα ; Οποτε ταλενταρες των ερευνων και των διαπιστωσεων καλο ειναι να προνοειτε πριν το δειτε .

Ταλέντο... από τη Ντόχα !

Τα 2.000/μηνα ήταν πολλά για τον εργοδότη μου, τώρα εγώ παίρνω 6.000+ και αυτός παρακαλάει...

Λούλης

Και γιατί δεν μας λες ποιος είναι ο πρώην εργοδότης σου, να δούμε κατά πόσο παρακαλάει; Να μας έλεγες και ποιος είναι ο τωρινός εργοδότης σου, να δούμε κατά πόσο ισχύει ότι σου δίνει 6 χιλιάρικα. Έτσι να γελάσουμε λιγάκι βρε αδερφέ.

φωτης πραμαντα

λουλη ο ανθρωπος δεν ειναι ρουφιανος ,ετσι σε μαθανε εσενα ??αν παντως ειναι στο ιατρικο επαγγελμα τα παιρνει σιγουρα τα 6000+ και μαλιστα αφορολογητα και ενα εισιτηριο το χρονο για τη χωρα του, και μερικα νοσοκομεια ,(τα πιο πολλα) σου δινουν και σπιτι., με δωρεαν μεταφορα απο το σπιτι στο χωρο εργασιας και επιστροφη ..οποτε ασε τις(ρουφιανικες) ερωτησεις και πηγαινε τη βολτα σου πιες το φρεντο σου οπως λες και ασε αυτους που εχουν και κακαλα και μορφωτικες περγαμηνες να ασκησουν το επαγγελμα τους εκει που οι ιδιοι γουσταρουν ..

Χρήστος

Γελειο το θέμα. Σε συνεντεύξεις που θέλουν «ταλέντα» οταν πας με ενα βιογραφικό το οποίο υπερκαλύπτει τις ανάγκες και σε θέλουν στο διαταυτα δεν πληρώνουν. Σε συνέντευξη με ανταγωνιστή της adecco οταν διάβασαν το βιογραφικό η απάντηση ήταν δεν έχουμε θέσεις για την εμπειρία σας και τον μισθό που συνεπάγεται και η χαζη ερώτηση μου ήταν μα συγνώμη δεν μιλάω με τον υπεύθυνο για ανώτερα στελεγχη? Και η απάντηση ήταν ναι αλλα οι πελάτες μας Μαξ δίνουν 1500€...Οταν λένε για στελεγχη ανώτερης βαθμίδας μιλάνε για μισθούς Μαξ 1500€. Χίλιες φορές έξω που οι ίδιες θέσεις πληρώνουν 3,4.000€ και υπάρχει εξέλιξη. Καλή τύχη με αποφοίτους

Το πρόβλημα είναι αλλού

Στην ελλάδα πρόβατα υπάρχουν πολλά και καλά, κατάλληλοι τσοπάνηδες δεν υπάρχουν.

Στέλιος

Ας μας πουν πόσα δίνουν για τα νεαρά ταλέντα. Έτσι να γελάσουμε.

Λακης

Παραπληροφόρηση!!!!! εάν πληρώσεις βρίσκεις ταλενταρες!!!!! αλλα με €700 τι περιμένεις.....you pay peanuts you get monkeys!!!!!

Mike

SPOT ON............

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

81e67eacfc065c8784e11794f5a14887_XL

Το μπαράζ αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, η έκδοση ομολόγου και οι εκλογικές προσδοκίες και οι εγκρίσεις για τα σχέδια μείωσης των ΝPE'S λειαίνουν το έδαφος για νέα υψηλά στο χρηματιστήριο.

obes

Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη 3,5%-4%- Απλούστερο σύστημα φορολογίας εισοδήματος με ευρύτερη βάση και χαμηλότερους συντελεστές προτείνει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας – Τρεις μεγάλους κινδύνους για την οικονομία εντοπίζει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ