Περικοπές στις συντάξεις: Καψόνια στους συνταξιούχους

fiasko_ape_arthro

Επικοινωνιακά παιχνίδια στην πλάτη των συνταξιούχων που δεν ξέρουν με τι λεφτά θα ζουν σε 100 μέρες από τώρα - Η παροχολογία του Μαξίμου ακυρώνει την διαπραγμάτευση Τσακαλώτου

Με χαμόγελα ειρωνείας στην αρχή, αλλά και οργισμένες αντιδράσεις στη συνέχεια, υποδέχθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τις φήμες –που εξελίχθηκαν σε "διαρροές" και δημοσιεύματα- ότι συμφώνησαν πως να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις.

Από τη μια οι θεσμοί με ανακοινώσεις και δηλώσεις επιμένουν ότι οι δεσμεύσεις για περικοπή των συντάξεων ισχύουν και πρέπει να εφαρμοστούν, από την άλλη η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν δεδομένο ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν, και στη μέση οι συνταξιούχοι που δεν ξέρουν τι τους περιμένει.

Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ανοχή ενός μέρους των ευρωπαϊκών Θεσμών (ενός τμήματος της Κομισιόν για την ακρίβεια) που -στην κυριολεξία- «κλείνει το μάτι» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πρωθυπουργό, για να εξαγγέλλει όσα θέλει να λέει η κυβέρνηση πως θα εφαρμόσει. Οι υπόλοιποι θεσμοί ανέχονται κάποια πράγματα -μέχρι ενός ορίου όμως- γιατί στο τέλος τις αποφάσεις θα λάβει το Eurogroup.

Πώς παίζεται το παιχνίδι

Όλα το επικοινωνιακό "θρίλερ" όμως για την τύχη των συντάξεων, καθώς πλησιάζει η ώρα να κοπούν, μετατρέπεται σε "μπούλινγκ" για τους συνταξιούχους, που δεν μπορούν να υπολογίσουν με τι λεφτά θα ζουν σε 100 ημέρες από σήμερα.

Έτσι η κυβέρνηση μπορεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου (ή 1-2 μήνες αργότερα ενδεχομένως) να εξαγγέλλει όσα θέλει, μέχρι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρεθεί μόνος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup, απέναντι σε 18 Ευρωπαίους ομολόγους που θα του πουν τι κατάλαβαν και αν συμφωνούν με όσα τους μετέφεραν οι θεσμοί.

«Ασκήσεις θάρρους» με το Προσχέδιο

Με εντολή Μαξίμου στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν «ασκήσεις θάρρους» και προετοιμάζουν δύο εναλλακτικά προσχέδια Προϋπολογισμού για το 2019: ένα «γραμμένο στην πέτρα» με περικοπές στις συντάξεις και ένα … «γραμμένο στην άμμο» χωρίς περικοπές.

Με βάση το Σύνταγμα η Κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει Προσχέδιο την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή. Για να διατηρήσει όμως το αφήγημα περί μη ακύρωσης των μειώσεων από 1.1.2019, παρότι στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ανεδαφική την προσδοκία για άμεση ευόδωση των προσδοκιών τους μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, το Μαξίμου θέλει να έχουν έτοιμο και ένα «κρυφό» Προσχέδιο χωρίς περικοπές, έστω και αν αυτό που θα κατατεθεί τελικά θα περιλαμβάνει τις περικοπές.

Προς το παρόν η κυβέρνηση «σκιαμαχεί» με τον εαυτό της και διαπραγματεύεται με μισόλογα για το αν θα κόψει ή όχι τις συντάξεις από 1.1.2019 -όπως έχει επαναβεβαιώσει με τουλάχιστον 4 νόμους ως σήμερα από το 2016 ως σήμερα. Όπως όλα δείχνουν όμως, και το Προσχέδιο που θα καταθέσει την 1η Οκτωβρίου θα επιβεβαιώνει για 5η φορά ότι οι συντάξεις κόβονται. Αν δεν καταθέσει τελικά την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή το «κρυφό» Προσχέδιο χωρίς περικοπές συντάξεων, θα το «κραδαίνει» ως και στις 15 Οκτωβρίου λέγοντας πως αυτό θα στείλει τελικά στην Κομισιόν. Αν και πάλι όμως στείλει στις Βρυξέλλες Προσχέδιο με μειώσεις συντάξεων, θα υπόσχεται ότι «στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού» στα τέλη Νοεμβρίου «δεν θα κόβονται συντάξεις».

Η συζήτηση φαντάζει ατέρμονη και θα συνεχίζεται, ενδεχομένως μέχρι και μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο -έως και το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου ακόμη- λίγο δηλαδή πριν εκδοθούν οι νέες (κομμένες πιθανότατα) συντάξεις του Ιανουαρίου! Και τότε αυτό θα σημαίνει ότι κι αν ακόμα δεν έχει ακυρωθεί η περικοπή, η μείωση στις συντάξεις δεν θα φανεί μέσα στο 2018, αλλά αργότερα -και αναδρομικά- στους πρώτους μήνες του 2019, ενώ η κυβέρνηση θα επιμένει και τότε πάλι πως «παλεύει το θέμα» για να διασώσει τους συνταξιούχους από "βάρβαρες περικοπές".

«Θολό» παραμένει επίσης το τοπίο στον ΕΝΦΙΑ και για άλλες παροχές. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ελάφρυνση έως 50% για 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αλλά η κυβέρνηση διέρρευσε πίνακες που δείχνουν ότι η ελάφρυνση αυτή αφορά 3,488 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, δηλαδή τους τριπλάσιους. Και ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει τι εξαγγέλλει κάθεφορά, οι φήμες και η παροχολογία του Μαξίμου επιδεινώνουν την διαπραγματευτική θέση του κυρίου Τσακαλώτου στο εξωτερικό, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποτυχίας και «ηρωϊκής εξόδου» της κυβέρνησης, για όσα υπόσχεται πως θα κάνει πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ (85)

Άλλη μια 8ετία Αριστερά να στρώσετε

Και οι σύντροφοι προσφυγοεπενδυτομετανάστες δεν έχουν ανέσεις, αλλά δεν γκρινιάζουν συνέχεια . Άσε που μόλις δώσαμε 1.000.000 υπηκοότητες, οπότε δεν χρειαζόμαστε πια τους συνταξιούχους και τους Έλληνες για ψηφοφόρους .

Αριστερά επιλεγατε επί 45 χρόνια, έρχεται μπομπότα

Αριστερά δεν θέλατε 45 χρόνια τώρα ; Κρατισμό δεν θέλατε ; ΠΟΥ δούλεψε αυτό το σύστημα για να δουλέψει εδώ ; Ετοιμαστείτε λοιπόν για πείνα . Κανονική πείνα , δεν θα έχετε 1700 θερμίδες ημερησίως, όχι ''πείνα'' τύπου ''μου έκοψαν το εφάρπαξ στα 150.000 μόνο'' . Για να ξεχαστείτε μπορείτε να απολαύσετε σιδέρωμα κατ'οίκον (Παρασκευόπουλος-Τασία) , αν βγείτε στον δρόμο θα απολαύσετε Σαρία έξτρα, ενώ οι αλλαγές φύλου και οι γάμοι ομοφύλων είναι χωρίς παράβολο για συνταξιούχους 45 ετών και άνω . Α, και προσεχώς Βενεζουέλα . Δεν θέλω ου, ΙσλαμοΑριστερά ψηφίσατε, αυτό ακριβώς έχετε .

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΝΔ

2 ΦΟΡΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. ΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΟΨΟΥΝ, ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΟΨΟΥΝ ΓΙΑ ΣΑΝΟΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ!

Κωνσταντίνος γ

Αν ο Τσίπρας κοροϊδεύει τους συνταξιούχους για άλλη μια φορά θα φανεί σύντομα και πολιτικά την έβαψε για πολλοστή φορά. Ωστόσο μην νομίζει ο Κυριάκος ότι οι συνταξιούχοι θα συγχωρέσουν την ΝΔ και θα τον ψηφίσουν. Κανένας από αυτούς που μας οδήγησε στα μνημόνια ΔΕΝ πρέπει να περιμένει την ψήφο των συνταξιούχων γιατί όλοι οι πολιτικοί αυτοί βράζουν στο ίδιο καζάνι και μας αποκαλύφτηκαν εδώ και καιρό.

Γιώργος 45

Σοβαρά φίλε μου ;;;;; "όλοι οι πολιτικοί αυτοί βράζουν στο ίδιο καζάνι" ;;;;; Προσωπικά ψηφίζω Δημιουργία Ξανά και Θάνο Τζήμερο. Μπορείς να μου αποδείξεις ότι Τσίπρας, Καμμένος και Τζήμερος "βράζουν στο ίδιο καζάνι" ;;;; Με συγκεκριμένα επιχειρήματα όμως, έτσι ;;;;

Παστούν από την Μάνη

Καλά, εσύ ψήφισε τον άριο παστούν από την Μάνη για να δοκιμάσεις και τον σκουρόχρωμο εθνοκομμουνισμό.

Ηταν δικαιο εγινε πραξη

Οι συνταξιούχοι ας αλλάξουν φύλο 2-3 φορές κι ας το βουλώσουν , έρχεται Σαρία .

Τιμόθεος Σημακαμπάνας

Εγώ είμαι συνταξιούχος που πήρα σύνταξη ΜΙΑ μέρα μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και παίρνω ήδη σύνταξη όσο θα πάρουν αυτοί που συζητάμε αν θα τους κόψουν την διαφορά. Για μένα γιατί δεν μιλάει κανένας ; Εγώ ψυχούλα δεν έχω ;

george

Από ότι κατάλαβα από το άρθρο, μάλλον εύχεστε να μην καταφέρει να αποτρέψει την περικοπή των συντάξεων. Ίσως αυτό να μην το καταφέρει γιατί το είχαν δεχτεί ήδη, στην θέση της κυβέρνησης όμως, αν δεν το κατάφερνα αυτό, θα αύξανα ισόποσα τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μήπως και ενεργοποιηθεί λίγο η ζήτηση και η κατανάλωση, γιατί αν περιμένεις οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να αυξήσουν ηθελημένα τους μισθούς στους εργαζόμενους χωρίς αύξηση του κατώτατου μισθού φέξε μου και γλίστρησε (δεν χαρίζουν τίποτα από τα κέρδη τους, ελάχιστοι είναι οι εργοδότες τύπου Καρέλια). Επίσης, δεν μας λέτε οι παροχές που είπε η αξιωματική αντιπολίτευση (μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9%, μείωση της πραγματικής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 40% στο 24%, μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%) τί τρύπα δημιουργεί στα δημόσια οικονομικά της χώρας? Απλά και αυτοί ακολουθούν την στρατηγική Τσίπρα, δώσε σανό στον κόσμο και μόλις βγούμε θα πούμε ότι δεν μας άφησαν οι Θεσμοί να τα κάνουμε. Μα είναι αυτονόητο ότι δεν θα τους αφήσουν να το κάνουν αφού αυτά τα μέτρα δημιουργούν 8 με 10 δις τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, αν θέλει να μειώσει τόσο πολύ το βάρος των επιχειρήσεων ας το κάνει ταυτόχρονα με γεναία αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 800 ευρώ. Μπορεί το κέρδος να είναι κίνητρο για το επιχειρήν αλλά μην γίνεται όλο βίλες στην Μύκονο και ακίνητα στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη και καταθέσεις στην Ελβετία. Εξάλλου, αν δεν αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων ποιός θα αγοράζει τα προϊόντα τους?

Αρα υπάρχουν λεφτόδεντρα

Τα φύτεψε ο Αλέξης στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Αλλά πρέπει να τα ποτίζουμε μην ξεραθούν.

Εχεις

δικηο, η αντιπολιτευση ευχεται , και το λεει σε διατεταγμενη υπηρεσια το ΠΘ, να περικοπουν οι συνταξεις για να κανει αντιπολιτευση !!! τοσο απλα!!

φι

δεν ειναι ΔΙΚΑΙΟ , αλλα οι συνταξεις πρεπεινα ειναι μεταξυ 350-700 ευρω και μονο μια.....αυτα πρεπει να ισχυουν για δεκα χρονια με μικρη αυξηση ετησιως. οι δημοσιοι υπ. πρεπει να συρρικνωθουν κατα 200.000. οι βουλευτες στη βουλη οχι πανω απο 200 (λεει το συνταγμα) . συρρικνωση ολων των κρατικων οργανισμων και παρατρεχαμενων κατα 50%.μνημονιο για δεκα χρονια ,με διαχειρηση τη διακυβερνηση της χωρας απο επιτελειο ευρωπαιων , αλλα και αμερικανων αν χρειασθει, και σταδιακη παραδοση της χωρας στους ξερολες ελληναρες που εντωμεταξυ θα εχουν γινει σωφρονες .σε βαθος 30-40 χρονων. τουλαχιστον ας κανουμε κατι καλο στις νεες γενιες ,να εχουν να μας ευγνωμονουν..ΥΓ.οι γερμανοι που δεν ειχαν δωσει καμμια αυξηση σε μισθους κα ισυνταξεις για δεκα χρονια ,οταν ειδαν την ολικη καταρρευση που ερχοταν απο ΗΠΑ ,τι νομιζετε εκει στην μπανανια ,οτι ηταν μαλακες?

ΑΜΧ 30.

Εχω καλλίτερη πρόταση από τήν δική σου,ποιό οικονομική καί μέ άμεσο αποτέλεσμα.Κρεματόρια,ή απόσπασμα ή ένεση γιά όλους άνω τών 60 ετών ! Νά μήν προλαβαίνουν κάν νά συμπληρώσουν τό όριο συνταξιοδότησης.Εκεί νά δείς πλεονάσματα πού θά έχει ο Εφκα. !

Γιώργος 45

Υπάρχουν εκατοντάδες αποφάσεις και χιλιάδες άρθρα για δικαιούχους πρόωρης συνταξιοδότησης επειδή έχουν ή ΕΙΧΑΝ (!!!!!!) ανήλικο(α) παιδί(α). Ξέρει κανένας να μου πει ποια είναι η ηλικία του παιδιού για να θεωρηθεί ανήλικο και να πάρει ο γονέας πρόωρη ;;;;;

Λαμογια

Μπα τι λες μαζι δεν τα φαγατε τεμπελοσκυλα.

AMX 30.

Aστο φίλε Γιώργο.Τζάμπα στεναχωριέσαι.Μετά από 10 σχεδόν χρόνια πού είπαμε τόν Δεσπότη, Παναγιώτη,( όσοι ταλαιπωρούνται γιατί υπάρχουν καί κάποιοι πού τώρα περνάν καλλίτερα) συνεχίζουμε νά μήν βάζουμε μυαλό !Ειδικά αυτή ή γελοία διάταξη μέ τίς μητέρες ανηλίκων,πού τό ανήλικο θά υπηρετεί τήν θητεία του καί ή μαμά του θά βγεί σέ σύνταξη γιατί κάπου,κάποτε στό παρελθόν είχε συμπληρώσει έναν αριθμό ενσήμων αποτελεί δικαιολογία γιά νά βγαίνουν στήν σύνταξη στά 50 - 55,τί νά σού πώ. !

Είμαι ο Έλλην ψηφοφόρος. Δηλαδή εσύ ...

Ψήφισα Σαμαρά πιστεύοντας πως θα κάνει κάτι καλό για τη χώρα. Την πάτησα. Μετά ψήφισα Αλέξη για τον ίδιο λόγο. Ξανά την πάτησα. Τώρα θα ψηφίσω Κυριάκο και αν την ξαναπατήσω για άλλη μια φορά, στις μεθεπόμενες εκλογές θα ψηφίσω ξανά Αλέξη, στις μεθμεθεπόμενες εκλογέςπάλι Κυριάκο, στις μεθμεθμεθεπόμενες εκλογές ξανά Αλέξη, στις μεθμεθμεθμεθεπόμενες εκλογές ξανά Αλέξη, μετά ξανά μανά Κυριάκο και μετά τέλος. Αποχή για πάντα! Δε ξαναπιάνομαι κορόιδο εγώ!

ΑΛΛΙΩΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

ΑΥΤΟ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ....

Η ΑΠΟΧΗ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

5 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΕ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης