Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Πρωταθλήτρια στους φόρους - Ουραγός στις επενδύσεις η Ελλάδα

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Πρωταθλήτρια στους φόρους - Ουραγός στις επενδύσεις η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκο Κουτεντάκη - Δημοσιονομικό ρίσκο δημιουργούν οι διεκδικήσεις αναδρομικών

simaia-akropoli
Πρωταθλήτρια φόρων και ουραγό επενδύσεων χαρακτήρισαν την Ελλάδα τα μέλη του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού κατά την παρουσίαση των εκθέσεών τους για την πορεία της οικονομίας το 2018 στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου.

Ο επικεφαλής του γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε ότι «στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών δηλαδή ΦΠΑ και ΕΦΚ είμαστε στην 1η θέση με διαφορά με 15,8% όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 11,9%» ενώ πρόσθεσε ότι αρκετά ψηλά βρίσκεται και ο συντελεστής φορολόγησης εισοδημάτων σε σχέση με την Ε.Ε.

Αναφορικά με το εκρηκτικό μείγμα φόρων και εισφορών, ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των 16 χωρών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο μέσος όρος βρίσκεται στο 37,3% και η Ελλάδα στο 38,6% επισημαίνοντας ωστόσο πως η χώρα μας παρουσιάζει την πιο ακραία μεταβολή από το 2007 εως σήμερα.

Σχετικά πάντως με τις καταγγελίες περι υπερφορολόγησης ο επικεφαλής του Γραφείου είπε πως «Αν πει κανείς ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται σε σχέση με το παρελθόν η απάντηση είναι ναι. Το φορολογικό βάρος έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν την κρίση. Όμως πριν την κρίση ως ποσοστό του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ήταν μικρότερα από της ΕΕ. Σήμερα η χώρα μας είναι κοντά στον μέσο όρο φορολόγησης της ΕΕ. Αρα η ορθότερη ερώτηση είναι ποιοι πληρώνουν τους φόρους και αν υπάρχει σωστή κατανομή των βαρών».

Παράλληλα, ο κ Κουτεντάκης υποστήριξε ότι οι διεκδικήσεις αναδρομικών δημιουργούν δημοσιονομικό ρίσκο.

Επίσης, ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντίνου, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Γραφείου και επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε πως στον τομέα των επενδύσεων «Είμαστε στον πάτο της ευρωζώνης. Στο 12%. Προφανώς πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να πω, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι αν υπάρξει μεγαλύτερος ρυθμός επενδύσεων δεν θα αυξήσουν αυτόματα οι θέσεις εργασίας. Σε άλλες χώρες έχουμε δει ότι η αύξηση των επενδύσεων δεν φέρνουν αύξηση θέσεων εργασίας».

Κλείσιμο
Απαντώντας δε σε ερώτηση για τις προοπτικές περαιτέρω υποχώρησης της ανεργίας στο 15%, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση σε 4 – 5 χρόνια εφόσον διατηρούνται ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης 2% – 2,5%
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης