Ώρα trading στο ΧΑ με την αύξηση της Εθνικής

Ώρα trading στο ΧΑ με την αύξηση της Εθνικής

'Ωρα Εθνικής  τράπεζας από σήμερα καθώς  στο “ερειπωμένο”  ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές θα πρέπει να διαλέξουν, είτε τις γρήγορες συναλλαγές  με τα δικαιώματα και τις μετοχές, είτε να καταβάλλουν τα ποσά για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ...

Εθνική: Προνομιακές υπηρεσίες προς τους μηχανικούς από το ΤΕΕ
'Ωρα Εθνικής  τράπεζας από σήμερα καθώς  στο “ερειπωμένο”  ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές θα πρέπει να διαλέξουν, είτε τις γρήγορες συναλλαγές  με τα δικαιώματα και τις μετοχές, είτε να καταβάλλουν τα ποσά για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Από σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου  έως τις 5 Οκτωβρίου θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο δυο δικαιώματα – για πρώτη φορά – αυτό της μετοχής και αυτό των ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας.

Η αύξηση κεφαλαίου  της Εθνικής θα διαρκέσει απο  τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου. Οι μέτοχοι, δηλαδή, της Εθνικής θα μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους μέσα σ αυτό το χρονικό διάστημα, και να αποκτήσουν – αν η τιμή είναι συμφέρουσα να αγοράσουν κι άλλα δικαιώματα.
Κλείσιμο

Κατ΄ αρχήν  οι όροι της αύξησης είναι εξής. Για τις μετοχές :  για κάθε 5 παλαιές μια 1 νέα μετοχή με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ. Για τις ομολογίες : 3 νέες μετοχές για κάθε 8 παλαιές. Κάθε υφιστάμενος μέτοχος για να διατηρήσει την συμμετοχή του πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματα και για τις μετοχές και τις ομολογίες.

Αν διαθέτει λ. Χ 1000 μετοχές τότε θα πρέπει να καταβάλλει 1000/5 = 200 νέες * 5,20 ευρώ = 1040 ευρώ. Για τις ομολογίες – οι οποίες θα μετατραπούν σε μία εβδομάδα, ο μέτοχος θα πρέπει να καταβάλλει 1000/8 = 125 * 3 νέες = 375 *5,20 ευρώ = 1950 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή πρέπει να καταβάλλει  2990 ευρώ για τις 575 μετοχές που θα λάβει.

Τα δικαιώματα  και πως θα κυμανθούν  

Με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, για το πρώτο δικαίωμα της αύξησης τις  μετοχές ( 1ν -5 π ), το δικαίωμα θα ξεκινήσει από τα 0,56 ευρώ.  8- 5,20 / 1* 5 = 0,56 ευρώ. Το δεύτερο, των ομολογιών ( 3 ν – 8 π ) διαμορφώνεται απο τον τύπο 8 – 5,20/ 3* 8 = 1,05 ευρώ.

Αν κάποιος  διαθέτει 40 μετοχές της Εθνικής  και δεν επιθυμεί να συμμετάσχει  μπορεί να πωλήσει 40 δικαιώματα μετοχών  και 40 ομολογιών.  

Αν, αντίθετα, θέλει να αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα πρέπει το κόστος των δικαιωμάτων και της καταβολής των ποσών να είναι μικρότερο από την τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο.  

Από τι θα επηρεασθεί, όμως, σήμερα η τιμή του δικαιώματος; Απο την προσφορά και ζήτηση. Μέχρι  σήμερα στην αύξηση, σίγουροι για συμμετοχή είναι τα ασφαλιστικά ταμεία που αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών μετοχών της Εθνικής.  Για τους Έλληνες μετόχους ( 180 χιλιάδες ) που αντιπροσωπεύουν η συμμετοχή είναι πιο δύσκολη, όπως και την Εκκλησία ( 1,6% ), τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Αντίθετα, οι ξένοι  που κατέχουν ένα 38%, θέλουν να αυξήσουν την συμμετοχή τους, ιδιαίτερα  σ’ αυτές τις τιμές.

Σήμερα, όμως, οι τιμές της μετοχής και των δικαιωμάτων θα παρουσιάζουν, ίσως διαφορετική πορεία. Αν η μετοχή θεωρείται ακριβή θα πωλείται και θα αγοράζονται τα δικαιώματα και τανάπαλιν. Ορισμένα, όμως, ξένα funds κάνουν συναλλαγές και επί των δικαιωμάτων.  

Αυτό, όμως, απαιτεί  κατάλληλο συγχρονισμό. Αν τα δικαιώματα πωλούνται την τρίτη ημέρα  τότε την τελευταία οι αγοραστές μπορούν να σημειώσουν κέρδη έως 47% , όπως συνέβη πέρυσι.  

Μια παράμετρος η οποία θα επηρεάσει την διαδικασία είναι και ο δανεισμός μετοχών  απο τους ξένους επενδυτές. Τότε τα δικαιώματα  ενδέχεται να σημειώσουν σημαντική άνοδο.  

Σε ό,τι αφορά την “κομμένη” μετοχή, η τιμή της κάνει χαμηλό όταν διαπραγματεύονται τα δικαίωματα, ενω ξεπερνά την τιμή αποκοπής όταν μπαίνουν οι νέες μετοχές.

 Όλα τα  παραπάνω, όμως, μένει να αποδειχθούν,  όπως πάντα στο ταμπλό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης