Πρώτο crash test για τις συντάξεις και τις εξαγγελίες Τσίπρα στο σημερινό Eurogroup

tsakalotos_main01

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εισπράξει τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του σχετικά με το αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις και να εφαρμοστεί το πακέτο μέτρων της Θεσσαλονίκης – 19 Νοεμβρίου ή 3 Δεκεμβρίου οι τελικές αποφάσεις

Την πρώτη, ανεπίσημη, συζήτηση για το θέμα των συντάξεων και των θετικών μέτρων, τα οποία επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά, πρόκειται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες. Μολονότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου, το θέμα θα βρεθεί στο τραπέζι, στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων προϋπολογισμού που κατέθεσαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019.«Το Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της εν εξελίξει αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το 2019», αναφέρεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης. Όπως ανέφεραν στο protothema.gr καλά πληροφορημένες πηγές, οι συντάξεις και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα τεθούν επί τάπητος με αφορμή την εξέταση του ελληνικού προσχεδίου, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν δηλώσεις.
Η αναγνωριστικού χαρακτήρα συζήτηση στο Eurogroup αποκτά αυξημένη βαρύτητα, μετά τα μηνύματα ανησυχίας που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες από κύκλους των δανειστών σχετικά με την εντεινόμενη κυβερνητική παροχολογία, τη μεταρρυθμιστική απραξία, αλλά και τον κίνδυνο να σκληρύνει η στάση της Γερμανίας μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την αποδυνάμωση της καγκελαρίου Μέρκελ.Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει σήμερα:

1. Να πείσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%) χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα. Όπως ανέφερε προχθές το protothema.gr, οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών εξακολουθούν να εντοπίζουν «τρύπα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019, εάν δεν θιγούν οι συντάξεις και εάν εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους 765 εκατ. ευρώ. Για να διασωθούν οι συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να θυσιάσει κάποια από τα θετικά μέτρα. Πρώτο στη λίστα φιγουράρει το μέτρο με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος: η μεστοσταθμική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 10% το 2019, με συνολικό κόστος 230 εκατ. ευρώ.

2. Να κάνει «μασάζ» στους Ευρωπαίους, ώστε οι τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων να ληφθούν στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου και να μην παραταθεί η αγωνία έως τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση βιάζεται, ελπίζοντας να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων και να μπορέσει να καταθέσει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή χωρίς το επώδυνο μέτρο. Εντούτοις, ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πριν από τις 3 Δεκεμβρίου. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών προβληματίστηκαν από τα σημάδια φορολογικής κόπωσης, τα οποία εντόπισαν στα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού για το μήνα Σεπτέμβριο, και θέλουν να έχουν στα χέρια τους όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα στοιχεία, προτού καταλήξουν στις προβλέψεις τους για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Οι προβλέψεις αυτές θα αποτυπωθούν στην αξιολόγηση των προσχεδίων προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης από την Κομισιόν και στην πρώτη έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Τα έγγραφα αυτά εκτιμάται ότι θα παρουσιαστούν γύρω στις 20 Νοεμβρίου.Το μήνυμα των δανειστών ότι «όλα είναι ανοιχτά» στο θέμα των συντάξεων και του πακέτου Τσίπρα φαίνεται πως ελήφθη, έστω και καθυστερημένα, από την κυβέρνηση, εάν κρίνει κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στη Realnews. Ερωτηθείς εάν θα καταργηθεί ή θα αναβληθεί με αστερίσκους η μείωση των συντάξεων, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε απλώς ότι η δεύτερη εκδοχή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και ότι περιμένει σύντομα θετική έκβαση, ενώ για τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης αρκέστηκε να πει πως το κρίσιμο είναι να υλοποιηθούν απρόσκοπτα.

ΣΧΟΛΙΑ (37)

aaa

Μείωση συντάξεων, παράδειγμα κατά μέσω όρο 100 ευρώ το μήνα σε 1.500.000 συνταξιούχους ισοδυναμεί με 150.000.000 ευρώ μείον ανά μήνα, χρήματα τα οποία θα ξοδεύονταν στην ελληνική αγορά, ετήσια 1,8 δις ευρώ αφαιρούνται από την κατανάλωση, αυτό επιφέρει αύξηση της ανεργίας, μετατροπή θέσεων εργασίας 8ωρου σε μερική απασχόληση για εργαζόμενους με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, κλείσιμο επιχειρήσεων και μαγαζιών, οι συνταξιούχοι ξοδεύουν τα χρήματα των συντάξεων κυρίως στην ελληνική αγορά, θα αναγκαστούν να περικόψουν δαπάνες από αγορές ρούχων, τροφίμων και καυσίμων για να ανταπεξέλθουν στις νέες μειώσεις, όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν γνωρίζει στοιχειώδη θέματα οικονομίας. Τώρα γιατί επιμένουν π.χ. το ΔΝΤ στις μειώσεις, διότι δεν θέλουν να παραδεχθούν δημόσια για τις λάθος εκτιμήσεις που έκαναν, στο παρελθόν. Οι δανειστές το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν τις ετήσιες δόσεις που θα λαμβάνουν, τίποτε άλλο.

Λούλης

Για να ξοδεύονται στην αγορά κάποια χρήματα (όσα κι αν είναι αυτά) από τους συνταξιούχους, θα πρέπει ΠΡΩΤΑ να παράγονται από τους εργαζόμενους και από τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Πως θα παράγει ο εργαζόμενος όταν πληρώνεται μόνο με 400 ευρώ; Αφού τα υπόλοιπα του τα παίρνουν για να πληρώσουν συντάξεις. Άρα δεν θα συμφέρει κανέναν να δουλεύει για ψίχουλα. Πρώτα είναι η παραγωγή και μετά η κατανάλωση. Εσύ το πιάνεις από την ανάποδη!

Διαχωριστηρας

Αν δεν γίνει διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας δεν υπάρχει καμία ελπίδα για το συνταξιοδοτικό.

Αλλος

Από εκεί που θα χτυπούσαμε τα νταούλια (!!!!), εμφανιζόμαστε τώρα επαίτες. Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, επαίτης στην ΕΕ. Επαίτης. Δεν θέλω να πώ ότι ταιριάζει με το ντύσιμό του, γιατί θα αλλοιώσω το νόημα του μηνύματος. Επαίτης.

Έρχεται μπόρα!

Θα γράψετε Κανενα άρθρο για τα χιλιαδες εγγραφα και τιμολογια που βρεθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ μεσα σε κρυπτη, χτισμένη με γυψοσανιδα? Και καινε πολύ κοσμο...

Sdf

Που ειναι αυτά ? Που τα βρηκαν? Ποιοι τα βρήκαν ? Υπάρχουν φωτογραφίες τους? Οτι τα βρηκαν εκει τεσπα...

Λούλης

Που πας ρε καραγκιόζη ξεγραβατωμένε;;; Πάλι ρόμπα θα γίνετε ρε νούμερα!!! Τι δεν καταλαβαίνετε επιτέλους;; Πάρτε δρόμο να ξεβρωμίσει ο τόπος!!!!!

Πρωί πρωί στο μεροκαματο!

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ των Δεξιων 0.60 δεν κρυβεται στα σχολια! Μηπως και δεν κοπουν οι συνταξεις...!

Sdf

Το 0.60 ειναι αποδεδειγμενα δικη σας αμοιβη. Εμενα πες μου ποιες εισφορες θα πληρωνουν τις συνταξεις τους. Ποιων εργαζομένων? Με τι ανεργια? Με τι μισθους?

Λούλης

Που πας ρε καραγκιόζη ξεγραβατωμένε;;; Πάλι ρόμπα θα γίνετε ρε νούμερα!!! Τι δεν καταλαβαίνετε επιτέλους;; Πάρτε δρόμο να ξεβρωμίσει ο τόπος!!!!!

fil

Ατσαλάκωτε ...αν καταφέρω και βγάλω εκτός Ελλαδας οτι εχω και δεν έχω ...μετά να δεις φόρους που θα πάρεις...

Δημητράκης

Εχετε φαγωθεί με τις συντάξεις.Εντάξει ρε,κόφτε τις αλλά να πατάξετε και την φαγοπιοτούρα σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους τομείς,η οποία ανθεί και οργιάζει.Αλλοιώς δεν περιμένουμε καμιά προκοπή,έστω και αν τις καταργήσετε τελείως.Απλώς θα πάνε σε άλλες καταβόθρες.Δόξα τω Θεώ,υπάρχουν ατελείωτοι φαταούλες που καραδοκούν...

Φαιδρά Πορτοκαλέα

Οπεράτες θλιβερών καρικατούρων, ένθεν και ένθεν της πολιτικής σκηνής, εδώ και 10 χρόνια... Περίπου απο τότε δηλαδή που άρχισε να καταρρέει το παραμύθι περί "δυνατής χώρας οικονομικά και γεωπολιτικά" και άρχισε να πέφτει πείνα στα λημέρια του Da Capo και πέριξ. Πουλήθηκαν τα Grand Cherokee, κλείστηκαν στα πάρκινγκ οι Porsche Cayenne... Πλέον απλώς περνάνε απο τα γραφεία των αφεντικών, μαζεύουν φάπες και η μόνη τους έννοια είναι να βρούν νέους, ευφάνταστους τρόπους, να περάσουν (κι αυτές) τις εντολές στο popolo, χωρίς να τους πάρουν με τις πέτρες... Δεν με θλίβει αυτός ο λαός όμως, ότι έσπειρε θερίζει. Με θλίβουν οι νέες γενιές που πολλοί απο αυτούς λανθασμένα πιστεύουν ότι έχουν μέλλον σ'αυτόν εδώ τον βαλκανικό θίασο... Μία θέση θα υπάρχει μόνο εδώ ελεύθερη για να δουλεψουν: Ως ο σύγχρονος καρπαζοεισπράκτορας του δυτικού κόσμου. Καλή σταδιοδρομία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nikas-0

Tο κατηγορητήριο για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος εσωτερικής πληροφόρησης που είχε στηθεί μεταξύ Νέας Υόρκης – Λονδίνου – Μονακό και Ελβετίας – Ο Νίκας αναζητείται από τις αμερικανικές Αρχές που «πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία

6
868087

«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS» επισήμανε o Άδωνις Γεωργιάδης

libra1

Μετά την αποχώρηση της Visa και της Mastercard από το πρότζεκτ Libra, νέες ηχηρές "απειλές" από τραπεζικούς κολοσσούς θέτουν σε αμφιβολία την απόπειρα της facebook να δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα

perama

Την τροπολογία την κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος -  Στον Σκαραμαγκά αφορά την συνέχεια εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο πυραυλακάτων