Deutsche Welle: Κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

Deutsche Welle: Κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα καταθέσουν τη Δευτέρα στο Eurogroup το σχέδιο  - Νέα πηγή χρηματοδότησης για επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα.

france
Τη σύσταση ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να προτείνουν τη Δευτάρα στη συνεδρίαση του Eurogroup Γαλλία και Γερμανία.

Η πρόταση αφορά άμεσα την Ελλάδα επειδή οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η πρόληψη οικονομικών κρίσεων, αλλά και η μείωση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στα 19 κράτη του ευρώ. Από αυτό τον προϋπολογισμό θα μπορούν, για παράδειγμα, να χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, από τη δισέλιδη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανιας, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα αφορά μεν μόνο τα κράτη-μέλη της, παράλληλα όμως θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συμβατός με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Σε αυτόν τον κανονισμό επέμενε το Βερολίνο.

Επιφυλάξεις της Ολλανδίας

Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει εκτός αυτού ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν κάθε χρόνο προγράμματα προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο των «στρατηγικών προδιαγραφών» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Eurogroup. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση θα λαμβάνεται και με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.Χρήματα θα δικαιούνται μόνο εκείνα τα κράτη που θα τηρούν τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Χώρες που δεν τα τηρούν, όπως για παράδειγμα σήμερα η Ιταλία, θα αποκλείονται.

Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο μέγεθος του προϋπολογισμού. Πριν από μερικούς μήνες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ έκανε λόγο για 25 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη η Κομισιόν έχει δώσει πράσινο φως στη γαλλογερμανική πρόταση. Χώρες όμως όπως η Ολλανδία διατηρούν επιφυλάξεις. Το ζητούμενο πάντως είναι ποια στάση θα τηρήσουν τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Πηγή:  Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης