Καταλύτης για τις συντάξεις η στάση του ΔΝΤ: Ανοίγει τα χαρτιά του στο Euroworking Group

lagarde-imf-new

Μπορεί να μην συντάσσει Έκθεση τον Νοέμβριο μαζί με τους άλλους δανειστές, αλλά όλοι φοβούνται αν και πότε θα «απασφαλίσει»

Σε καταλύτη των εξελίξεων για τις συντάξεις εξελίσσεται η στάση που θα τηρήσει αύριο στο Euro Working Group ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πήτερ Ντόλμαν.

Παρότι στην κυβέρνηση υποστηρίζανε το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019 ήταν μια «παράλογη» και «αχρείαστη» απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που η Αθήνα θέλει τώρα πια να ακυρώσει την δέσμευσή της για εφαρμογή του μέτρου, μέχρι τώρα το Ταμείο κρατούσε δημοσίως «κλειστά τα χαρτιά του», μέχρι τουλάχιστον και την ολοκλήρωση της επίσκεψης των θεσμών στην χώρας μας.

Μάλιστα κάποιοι «παίκτες» της διαπραγμάτευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό ερμήνευσαν -ή προσπάθησαν να προκαταλάβουν- την στάση του ΔΝΤ, όπως έδειξε και η διαρροή που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αν και διαψεύσθηκε βαρύγδουπα από τις Βρυξέλλες και άλλες πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών (ακόμα και από ανώτατη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα) το ΔΝΤ επέλεξε να σιωπήσει, παρόλο που ο Πήτερ Ντόλμαν εμφανιζόταν σαν να αποδέχτηκε και ο ίδιος ακόμα, ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ, την άποψη ότι δεν χρειάζεται να επιμείνει στο θέμα των συντάξεων.

Αντίστοιχα και πριν περίπου δύο εβδομάδες, όταν ευρωπαίος αξιωματούχος από τιε Βρυξέλλες είχε πει ενόψει της επίσκεψης των θεσμών ότι «θα το συζητήσουμε» το θέμα των συντάξεων και «θα ακούσουμε» τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, από Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου κύριος Τζέρι Ράις δεν έδωσε καμία συνέχεια στο θέμα δημοσίως.

Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν τώρα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ΤΑ ΝΕΑ από τις Βρυξέλλες, στην συνάντηση των τεχνοκρατών εκπροσώπων των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών που προετοιμάζουν το Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου, ο Πήτερ Ντόλμαν αναμένεται να αποκαλύψει τις προθέσεις του Ταμείου και να επαναλάβει την θέση του ότι πρόκειται για μέτρο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ μετέχει ως παρατηρητής και δεν θα συντάξει έκθεση μαζί με τους Ευρωπαίους τον Νοέμβριο για το θέμα των συντάξεων και των παροχών (θα εκδώσει την δική του τον Ιανουάριο). Παρόλα αυτά επηρεάζει άμεσα την διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους Ευρωπαίους, καθώς πλέον μπορεί να κινείται και να δρα ανεξέλεγκτο, χωρίς να δεσμεύεται από ό,τι συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με την κυβέρνηση, στέλνοντας μηνύματα στις αγορές αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα θέματα στα οποία το Ταμείο διαφωνεί.

Περισσότερο «φως» στην υπόθεση ενδέχεται να ρίξει στην αυριανή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, Τζέρι Ράις.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Εργοδότης

Οι συντάξεις θα περικοπούν όταν μειωθούν τα χρηματικά έσοδα του κράτους από φόρους εισοδημάτων και ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τη γαλάζια παράταξη στις εκλογές του 2019. Ο θάνατός σου η ζωή μου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης