Σχοινάς για τις συντάξεις: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup του Ιουνίου

Σχοινάς για τις συντάξεις: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup του Ιουνίου

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στις διαρροές, έστειλε σαφές μήνυμα : «Θα παρακαλούσα τις όποιες πηγές, τα ρυάκια και τους κρουνούς να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας» - O Γιούνκερ έσωσε την Ελλάδα από το Grexit στο εφιαλτικό Α' εξάμηνο του 2015  

margaritis-schinas_main01
Την τήρηση των συμφωνηθέντων στο Eurogroup του Ιουνίου προέταξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας στις διαρροές σχετικά με την περικοπή των συντάξεων. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι η Επιτροπή, που βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με κάθε χώρα για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, έτσι και με την Ελλάδα η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ.Σχοινάς, σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι σοβαρό και δεν προσφέρεται για εύκολες κουβέντες».

«Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και θα συζητήσουμε. Και θα παρακαλούσα τις όποιες πηγές, τα ρυάκια και τους κρουνούς να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μαςς», πρόσθεσε.

Σχοινάς για τις συντάξεις: Συζητάμε, αλλά πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα


«Ο Γιούνκερ έσωσε την Ελλάδα από το Grexit»

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε και στις ημέρες που η Ελλάδα έφτασε στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρωζώνη, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ .

Κλείσιμο
«Η Ελλάδα δεν πέρασε απλά ξυστά από το Grexit, αλλά πολύ κοντά. Δεν θέλω να σκέφτομαι εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δεν έχει νόημα πια, αλλά ήταν μαύρες, δύσκολες στιγμές. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Βούτηξε, με πολλά πιστόλια πάνω από το κεφάλι του, του έλεγαν να μην ασχοληθεί, γιατί επρόκειτο για τα λεφτά φορολογουμένων. Δεν τους άκουσε, βούτηξε στα βαθιά και οι Έλληνες το έχουν καταλάβει αυτό. Είναι στιγμές που δεν θα ήθελα να ξαναζήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Kάνοντας μια αποτίμηση της θητείας Γιούνκερ, ανέφερε πως τα  τέσσερρα χρόνια της θητείας του ήταν μια πρωτοφανής περίοδος για ΕΕ , με τέτοια γεγονότα και κρίσεις μεγάλης έντασης. Βασικό συμπέρασμα, ότι η ΕΕ αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί νόμιζαν. Η διαχείριση σε Μεταναστευτικό, Brexit κλπ. απέδειξαν ότι δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η διάσωση της Ελλάδας, χωρίς την προσωπική συμβολή και παρουσία του Γιούνκερ το 2015 δεν θα ήμαστε εδώ που είμαστε σήμερα

Ερωτηθείς για τα σημαντικότερα επιτεύγματα Γιούνκερ ανέφερε ότι ήταν: το συνολικό επενδυτικό σχέδιο, η αποφυγή ενός μεγάλου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, το γεγονός ότι για πρώτη φορά τέθηκαν οι βάσεις μιας συνεκτικής πολιτικής μετανάστευσης.

Για το μέλλον της Ελλάδας

Αναφορικά με το μέλλον της χώρας, είπε ότι θα ήθελε να μοιραστεί κάποιες σκέψεις, τόσο ως εκπρόσωπος της Κομισιόν, όσο και ως Έλληνας.

«Πιστεύω ότι το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι να καταστεί σαφές ότι μάθαμε και αλλάξαμε από αυτήν την περιπέτεια (...) Οφείλουμε να φτιάξουμε ένα κράτος που αφήνει πίσω του την πατρωνεία και το πελατειακό κράτος. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρήθηκαν από πολλούς μία ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Πρέπει να μείνουμε στη ζώνη της δημοσιονομικής σταθερότητας, να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επιχειρηματικό κλίμα, να δίνουμε ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα για τους νέους και να μην ξεχνάμε τους ευάλωτους Έλληνες», σημείωσε.

Προκλήσεις για την επόμενη ηγεσία της Κομισιόν

Η ΕΕ δεν είναι εγχείρημα που αφορά λίγους. Η ΕΕ είναι «όλοι μας», πρέπει να τη φέρνουμε κάθε φορά κοντά στον κόσμο που θέλει να ξέρει τι κάνει η Ευρώπη γι' αυτούς, για την απασχόληση, για το μέλλον των παιδιών, για την ασφάλεια από εξωτερικές απειλές.

Σχετικά με τους ευρωσκεπτικιστές, τόνισε ότι  «κάποιοι εξ αυτών θέτουν ερωτήματα για την Ευρώπη και χρωστάμε απάντηση. Υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν να την καταστρέψουν. Με αυτούς πρέπει να είμαστε αμείλικτοι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης