Wall Street Journal: Η Ελλάδα παραμένει η πιο ευάλωτη χώρα καθώς επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές

Wall Street Journal: Η Ελλάδα παραμένει η πιο ευάλωτη χώρα καθώς επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές

Η εφημερίδα περιγράφει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας το προσεχές διάστημα

ellada-simaia-
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσιπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα Μνημόνια αναφέρεται σε άρθρο της με τίτλο «Τα πρόγραμμα διάσωσης τελείωσαν, η Ελλάδα επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές» επικεντρώνεται η Wall Street Journal.

«Η δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα έγκειται στο ότι η Ελλάδα έχει αποκοπεί από τα δάνεια διάσωσης την ώρα που οι αγορές ομολόγων γίνονται ξανά ασταθείς μετά από πολλά χρόνια» επισημαίνεται στο άρθρο.

Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια της WSJ η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης προσφυγής στις αγορές αλλά «χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στα ομόλογά της αν πρόκειται να σταθεί οικονομικά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια και να αποφύγει την επιστροφή στα δάνεια από τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης».

Το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 4% που αποτελεί απαγορευτικό επίπεδο για τα στενά οικονομικά περιθώρια της χώρας. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών που πηγάζει εν μέρει από την αβεβαιότητα για το αν η Αθήνα θα πάει πίσω τη λιτότητα ενισχύεται από την οικονομική αστάθεια σε Τουρκία και Ιταλία.

wall-stere-1


Κλείσιμο
Απο την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, παρατηρεί η WSJ, στην παρουσία του στη ΔΕΘ προσπάθησε να εμφανιστεί ότι ισορροπεί ανάμεσα στις επιθυμίες των ψηφοφόρων του και τις αγορές και τους πιστωτές της ευρωζώνης που δεν θέλουν αποκλίσεις από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα οχτώ χρόνια των Μνημονίων.

«Παρά το τέλος των Μνημονίων, η Ελλάδα παραμένει η πιο εύθραυστη οικονομικά χώρα, ευάλωτη στην αστάθεια των αγορών» τονίζει η WSJ.

«Αν το κριτήριο για την επιτυχία του προγράμματος είναι το αν η χώρα επανέκτησε την πρόσβασή της στις αγορές, τότε το πρόγραμμα έχει αποτύχει» τονίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου.

Η WSJ υποστηρίζει ακόμα ότι θα αποδεχθεί δύσκολο για την Ελλάδα να ανακτήσει τις υψηλότερες βαθμίδες αξιολόγησης από τους οίκους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια λόγω του χρέους και της ισχνής της ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν το έχει πετύχει ακόμα η Κύπρος που βγήκε από το πρόγραμμα το 2016 ενώ η Πορτογαλία το πέτυχε το 2017, τρία χρόνια μετά τη λήξη του δικού της προγράμματος.

«Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία της πρόσφατης περιόδου ευημερίας στην ευρωζώνη την προηγούμενη τριετία οπότε υπήρχε αρκετή ρευστόητα, ισχυρή ανάπτυξη και χαμηλές τιμές στην ενέργεια» τονίζει ο κ. Τσακλόγλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης