Στέρεψε η αγορά από βασικά είδη

Στέρεψε η αγορά από βασικά είδη

Μεγάλες ελλείψεις σε σιτηρά, γάλα, εμφιαλωμένο νερό, πλαστικά και αλουμίνιο

Στέρεψε η αγορά από βασικά είδη
Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά από τις μεγάλες ελλείψεις σε αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης λόγω της συνέχισης των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών της λιανικής μεγάλες είναι οι ελλείψεις στα εισαγόμενα είδη, κυρίως στις πρώτες ύλες όπως τα σιτηρά, τα πλαστικά και το αλουμίνιο.

Κλείσιμο
Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών καθώς οι πολυεθνικές βιομηχανίες έχουν στερηθεί τις πρώτες ύλες αλλά και τις εισαγωγές όσων ειδών δεν παράγουν στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλης πολυεθνικής στον κλάδο των καθαριστικών και απορρυπαντικών που εδώ και μία εβδομάδα διέκοψε την κυκλοφορία γνωστού σήματος της ενώ φόβοι εκφράζονται και για άλλα αγαθά.

Με αφορμή την απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), επισημαίνει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν πλέον δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως "οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στη Βιομηχανία Τροφίμων αλλά και στην κατανάλωση. Ήδη παρουσιάζεται έλλειψη πρώτων υλών, η οποία έχει επηρεάσει ή σταματήσει την παραγωγή πολλών εργοστασίων και κατ’ επέκταση δημιουργεί προβλήματα με την απασχόληση του εργατικού δυναμικού.

Επίσης, η έλλειψη προϊόντων έχει προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στην τροφοδοσία της αγοράς. Η εισαγωγική και εξαγωγική ικανότητα του κλάδου έχει επηρεαστεί σημαντικά, δημιουργώντας περαιτέρω μείωση στον κύκλο εργασιών των εταιρειών της βιομηχανίας, σε μια χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ύφεση και προβλήματα ρευστότητας, ενώ ο αποκλεισμός των δρόμων του εμπορίου αποφέρει ακόμα, πλήγματα στο κύρος και την εμπιστοσύνη των ξένων αγοραστών προς τους Έλληνες εξαγωγείς".

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν λογική και σύνεση ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Προβλήματα στα νησιά
Πλέον είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα ανεφοδιασμού των ελληνικών νησιών και κυρίως των Κυκλάδων, όπου οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως γάλα και νερό, είναι μεγάλες. Προβλήματα εντοπίζονται και στην Κρήτη, όπου μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζουν έλλειψη αγαθών για την εξυπηρέτηση των τουριστών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης