Τι (δεν) αλλάζει από την 21η Αυγούστου: Από το Μνημόνιο στην ενισχυμένη επιτήρηση

ermou_main01

Οι αποδόσεις και το spread των 10ετών ομολόγων θυμίζουν ακόμη 2010 - Τα χαρακτηριστικά της νέας τετραετίας σκληρής λιτότητας που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές - Το Υπερταμείο θα πρέπει να λειτουργεί και τον επόμενο αιώνα -  Δανειστήκαμε 279 δισ. ευρώ από Ευρωπαίους και ΔΝΤ μέσα σε 8 χρόνια

Σοβαρές αμφιβολίες για το «γύρισμα σελίδας» που ετοιμάζεται να πανηγυρίσει η κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα 20 Αυγούστου αποτυπώνονται τόσο από την πλευρά των αγορών όσο και από το διεθνή Τύπο λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το σημαντικό ορόσημο.

Παρότι εκπνέει το τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα περνάει για τέσσερα χρόνια στην Ενισχυμένη Επιτήρηση μέχρι το 2022 οι αντιδράσεις δεν μεταδίδουν την ίδια αισιοδοξία που εκπέμπει η Ελληνική κυβέρνηση.

H απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων παρέμεινε χθες πάνω από το 4,3%, σε επίπεδα που αποτρέπουν κάθε σκέψη για επαφή με τις αγορές. Τα ελληνικά ομόλογα χρειάζονται ακόμη 5 ως 6 αναβαθμίσεις ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης για την έξοδο από την κατηγορία junk στο επίπεδο της επενδυσιμότητας (investment grade).

Μετά τους Γερμανούς και τους Financial Times χθες ήταν η σειρά του Economist να αναφερθεί στην Ελλάδα. Το βρετανικό περιοδικό συμπεραίνει ότι η Οδύσσεια συνεχίζεται καθώς η Ελλάδα «η οποία έχει απομείνει με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμα θεσμικά όργανα και άθλια δημογραφικά στοιχεία, θα πρέπει να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες».

Η βασική αλλαγή ανάμεσα στη Δευτέρα 20 Αυγούστου που ολοκληρώνεται τρίτο μνημόνιο και στην Τρίτη 21 Αυγούστου που περνάμε για 4 χρόνια στην Ενισχυμένη Επιτήρηση είναι ότι σταματούν τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή πλευρά (από το ΔΝΤ έχουν σταματήσει από το 2014).

Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ίδια ή παρόμοια με όσα γνωρίζαμε ως τώρα:

-Η χώρα, όπως και στα μνημόνια, έχει υπογράψει δεσμεύσεις οι οποίες θα ελέγχονται από την τρόικα (νυν Θεσμοί) με τριμηνιαίες εκθέσεις. Το ΔΝΤ να συμμετέχει κανονικά στη διαδικασία.
-Η τρόικα θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα μέσω του Eurogroup
-Θα υπάρχουν δόσεις αλλά όχι δανειακής βοήθειας καθώς θα αφορούν ποσά 600 εκατ. ευρώ κάθε 6μηνο (ANFAs και SMPs) στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους. Όμως η τρόικα θα μπορεί και πάλι να τις μπλοκάρει αν η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.
-Βασική δέσμευση της νέας τετραετίας σκληρής λιτότητας που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές είναι η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 ως το 2022. Στη συνέχεια ακολουθούν πλεονάσματα 2,2% από το 2023 ως το 2060 ενώ το Υπερταμείο θα πρέπει να λειτουργεί και τον επόμενο αιώνα (τον 22ο), ως το 2115.

Το επίσημο κείμενο της Απόφασης της Κομισιόν για την Ενισχυμένη Επιτήρηση είναι σαφές. Πέρα από τις τριμηνιαίες εκθέσεις των Θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) και την υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 αναφέρεται ότι «σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα για να αντιμετωπίζει τα αίτια ή τα πιθανά αίτια δυσκολιών και να εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές».

Η Ελλάδα συμφώνησε επίσης σε ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων του τρίτου μνημονίου γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή των μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο. Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα αφορούν τη μείωση των συντάξεων ως 18% για τους υφιστάμενους συνταξιούχους (2019) και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.700 στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο (2020).

Πόσα δανειστήκαμε

Από το Μάιο του 2010 και το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δανειστεί ένα ποσό που προσεγγίζει τα 280 δισ. ευρώ. Από τους Ευρωπαίους ο συνολικός δανεισμός από 3 μνημόνια είναι 245 δισ. ευρώ ενώ ο δανεισμός από ΔΝΤ από τα 2 πρώτα μνημόνια έφτασε τα 34 δισ. ευρώ.

Το ποσό 245 δισ. ευρώ από τα τρία μνημόνια και τα δάνεια από τα κράτη-μέλη και της Ευρωζώνης, τον EFSF και τον ESM «σπάει» ως εξής:

-Στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου (Μάιος 2010) η Ελλάδα δανείστηκε με διμερή δάνεια από τις χώρες του Eurogroup συνολικά 52,9 δισ. Ευρώ.
-Aπό τη δανειακή σύμβαση του δεύτερου μνημονίου (2012) πήραμε 130,9 δισ. ευρώ (δάνεια του EFSF)
-Aπό το τρίτο μνημόνιο (2015-2018), μετά την εκταμίευση και της τελευταίας δόσης θα έχουμε λάβει συνολικά 61,9 δισ. ευρώ (δάνεια ESM).

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Πέτρος Μ.

Γιατί όμως ενώ στμβαίνουν τέτοια τρομερά πράγματα, οι πολιτικοί μας δεν κάνουν τίποτε; Μήπως οι Γερμανοί …κρατάνε όλους τους πολιτικούς μας; Η Siemens για παράδειγμα, θα μπορούσε να ένα από αυτά με τα οποία τους κρατάνε. Τα τρία μεγαλύτερα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα (με την αρχή 3-2-1) δήλωσε ο Χριστοφοράκος στην γερμανική Δικαιοσύνη ότι χρηματοδοτούσε η Siemens Ελλάδας, με το 25% του τζίρου της. Τον οποίο Χριστοφοράκο τώρα κανείς δε τον ψάχνει για να τα καταθέσει αυτά και στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ούτε καν ο …αδιάβλητος ο Σύριζα δεν έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης. Και όχι για άλλο λόγο, θα έπρεπε να τον διώκει αφού οι μίζες είναι παράνομες και τιμωρούνται με φυλάκιση. Εφόσον μάλιστα πρόκειται για δημόσια παραδοχή του Χριστοφοράκου στη γερμανική Δικαιοσύνη… Μπορεί και να μην το είπε ο ίδιος Χριστοφοράκος στη Δικαιοσύνη της Γερμανίας, αλλά το δεξί του χέρι, ο Γερμανός αντιπρόεδρος της Siemens Ελλάς, Hans-Walter Bernsau, το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για κατοχυρωμένη ομολογία στη γερμανική Δικαιοσύνη. Και μη νομίζετε ότι ...χαρίζει το 25% του τζίρου της, απλώς ο τζίρος της στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από ότι θα έπρεπε, αφού πωλεί στην Ελλάδα πολύ πιο ακριβά... Ομοίως, όλα τα Γερμανικά προϊόντα τα αγοράζει η Ελλάδα κατά 25% πιο ακριβά από ότι αγοράζουν ακριβώς τα ίδια προϊόντα οι άλλες πολιτισμένες χώρες. Δεν είναι η κακιά μου …φαντασία, τα τιμολόγια αγοράς το λένε. Και η πώληση γίνεται από Γερμανία, τα μεταφορικά έξοδα τα πληρώνει μόνος του ο εισαγωγέας. Αυτό το 25% ίσως το επιστρέφει ο Γερμανός κατασκευαστής σε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς (Γερμανία, Ελβετία, Λιχτενστάιν). Πχ ένα after shave της nivea το αγοράζει ο Έλληνας εισαγωγέας από Γερμανία με 4 Ευρώ το τεμάχιο (χωρίς ΦΠΑ), ενώ ο Γάλλος, ο Άγγλος, ο Ιταλός, ο Γερμανός το αγοράζει με 3 Ευρώ το τεμάχιο (χωρίς ΦΠΑ). Από Γερμανία, λέω και πάλι. Και μην μπερδεύεστε με τα νούμερα, κατά 25% πιο φτηνά αγοράζουν όλοι οι άλλοι. Δηλαδή η πώληση στην Ελλάδα γίνεται στα 3 Ευρώ διαιρούμενο με το 0,75 και όχι πολλαπλασιαζόμενο με το 0,25. Αυτό το 25% που εισπράττει επιπλέον ο Γερμανός, μπορεί να το διαμοιράζει λοιπόν στους Έλληνες εισαγωγείς αλλά και στα ελληνικά κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα. Τις κατηγορίες μου μπορεί να τις ελέγξει εύκολα όποιος δεν έχει στη διάθεσή του τα τιμολόγια αγοράς, όταν συγκρίνει τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας με τις τιμές πώλησης στην Ελλάδα.

Πέτρος Μ.

Εγώ θα επιμείνω στο τελευταίο. "Από το Μάιο του 2010 και το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δανειστεί ένα ποσό που προσεγγίζει τα 280 δισ. ευρώ." Θα αναρωτηθώ λοιπόν. Για ποιον ακριβώς λόγο, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός έβγαινε δεν έβγαινε; Πού πήγαν λοιπόν αυτά τα χρήματα; Δήθεν για …μετατροπή του χρέους. Εάν ήταν να πήγαιναν σε κάποια μετατροπή του χρέους, το χρέος αυτό θα παρέμενε σταθερό και δε θα αυξάνονταν. Μήπως χρειαστήκαμε αυτά τα χρήματα για ...ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεχών μας; Αυτό που πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε είναι ότι την οποιαδήποτε χρηματοδότηση των τραπεζών (ανακεφαλαιοποιήσεις και κρατικές εγγυήσεις) την αναλαμβάνει η χώρα από μόνη της, μόνο εφόσον έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια. Και μόνο τότε. Και μόνο επειδή εκδίδει μόνη της το χρήμα. Και ακριβώς επειδή η χώρα εκδίδει μόνη της το χρήμα. Αυτό γίνεται ανέκαθεν, από τη δημιουργία του χρήματος και του τραπεζικού συστήματος. Στην Ελλάδα, επειδή ακριβώς έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση των τραπεζών θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ, αφού αυτή εκδίδει το χρήμα. Θα έπρεπε… Δεν μπορεί η ΕΚΤ να συμμετέχει μόνο στα κέρδη και τη χασούρα να την αναλαμβάνει μόνο του το κάθε κράτος. Και προσέξτε, μπορεί αυτό που γράφω να ακούγεται από κάποιον ειδήμονα πολύ …ερασιτεχνικό. Γράφω ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αναλάβει τη χρηματοδότηση όλων των τραπεζών… Θα το εξηγήσω και αυτό λοιπόν: Καταρχάς είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες δε χρειάζονταν περισσότερο χρήμα ακόμα και από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, ακόμα και από τις συνολικές καταθέσεις μας, τόσο σύντομα για …χρηματοδότηση. Άρα όλο αυτό με το «χρέος» μας είναι κόλπο των διεθνών τοκογλύφων, μπορεί με «συνεργάτες» το ίσως διεφθαρμένο πολιτικό μας σύστημα, για να μας αρπάξουν ολόκληρη τη δημόσια περιουσία μας. Στη συνέχεια θα αναφέρω πως όταν παλαιότερα επί δραχμής χρειάζονταν χρηματοδότηση η …Τράπεζα Κρήτης, έκανε τον έλεγχο η Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια η Ελλάδα χρηματοδοτούσε. Ολόκληρη η Ελλάδα και όχι η …Κρήτη. Που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να ελέγξει εάν πραγματικά κάποια τράπεζα χρειάζονταν τόσο χρήμα για …ανακεφαλαιοποίηση και μετά ολόκληρη η ΕΕ να χρηματοδοτούσε. Ο Ιταλός Ντ Αλέμα είπε το 2015 ότι η Ελλάδα δεν χρειάστηκε αυτά τα χρήματα, αλλά έδωσε προς γαλλικές και γερμανικές τράπεζες περισσότερα από 200 δις για να διασώσει εκείνες τις τράπεζες. https://www.youtube.com/watch?v=w48B5iz8u4Y

ΜΑΡΙΟΣ

ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Υει

Τσίπρα γερά δεν ξεχνούμε ποιος φταιει για ολα αυτά.

Αναπτυξη επιτελους!!!

Γιατι δεν γραφετε οτι ο κατωτατος μισθος απο 22 Αυγουστου θα ειναι 1.000 euro στον ιδιωτικο τομεα,με φουλ ασφαλιση και 28 μερες αδεια μετ' αποδοχων?

Nikolaos M

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΎΝ ΟΙ ΔΗΜΌΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Κυβερνήσεις καφενείου

Θέλω μνημόνιο και όχι έξοδο . Εκεί να τους είμαι φόρτωμα και βάρος , αφού εγώ δεν χρωστάω και με έκαναν να πληρώνω παραπάνω και ας μην χρωστάω. Εκεί φόρτωμα και βάρος μέχρι να πούνε τον δεσπότη Παναγιώτη .

φφ

Για να νικήσουμε τον Τσίπρα θα πρέπει, όπως λένε και οι Αμερικανοί, να γίνουμε το "Beacon of change", το μπέικον της αλλαγής

Χα χα

Όχι και μπέικον. Ο φάρος της αλλαγής.

....

..και παστρουμάς του βλακαηδώνη μη σου πω!!!!

Πέτρος Μ.

Μάλλον δεν εννοεί ακριβώς το ...μπέικον. Και μάλλον όταν μιλάει για αλλαγή δεν εννοεί ακριβώς τον ...Αντρέα (και τον κλώνο του τον Τσίπρα... Πάντως θα παραφράσω ένα σύνθημα του Παπανδρέου και θα γράψω: Ο λαός δεν ξεχνά, Δεξιά και Αριστερά. Ούτε βέβαια το Πασόκ, που δεν ξέρω τι ακριβώς είναι...

Β Ν

Αυτα ολα που γραφετε αγαπητοι φιλοι αφορουν κυριως τις τραπεζες και τους εχοντες κατα Σιμητη, για μας τους συνταξιουχους δεν αλλαξει: ο ΕΝΦΙΑ, ΟΙ μνημονιακες περικοπες των συνταξεων θα αλαξουν προς το χειροτερο, το αφορολοφητο θα παραμεινει στα 5.800, η εισφορα αλληλεγγυης θα συνεχισει ,το 6% της περιθαλψης καλα θα κρατει ,ο ΦΠΑ ΤΩΝ 24% θα παραμενει ,οι φωτιες θα συνεχισουν να κενε κοσμο γιατι τα καναντερ ειναι καθυλωμενα λογω ανταλακτικων,οι λαθρομεταναστες θα συνεχισουν να ερχονται τωρα και με πουλμαν απο την Μερκελ, θελετε και αλλα , μισθοι μεροκαματα τα ιδια ,φορολογια καθε χρονο και χειροτερα,τι θα αλλαξει το ονομα του αεροδρομιου θα αλλαξη θα λεγετε σκετο θεσσαλονικης και εμας τους μακεδονες οι ξενοι θα μας προσφωνουν νοτιοι μακεδονες

Αυτο δεν αλλαζει...

.....οσο ζει ο ελληνας και οι γονοι του θα πληρωνουν. Οι γονοι των σημερινων ευρωπαιων θα εχουν δουλεια με την ελλαδα για τις επομενες εκατονταετειες. Με τις υγειες σας!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

5c3b7241c8147020bd6effcc037bf79f_XL

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ένα ποσοστό 66% των τουριστών έρχεται στη χώρα μας αεροπορικώς, τα πλάνα των αεροπορικών για τη θερινή σεζόν δίνουν τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η κίνηση το καλοκαίρι.

21115001aca6fca17023f8a04ef816d8_XL

Από όλους του τομείς της ναυτιλίας  όσο αφορά τους τύπους των πλοίων, τα LNG που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι εκείνα που έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελλήνων πλοιοκτητών. Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί από οκτώ που ήταν το 2017 στις 13 στα τέλη του 2018, σύμφωνα με την έρευνα της Petrofin.

tsakala

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη βάση της συμφωνίας που είχε με τις τράπεζες - Οι επαφές κυβέρνησης - δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου

fed_usa

Το 2008, πριν την κρίση, η Τράπεζα «δεν έβλεπε ύφεση στον ορίζοντα» - Το 2019 ο Πάουελ κάνει λόγο για ισχυρή οικονομία, παρά τα δυσοίωνα σινιάλα - Τα ομόλογα λένε «έρχεται ύφεση», η Fed λέει «πάμε καλά»... ποιος λέει αλήθεια;