The Economist: Στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για «success story»

parthenon-708_2

Η Ελλάδα, που έχει απομείνει με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμα θεσμικά όργανα και άθλια δημογραφικά στοιχεία, θα πρέπει να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες - Ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών και καθηγητών ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανήλθε στην εξουσία από τους απελπισμένους ψηφοφόρους το 2015

Με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και με αναφορές στις δηλώσεις του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, όταν η κρίση ξεκινούσε και εκείνος έκανε λόγο για μια νέα Οδύσσεια, το βρετανικό περιοδικό Economist εκτιμά ότι θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της Ελλάδας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα. Υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ανάκαμψης, κυρίως από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που συρρέει στα ελληνικά νησιά, όπως και στο Καστελόριζο. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει αν και μάταια. Οι πληγές παραμένουν παντού. Όπως οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, μετά από τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων και τη σχεδόν 25% υποχώρηση του ΑΕΠ από το 2008, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για «success story». Οι προβλέψεις του Γ. Παπανδρέου ήταν λανθασμένες και αυτό είναι το μάθημα του οκταετούς πόνου της Ελλάδας.

Μια καλή άποψη που θα πρέπει να τεθεί σχετικά με τις επίπονες διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι μετασχηματίζουν φλεγμονώδη πολιτικά επιχειρήματα σε τεχνικά θέματα που καλούνται να εξομαλύνουν ανώνυμοι, απολιτικοί γραφειοκράτες. Όταν κάποτε οι χώρες πολεμούσαν για πόρους ή για εδάφη, τώρα η ένταξή τους σε μια ομάδα κρατών με κοινούς κανόνες οδηγεί τις διαφωνίες τους σε μακρές διαπραγματεύσεις που με τη σειρά τους καταλήγουν σε ανακοινώσεις που κανείς δεν διαβάζει. Πολύ βαρετό και ίσως λίγο αντιδημοκρατικό. Αλλά καλύτερο απ’ ό, τι προηγείτο.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι ιδιοτελές σε αυτήν την υπόθεση. Η Ελλάδα δημιούργησε τα δικά της προβλήματα, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό θεατής καθώς οι «λύσεις» επιβλήθηκαν από άλλους. Οι κανόνες των προγραμμάτων διάσωσής της αντικατόπτριζαν την εγκατάσταση της απόλυτης λιτότητας ως επίσημου δόγματος της ευρωζώνης. Και ήταν το θύμα της κακής πολιτικής καθώς και της πολιτικής εξουσίας. Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της αποδείχθηκαν αμείλικτα αισιόδοξες, καθώς η λιτότητα που επισκέφθηκε στη χώρα, προκάλεσε, όπως ήταν εντελώς προβλέψιμο, την εμβάθυνση της ύφεσης και καθιστούσε τα χρέη της όλο και πιο αδύνατο να αποπληρωθούν. Ήταν ο πιο καταστροφικός τρόπος να φανταστεί κανείς. Τώρα, η Ελλάδα, που έχει απομείνει με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμα θεσμικά όργανα και άθλια δημογραφικά στοιχεία, θα πρέπει να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή πριν από την καταβολή τόκων) για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Αυτή είναι η μαγική σκέψη που μεταμφιέζεται ως πολιτική. Πολύ συχνά στη σημερινή Ευρώπη, τα οξεία προβλήματα δεν διαλύονται από αργυρούς διπλωμάτες, αλλά μάλλον μετατρέπονται σε χρόνιες ασθένειες που παραμένουν ανεκτές, έως ότου δεν είναι. Είναι αλήθεια ότι οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις και οι θεσμικές αλλαγές έχουν καταστήσει την ευρωζώνη πιο ανθεκτική. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών και καθηγητών που ανήλθαν στην εξουσία από τους απελπισμένους ψηφοφόρους το 2015, είδαν τη δική τους μαγική θεώρηση αντι-λιτότητας να συνθλίβεται γρήγορα. (Οι παράπλευρες απώλειες ήταν οι έλεγχοι κεφαλαίων που δεν έχουν ακόμη καταργηθεί, όπως παραπονιούνται οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στις οικοδομές στο Καστελόριζο). Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι είχε απλή επιλογή: ένα καταστροφικό Grexit ή συνθηκολόγηση στους τιμωρητικούς όρους που απαιτούσαν οι πιστωτές της για να την κρατήσουν στο ευρώ.

Αλλά η αποτυχία της ευρωζώνης να καταρρεύσει εξέθρεψε τον εφησυχασμό. Τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέσω ασυνήθιστα θετικών πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη βούληση να δημιουργήσουν την άμυνα της ζώνης του ευρώ ενάντια στον επόμενο σοκ. Επίσης, δεν χρησιμοποίησαν το χώρο που τους παρείχαν οι μικρότεροι αριθμοί μεσογειακών διαβάσεων για να παράγουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το άσυλο. Αντ’ αυτού καταναλώθηκαν σε άσκοπη μάστιγα αντιπαραθέσεων για τις ποσοστώσεις. Οι πρόχειρες λύσεις στην Τουρκία και τη Λιβύη δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.

Αυτά τα ζητήματα συνεχίζονται για χρόνια, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη εντός και μεταξύ των χωρών. Όπως φαίνεται, οι κυβερνήσεις επιλέγουν την εύκολη διέξοδο. Είναι απλούστερο να περιφρονούν και να καθυστερούν παρά να σπάσουν τα ταμπού, όπως η διαγραφή του ελληνικού χρέους ή η σφυρηλάτηση μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου. Ένα μάθημα, λοιπόν, από την κρίση στην Ελλάδα είναι ότι το ενιαίο νόμισμα είναι πιο δύσκολο να σπάσει απ’ ό,τι προέβλεπαν οι επικριτές του. Ένα άλλο θέμα είναι ότι η ΕΕ θα φτάσει στα άκρα, συμπεριλαμβανομένης και της εξαθλίωσης των δικών της μελών, για να αποφύγει τη λήψη σκληρών αποφάσεων.

Ασταθής αλλά ακόμα όρθια

Η ικανότητα της ΕΕ να αναβάλει δύσκολες αποφάσεις κάποτε ήταν δείγμα της ανθεκτικότητάς της, ή τουλάχιστον της ικανότητά της να διαχειρίζεται τις διαφωνίες. Αλλά σε έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο, όπου η Ευρώπη αγωνίζεται κατά της αστάθειας εκτός των συνόρων της και κατά του λαϊκισμού στο εσωτερικό της, κινδυνεύει να γίνει η αδυναμία της.

Εναλλακτικά μοντέλα, από τον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό έως τον κακοποιημένο εθνικισμό της Ρωσίας, είναι διαθέσιμα και κερδίζουν υποστηρικτές όταν οι ψηφοφόροι χάνουν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Το νιώθεις ιδιαίτερα έντονα στο Καστελόριζο, μόλις 20 λεπτά από την αυταρχική Τουρκία του Ερντογάν. Αλλά η προειδοποίηση πρέπει να αντηχεί σε ολόκληρη την ήπειρο.

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Βασίλης

Δεν έχω ψηφίσει πότε ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα ψηφίσω αλλά δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάντια μας. Λίγη αυτοκριτική από τους υπόλοιπους δεν θα έκανε κακό...

Η μόνη λύση:

Στάση πληρωμών για να μην έχουμε πλεόνασμα 2,5% και να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος κόφτης μισθών-συντάξεων του τσιπρα. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ.-

Ετσι σε θελω!

Βουτηγμένο μεσα στο κόμπλεξ που δεν εγινες δ.υ., να παρακαλας - τωρα 3 χρόνια! - να ενεργοποιηθεί ο κοφτης!

Γιάννης Κ

Βουλωστο ρεμάλι που θα πιάσεις στο βρωμοστομά σου τον Σαμαρά

Συριζοπουλο

Ο αλητης Σαμαρας ομως απο το πρωι ως το βραδυ για success story μιλαει.

Τα Διάφανα Κρίνα

Σήμερα ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ τα Αντικύθηρα. Γιορτάζει ο πολιούχος τους ο Άγιος Μύρων και έχουνε πανηγύρι και πάει και μιά φορά τον χρόνο εκεί και ο Δεσπότης. Της φτωχότερης στην Ελλάδα Μητροπόλεως, ήτοι Κυθήρων και Αντικυθήρων, μόνο. (Έτσι γιά να ...μαθαίνετε!).

Τα Διάφανα Κρίνα

Βλέπετε που ο ΠΟΛΥΣ λαός δεν μιλάει; Δεν μιλάει και δεν ξεσηκώνεται εναντίον της Κυβέρνησης; Γιατί ο ΣΟΦΟΣ (πάντα στο σύνολο του) λαός ΞΕΡΕΙ ποιός φταίει. Η Δεξιά ή η Αριστερά; ...Μάλλον η ...Δεξιά!

συριζακο

πάρε τα χάπια σου αγόρι μου μας έπρηξες

Τα Διάφανα Κρίνα

Γιατί να πάψει κανείς να είναι κομμουνιστής; Ακόμη και οι Porsche και κάθε πολυτέλεια που είναι όνειρο των φασιστών-νεοναζί, μετά από αγώνες των κομμουνιστών (που εθεωρούντο ..."τρελοί"), έκαναν πίσω οι τσιφλικάδες και οι άρχουσες οικονομικές τάξεις και έδωσαν κάποια ψίχουλα και στους μικροαστούς ώστε να καλυτερεύσει και εκείνων η ζωή και να μην μείνουν δούλοι εσαεί εις τον αιώνα τον άπαντα και να κάνουν όνειρα γιά Porsche, βίλες και ταξίδια και ... βουτιές από κανώ στην θάλασσα! Αλλά τι περιμένεις από φασίστες που το μυαλό τόχουν πάνω από την σκούφια τους; (Προσωπικά, θέλω ένα φτωχό αυτοκινητάκι να με πηγαίνει από το ένα σημείο ασφαλώς στο άλλο. Tίποτα παραπάνω. Άσε τις Porshe και τις Ferrari γιά τους φασίστες και όσους κομπλεξικούς θέλουν να κάνουν επιδείξεις). Οι "τρελοί" πάντα ανοίγουν δρόμους γιά τους άλλους. Τα αμερικανόπουλα που κατέσφαξαν οι του isis, ίσως γίνουν μάθημα σε αυτούς τους άγριους του ιsis ...μετά, ότι αυτά τα παιδιά πάσχιζαν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν ΚΑΚΟΙ στον κόσμο και ίσως κάποτε δουν έτσι μόνο την ΑΛΗΘΕΙΑ. Κατά την Ελληνική ρήση, ..."των μπροστινών παθήματα, των πισινών ... γιοφύρια"! Αυτό πάντα ισχύει...

τοξικο

απά αρλούμπες πάμε καλά

ΟΒΑΜ

Το άρθρο του εγκυρότατου Economist είναι άστοχο στην διατύπωση "....πρώην κομμουνιστών και καθηγητών ...". Θυμίζω ότι μόλις προ ολίγων ημερών ο Δραγασάκης είπε το εξοργιστικό : "έχουμε την ιστορία με το μέρος μας" ?!?!?!?!?!?!?!?!?! Ποίοι , που , πότε ????????? Δεν χρειάζονται σχόλια επ αυτού. Ο Δραγασάκης όμως αφου απέτυχε να αναλάβει την ηγεσία "του τιμημένου" , δεν νομίζω ότι έκανε καμμία δήλωση ότι έπαψε να είναι κομμουνιστής , όπως και κανείς άλλος από την διευθύνουσα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

5Zalis

ειναι και αυτο κομματι του στρατηγικού σχεδίου που προτεινε ο νίκος καρανίκας στον τσιπρα. ....η καριέρα είναι χολέρα, στα τσακιδια, τσόλι, σίχαμα, θηλαστικό της μπόχας, ξεπλυμένο φασιστάκι, βρωμιάρα ξεβαμμένη, ξέρασμα σιχαμένο της ιστορίας, κλπ. (τωρα, ποιος ειναι πιο πολυ φασιστακι με αυτο το λεκτικο, το αφήνω στην κρίση σας....). παλια νεα το αναγνωρίζω, αλλα αφου η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε οργασμό, ας μοιραστουμε την ευεργετική συνταγη!

Tα Διάφανα Κρίνα

Tι success story και πράσινα άλογα; Εδώ οι Δεξιοί επί λαμογιο-Δεξιάς θησαύρισαν. Από 2-3 offshore είχε ο καθένας τους από όσους εξ αυτών ήσαν σε υψηλά οικονομικά επίπεδα. Οι λίστες Λαγκάρντ και άλλες 2-3 παρόμοιες λίστες βρίθουν από ονόματα Δεξιών που πήγαιναν τα ΛΕΦΤΟΥΛΙΑ τους ...έξω! Η Χρεοκοπία υπό της Πασοκο-Δεξιάς ήταν δεδομένη. Θέλουμε και success story τώρα; Κατραμπακιές μόνο θέλουμε. Που ψηφίζαμε τους Δεξιούς. Καιρός είναι να βγουν τώρα οι κοπριτο-φασίστες να μας πουν ότι τους φταίει (και ...ΠΑΛΙ) ο Τσίπρας.

@

Γιατί ξέχασες το "success story" των Σαμαρά-Βενιζέλου με 25% ανεργία, 4% ύφεση, που θα μας έβγαζαν από τα μνημόνια ενώ δεν μπορούσαν να κλείσουν ούτε τις αξιολογήσεις;

ψιτ

μια παρέα νταήδων / κοπριτών έκανε το όνειρο του πραγματικότητα ... ο σοφός λαός -- ο καθρέφτης της Ελληνικής κοινωνίας (ινκλουντινγκ μη) τους έδωσε την ευκαιρία ... μη το κουραζουμε άλλο ... δεν φταίνε σε τίποτα τα βλήμματα ... ούτε τα κανόνια ... αυτοί που τα πυροδοτούν είναι υπεύθυνοι ... δηλαδή ο σοφός λαός

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xrhmatistirio

Ως «μητέρα» των μαχών χαρακτηρίζουν την 29η Μαρτίου οι αγοραστές των ελληνικών τραπεζών καθώς εκείνη την ημερομηνία περιμένουν να ενταθούν οι ανοικτές πωλήσεις από τους short επενδυτών, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών (Alpha bank, Eθνική).

stathaksi-new1

Aπορρίπτει την κριτική περί καθυστερήσεων στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες και προαναγγέλλει την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 1»

5c3b7241c8147020bd6effcc037bf79f_XL

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ένα ποσοστό 66% των τουριστών έρχεται στη χώρα μας αεροπορικώς, τα πλάνα των αεροπορικών για τη θερινή σεζόν δίνουν τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η κίνηση το καλοκαίρι.

21115001aca6fca17023f8a04ef816d8_XL

Από όλους του τομείς της ναυτιλίας  όσο αφορά τους τύπους των πλοίων, τα LNG που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι εκείνα που έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελλήνων πλοιοκτητών. Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί από οκτώ που ήταν το 2017 στις 13 στα τέλη του 2018, σύμφωνα με την έρευνα της Petrofin.

tsakala

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη βάση της συμφωνίας που είχε με τις τράπεζες - Οι επαφές κυβέρνησης - δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου