Πανηγύρια «εξόδου» σε νέα μέτρα και τετραετή λιτότητα

agora_main01

Έξοδος παρωδία από αχρείαστο μνημόνιο χωρίς επιστροφή στις αγορές - «Από 86 μέχρι 200 δισ. το κόστος του 2015», λέει ο Ρέγκλινγκ - Τα βασικά μέτρα του μνημονίου Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται αύριο να κάνει διάγγελμα

Σε μία νέα τετραετία λιτότητας εισέρχεται η Ελλάδα από αύριο με το πανηγυρικό (για την κυβέρνηση) ορόσημο της μετάβασης από το Τρίτο Μνημόνιο (2015-2018) στην Ενισχυμένη Επιτήρηση (2018-2022).

Ταυτοχρόνως, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην ιστορία της ευρωζώνης που εξέρχεται από πρόγραμμα στήριξης χωρίς να επιστρέψει στις αγορές. Επίσης γίνεται η πρώτη χώρα που έχει μπροστά της ψηφισμένα, νέα μέτρα λιτότητας, που αποτελούν μέρος της συμφωνίας μετάβασης από το παλιό στο νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να κάνει αύριο Τρίτη διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ προετοιμάζεται και για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, με την αδυναμία της χώρας να δανειστεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές, η βασική διαφορά ανάμεσα στο μνημόνιο και στην Ενισχυμένη Επιτήρηση είναι η απουσία της φθηνής χρηματοδότησης, καθώς ο δανεισμός με επιτόκιο 1% από τους Ευρωπαίους τελειώνει.

Κανονικά, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές, οι οποίες όμως δεν υποδέχονται την λεγόμενη "καθαρή έξοδο" με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αυτό αντανακλάται στην απόδοση του δεκαετούς ομόλογου που ξεπέρασε μέσα στην εβδομάδα το 4,3%. Οι αγορές είναι αυτή τη στιγμή κλειστές και το μόνο αποκούμπι είναι το δημοσιονομικό μαξιλάρι από την τελευταία δόση του τρίτου μνημονίου και τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Πέρα από τις δανειακές δόσεις (που αντικαθίστανται από δόσεις 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο από τη συμφωνία για το χρέος), το πέρασμα από την Δευτέρα -που λήγει το τρίτο μνημόνιο- στην Τρίτη που αρχίζει η Ενισχυμένη Επιτήρηση δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε από τα μνημόνια: υπάρχουν και πάλι γραπτές δεσμεύσεις, λιτότητα με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, τρόικα με ΔΝΤ που θα εγκρίνει ή θα κόβει δόσεις μετά από αξιολογήσεις, γνωστά νέα μέτρα (συντάξεις - αφορολόγητο) και άγνωστα που θα μπορεί να τα ζητάει η τρόικα (νυν Θεσμοί) από το Eurogroup.

Αχρείαστο μνημόνιο, κόστισε από 86 ως 200 δισ.

Οι Ευρωπαίοι παράγοντες που συγχαίρουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου υπενθυμίζουν ότι το τέλος της μνημονιακής εποχής θα είχε έρθει από το 2015 καθώς το τρίτο μνημόνιο δεν αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων.

Με άρθρο του στην "Καθημερινή" της Κυριακής ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ότι οι χειρισμοί της το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισαν από 86 έως 200 δισ. ευρώ. "Η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015. Το κόστος γι’ αυτό το επεισόδιο του 2015 τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ" αναφέρει.

Είχε προηγηθεί (3 Αυγούστου) άρθρο του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στη γερμανική εφημερίδα Die Welt στο οποίο ανέφερε ότι το Τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο αν η Ελλάδα δεν είχε πάει σε εκλογές το 2015.

«Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το Δεκέμβριο του 2014 εάν η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντ΄ αυτού προκηρύχθηκαν εκλογές» ανέφερε ο Επίτροπος για να εξηγήσει: «Οι Έλληνες εξέλεξαν ως κυβέρνηση τον Συνασπισμό της Ριζοσπατικής Αριστεράς στη βάση ενός εκ διαμέτρου αντίθετου εκλογικού προγράμματος, πράγμα που οδήγησε σε εντάσεις επί έξι μήνες με την ΕΕ και τις αγορές».

Πώς μας «έδεσε» για δεκαετίες το μνημόνιο Τσίπρα

Με βάση το μνημόνιο που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και ολοκληρώνεται σήμερα, 20 Αυγούστου του 2018, δεν υλοποιήθηκαν μόνο τα μέτρα της «πρότασης Γιούνκερ» που καταψηφίστηκαν με 62% στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 αλλά και μια σειρά πρόσθετων διαρθρωτικών παρεμβάσεων και μέτρων λιτότητας συνολικού ύψους πάνω από 15 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος ψηφίστηκαν επίσης νέα μέτρα για τη διετία 2019-2020 και εγκρίθηκαν δεσμεύσεις που εκτείνονται σε βάθος χρόνου, ως το 2060 αλλά και στον επόμενο αιώνα, το έτος 2115.

Τα πιο αξιοσημείωτα μέτρα και οι δεσμεύσεις που ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τρία τελευταία χρόνια έχουν ως εξής:

-Αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και μείωση συντάξεων, ακόμη και πάνω από 400 ευρώ, για τους νέους συνταξιούχους σε σύγκριση με αυτές που θα έπαιρναν οι ίδιοι με τις παλιές διατάξεις 

-Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους -θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019

-Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

-Πλειστηριασμοί ακινήτων (και της α’ κατοικίας) για χρέη από 500 ευρώ στο Δημόσιο

-Αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%

-Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά (από 1.1.2020 και σε Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και Λέρο)

-Αύξηση των φόρων (μεταξύ άλλων) στα αυτοκίνητα, στα έσοδα από ενοίκια, στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ντίζελ και τη βενζίνη, στα τσιγάρα και τον καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα μακαρόνια

-Αύξηση του εισιτηρίου από το 1,20 στο 1,40 ευρώ για όλα τα μέσα μαζικης μεταφοράς

-Αύξηση φόρου από 6,5% στο 13% για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ

-Πρώτη φάση μείωσης του αφορολόγητου και αύξηση φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα 

Οι πολυετείς δεσμεύσεις περιλαμβάνουν:

-Δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% ως το 2060

-Ιδρυση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων με διάρκεια ζωής 99 έτη, από το 2016 ως το 2115

Ψηφισμένα μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη:

-Μείωση συντάξεων ως 18% για τους υφιστάμενους συνταξιούχους (2019)

-Μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.700 στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο (2020)

ΣΧΟΛΙΑ (67)

GeorgeP

Ρε Τσιπρακο δεν παρατας το να παριστανεις τον πρωθυπουργο και να γινεις ηθοποιος?????Καλυτερα σου παει!!!!!!!!!

Ελεος

Βγήκαμε από το ΕΞΤΡΑ μνημόνιο που πήρε ο Σύριζα επειδή ΑΡΝΗΘΗΚΕ να πληρώσει την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ δόση από το ήδη υπάρχον μνημόνιο το 2015. Δεν υπάρχει καινούριο μνημόνιο διότι απλά η οικονομία έχει πιάσει ΠΛΗΡΗ ΠΑΤΟ και δεν υπάρχει καμία λύση ανάκαμψης παρά να στραφούμε στην πρωτογενή οικονομία.

φι

κατα βαθος αν τους ρωτησεις -τουλαχιστον αυτοι που γνωριζουν πραγματα εκ των εσω-κανεις δεν θελει να βγει απο το μνημονιο...αλλο πραγμα ειναι εχω την ικανοτητα να κυβερνησω μονος κι' αλλο εκτελω εντολες..αν γινουν εκλογες το φθινοπωρο του 2019 θα ειναι τετοιος ο εκτροχιασμος της οικονομιας που θα ξαναμπουμε σε κανονικο μνημονιο παλι ..οι παροχες προεκλογικα ειναι το must των ελληνικων?κυβερνησεων... οι αγορες θα πουν αντε γεια ,διοτι το μαξιλαρακι που θα πουν πολλοι οτι εχουμε θα εχει ηδη εξαφανιστει...αν θελει ο αλεκσης ας τολμησει να ξεστομισει τωρα η στη ΔΕΘ για παροχες ...ολα ειναι προεκλογικα τερτιπια για τους αναποφασιστους ?? πιστευοντας οτι θα αναστρεψει το κλιμα και η ηττα θα ειναι γυρω στο 22%.. ηδη το δεκαετες τρεχει με 4,3%.. ..παντως εχουμε χρονο μπροστα μας .το 2032 θα ξαναεξετασουμε αν το χρεος ειναι διαχειρισημο..μεχρι τοτε καλα σαραντα....

Σούπερ μάρκετ ηλιθίων.

Το φασιστικό μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ειναι ενα σούπερ μάρκετ που τα εχει ολα: ακροδεξιούς φασιστες-ΑΝΕΛ, ακροαριστερούς φασιστες-Ρουβικωνες και υμνητές του Κουφοντινα, πρωην πασοκικα παράσιτα, Μπιμπο-Grannies, ψυχασθενείς και πρωτόγονους τσοπάνηδες, κρατικοδίαιτους επαγγελματιες κουλτουριάρηδες, Σλαβοφασιστες ανθέλληνες και γενικά καθε καρικατουρα που εχει σηκώσει οποιαδήποτε ιδεοληπτικη σημαία. Με βάση αυτο το μωσαϊκό δουλεύουν και τους Ελληνες: βγαίνει ενας πρωτόγονος τσοπάνης που γρυλίζει και αλυχταει, μετα ερχεται ενας γλυκανάλατος δήθεν μορφωμένος να τον κριτικάρει απαλά. Μετα βγαίνει μια μισοτρελη ροζ μπιμπο και μιλάει απαξιωτικά για τους νεκρούς και καπάκι εμφανίζεται ενας πρωην Πασοκος να γραψει περι αστοχών προσωπικών απόψεων. Έτσι πορεύτηκαν μεχρι τωρα κοροϊδεύοντας τους Ελληνες. Καταλάβετε οτι ολοι τους ειναι ίδιοι: φθηνά ανθρωπάκια χωρις ένσημα που μοιράζονται την ίδια αγάπη για την καρέκλα και το ίδιο μίσος για τους πολιτες λογω των σταλινοφασιστικων τους ιδεοληψιών.

ΜΕ 200 ΔΙΣ ΦΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Για το... φρεσκάρισμα της μνήμης: <<Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπέγραψαν μνημόνιο για 86 δισ. ευρώ, είχαν ήδη φύγει καταθέσεις περίπου 36 δισ. ευρώ από τις κατά συρροή βλακείες τους που έκαναν τον κόσμο να φοβηθεί για τις οικονομίες του. Νόμιζαν μάλιστα ότι το ίδιο θα γινόταν και με τους εταίρους-δανειστές. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2015 με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω της... περήφανης διαπραγμάτευσης, ήρθε ακόμη μια ζημιά της τάξης των 37 δισ. ευρώ καθώς μηδενίστηκε η αξία τους. Σαν να έπεσε δηλαδή μια βόμβα μέσα σε ένα δωμάτιο όπου ήταν 37 δισ. ευρώ! Ακολούθησε η συμφωνία για μέτρα 14,5 δισ. ευρώ (ευτυχώς που γλιτώσαμε το e-mail Χαρδούβελη με μέτρα 2,0-2,5 δισ. ευρώ!). Ένα άλλο τρελό και άκρως... συριζανελικό είναι ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2015-2016 όταν όλοι οι άλλοι μπήκαν σε ανάπτυξη, εμείς γυρίσαμε σε ύφεση! Η λέξη εγκληματίες ίσως είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει τι έκαναν αυτοί οι απίστευτοι τύποι. Η επιστροφή στην ύφεση είχε ως αποτέλεσμα να στερηθούμε διαφυγόντα εισοδήματα (ΑΕΠ) περίπου 15 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2017. Και μέσα σε όλα αυτά χάσαμε και τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πετώντας 10 δισ. ευρώ στη... θάλασσα. Αν προσθέσουμε και τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που επιστρέψαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, τότε το άμεσο και έμμεσο κόστος από τη... γνωριμία με τους "αντιμνημονιακούς" ή τυχοδιώκτες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπερνάει τα 210 δισ. ευρώ!!! Για όσους αμφισβητούν τα στοιχεία, ας ανατρέξουν στις πηγές που είναι ο ESM, το ΔΝΤ, η Τράπεζα Ελλάδος και φυσικά το... τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο που μας φόρτωσαν!>>

ConLibAlt

0,80 για σενα eurocentdoo νδουλε και οταν γινουμε κυβερνηση 80 μορια για μετακλειτος.

Νιο

Σιγά μην ουρλιάζεις δεν σου θίξαμε τον γκόμενο αναρχοαπλητη.

Δεν γαμστε απαντες

Δεν βαζετε απαντες συριζαοι, ανελ, πασοκ, νδ, κκε, χρυσαυγιτες, ακολουθοι σωρρα, προεδευτικοι, φασιστες , ναζι, ψευτοναζι, αντιφα, αναρχικοι και ουτε καθε εξης καθε ιδεολογιας που ειναι για το καδο των αχρηστων μια θηλια στο λαιμος. Μας τα κανατε τσουρεκια.

Τωρα πια ειναι αποδεδειγμενο

Οτι τα σχολια υπερ του νεοσυμμοριτη με το νταουλι στη μασχαλη προερχονται απο το ιδιο ατομο που εχει μια τεραστια εμμονη να λεει τους αντιπαλους φασιστες. Διαβαστε, προσεξτε το λεξιλογιο και θα συμφωνησετε.

Ο Λαός προς Φασίστα

Στα ..."τέτοια" μας και εάν είναι το ΙΔΙΟ άτομο, φασίστα!

Σήμερα είμαστε στο ΦΩΣ

Έτσι άραγε ήταν η Ελλάδα, όπως Σήμερον με ΦΩΣ, από τον Γενάρη του 2015 όταν ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας; Κάποιοι (φασίστες) είναι φαίνεται τελείως ΤΥΦΛΟΙ!

Zorro

Ξέρεις τι λέω εγώ? Τον καλό σου τον καιρό ανόητε γκρεκομασκαρά των Συχανέλ.

Giannis

ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ -ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΔΟΥΡΟΣΥΡΙΖΑΙΟΙ. ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ" ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΠΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΤΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕ ΟΣΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ, ΕΠΙΒΟΛΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ (ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ), ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΩ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΠΑΡΑΤΥΠΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ", ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ. ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙ-ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΕ ΧΑΡΑ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΦΑΣΙΣΤΑΣ , ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΘΩΑ ΣΥΝΑΞΗ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ...

Πως κανετε ετσι;

Φυσικα θα πανηγυρισουν οι απλυτοι την "εξοδο" απο το μνημονιο. Αυτο που δεν θελουν να ακουσουν ειναι οτι οι δεσμευσεις και το γδαρσιμο μενουν και επαυξανονται. Εχουν πειρα απο το Συνταγμα με τους τρελους χορους, τα ζωα. Ξερετε τι πανηγυριζουν; οτι αν ολα πανε καλα (λιγο χλωμο φαινεται) θα δανειζομαστε απο τις "αγορες" με 4% (προς το παρον βεβαια γιατι με την πρωτη μακακια των απλυτων απο 4% θα γινει 14%) και οχι με 2% μεσω μνημονιου και δανειστων. Τι ωραια, τι καλα, πιασανε τη γατα και της κοψαν' την ουρα. Ζωα, ε ζωα ανικανα να σκεφτητε.

Φασιστο-μπετόβλακα!

Άπλυτοι και κακομοίρηδες είστε οι Φασίστες. Πανηγυρίζουν όλοι οι Έλληνες την Έξοδο από τα Μνημόνια της Ελλάδας, που είχε πέσει λόγω της Δεξιάς. Αυτό θα το ...ΘΥΜΗΘΕΙ ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Λαός μας στις Εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης