Γιατί αγορές και επενδυτές αποδοκιμάζουν την ελληνική διακυβέρνηση

agores

Οι δυο προηγούμενες ημέρες στο χρηματιστήριο κατέδειξαν ξεκάθαρα ότι οι ξένοι επενδυτές αποδοκιμάζουν κάθε μορφή παραβίασης της εταιρικής διακυβέρνησης

Οι ξένες αγορές και οι επενδυτές είχαν δώσει εδώ και καιρό, και με κάθε τρόπο, τα μηνύματα ότι οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να εφαρμόζουν την εταιρική διακυβέρνηση.

Ο θάνατος της αδιαφάνειας είχε προαναγγελθεί και σήμερα απλώς βιώνουμε την καθημερινή διάλυση της, ότι δηλαδή δεν μπορούν οι βασικοί μέτοχοι να συμπεριφέρονται με πρακτικές περασμένων δεκαετίων.

Αρχικά, δεν ήταν σκληρά τα μηνύματα. Η υπόθεση της Folli Follie αποτέλεσε την κορύφωση της αμφισβήτησης απο τους ξένους επενδυτές, όπως και ορισμένα επεισόδια με τις ελληνικές τράπεζες. Αλλά, η ελληνική αγορά, με ευθύνη των αρχών, συνεχίζει να παρακολουθεί τους... θανάτους σε ζωντανή μετάδοση.

Όπως όλοι καταλαβαίνουν, όμως, μετά τη νέα υπόθεση με την Jumbo-Eθνική, αποδεικνύεται ότι η παντελής διάλυση θεσμών όπως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου συνεχίζει να συμβάλλει στην επανάληψη συνεχών κηλίδων, οι οποίες θα χρειαστούν πολύ καιρό να εξαλειφθούν, ώστε να αποκατασταθεί η τρωθείσα αναξιοπιστία της αγοράς.

Αν μια Επιτροπή δεν μπορεί να επιβληθεί στους ισχυρούς – και δεν μπορεί να στείλει ούτε επιστολή- και διαβουλεύεται με την κυβέρνηση, το αποτέλεσμα είναι η σημερινή καταστροφή.

Με διαλυμένους τους θεσμούς, προοπτική ανάκαμψης δεν υφίσταται.

Οι δυο προηγούμενες ημέρες στο χρηματιστήριο κατέδειξαν ξεκάθαρα ότι οι ξένοι επενδυτές αποδοκιμάζουν κάθε μορφή παραβίασης της εταιρικής διακυβέρνησης. Η διαφανής λειτουργία είναι το μήνυμα της νέας εποχής.

Το μήνυμα Μυτιληναίου

Δεν ήταν τυχαίο ότι πριν απο μερικούς μήνες ο επιχειρηματίας κ. Ε. Μυτιληναίος στη γενική συνέλευση των μετόχων του φερώνυμου ομίλου είχε πει «Ως ελληνική εταιρεία πρέπει να προσέχουμε διπλά για την εταιρική διακυβέρνηση. Υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι ρωτούν πρώτα αν υπάρχει corprorate governance και μετά επενδύουν».

Εκ της θέσεως του ως πρόεδρος και ceo μιας ανταγωνιστικής επιχείρησης ο κ. Μυτιληναίος είχε και έχει άμεση επαφή με την πρώτη γραμμή των ξένων επενδυτών. Αντιλήφθηκε νωρίς τα επερχόμενα, εξ ου και οι αποφάσεις για την αντικατάσταση μελών της οικογένειας στο διοικητικό συμβούλιο με ανεξάρτητα μέλη από όλους τους τομείς της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής.

Το επόμενο βήμα, όπως ήδη ανακοινώθηκε, είναι και ο διαχωρισμός των θέσεων προέδρου και Ceo.

Όταν έγιναν αυτές οι κινήσεις εταιρικής διακυβέρνησης, λίγοι κατάλαβαν ότι οι ελληνικές εισηγμένες έπρεπε να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την δομή των εταιρειών τους, διότι δεν θα έχουν απλώς ζημιές, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο των ίδιων των εταιρειών τους.

Η Ελλάκτωρ

Το παράδειγμα της Ελλάκτωρ ήταν χαρακτηριστικό καθώς η πλευρά των Αφων Καλλιτσάντση χρησιμοποίησε κάθε σύγχρονο εφόδιο (ειδική εταιρεία για την εταιρική διακυβέρνηση, media κλπ) για να πείσει ότι θα εφαρμόσει την εταιρική διακυβέρνηση. Η κίνηση τους, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι, η προηγούμενη διοίκηση δεν την εφάρμοζε. Το μέλλον θα είναι ο τελικός κριτής για όλα.

Η Folli – Follie

Η αποκάλυψη της υπόθεσης της Folli- Follie απο ένα ξένο επενδυτή ήταν η βίαιη εκδοχή των μηνυμάτων των ξένων επενδυτών. Μια εταιρεία που έκανε 1 δισ. πωλήσεις εμφάνιζε συνεχώς υψηλά αποθέματα και πότε δεν διένειμε μερίσματα αν και εμφάνιζε υψηλά κέρδη εις νέον. Αυτό που ήταν κοινό μυστικό και αντικείμενο συζητήσεων στην Ελλάδα, αποφάσισε να το κάνει ένας ξένος για να μάθει την αλήθεια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ε

γιατί οποιοσδήποτε δεν έχει τυρόπιτα στον εγκέφαλο καταλαβαίνει που οδηγεί η φανταστική πολιτική της κυβέρνησης: στον πάτο!

Alexis4ever

Γιατί απλούστατα η κυβέρνηση του εθνάρχη Τσίπρα που μας κάνει να αισθανόμαστε πάντα περήφανοι, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού δίνοντας καθημερινή μάχη για το καλό του τόπου! Φυσικά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι ακριβώς τα αντίθετα από τα δικά τους συμφέροντα... Αυτοί ψάχνουν για υποτακτικούς και γιουσουφάκια σαν τους πεντέξι οπαδούς του μίστερ Μπην με μυαλό καρδερίνας...

Κυνικός

Δεν υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης με κυβέρνηση αριστεριστων...

Καληνύχτα

Λόγω κυριάκου;

Πόπη

Και ο ...... επενδυτής πρατηριούχος που έκλεβε σαν πιστός Πασοκο-νεοδημοκράτης, αποδοκιμάζει ΚΑΙ αυτός την ελληνική διακυβέρνηση !........

Χρήστος

Σωστά οι αγορές και οι επενδυτές αποδοκιμάζουν τη διακυβέρνηση, γιατί επιβάλλει πρόστιμα σε φορολογικούς παραβάτες, κλείνει καταστήματα για οικονομικές παρανομίες, κάνει κατασχέσεις σε επιχειρήσεις που αντικανονικά δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, ρευστοποιεί ακίνητα ελεύθερων επαγγελματιών όταν παράτυπα δεν εξοφλούν τραπεζικά δάνεια, τιμωρεί την πραγματική οικονομία όποτε παραβιάζει εργασιακές διατάξεις, παραπέμπει στα δικαστήρια εκπροσώπους της αγοράς για αγορανομικές, υγειονομικές, πολεοδομικές αντιθέσεις σε κανονισμούς.

Πάνος

Η κυβέρνηση Τσίπρα: Διορίζει Καρανικαίους με το τσουβάλι, δεν πληρώνει τους προμηθευτές, πάτωσε την ανταγωνιστικότητα, δημιούργησε διοικητικό πλαίσιο τέρας, δεν

σαν

ότι καταλάβει ο καθένας και πόσο σανο τρώει....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nikas-0

Tο κατηγορητήριο για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος εσωτερικής πληροφόρησης που είχε στηθεί μεταξύ Νέας Υόρκης – Λονδίνου – Μονακό και Ελβετίας – Ο Νίκας αναζητείται από τις αμερικανικές Αρχές που «πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία

6
868087

«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS» επισήμανε o Άδωνις Γεωργιάδης

libra1

Μετά την αποχώρηση της Visa και της Mastercard από το πρότζεκτ Libra, νέες ηχηρές "απειλές" από τραπεζικούς κολοσσούς θέτουν σε αμφιβολία την απόπειρα της facebook να δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα

perama

Την τροπολογία την κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος -  Στον Σκαραμαγκά αφορά την συνέχεια εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο πυραυλακάτων