Με στάση πληρωμών το πρωτογενές πλεόνασμα 2,09 δισ. ευρώ το επτάμηνο

yopoik-ktirio-enw

Πήραν λίγα από τη φορο-αφαίμαξη και πολλά από την εσωτερική στάση πληρωμών στο κράτος και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Με τη συνταγή της φορολογικής αφαίμαξης και της εσωτερικής στάσης πληρωμών στο κράτος και στις επενδύσεις του ΠΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,09 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη.

Το αποτέλεσμα των 2,09 δισ. είναι υψηλότερο από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου αλλά χαμηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ περίπου από το πλεόνασμα των 3,02 δισ. ευρώ που καταγράφηκε πέρυσι την ίδια περίοδο.

Με δεδομένο ότι τα έσοδα από την φορολογική αφαίμαξη είναι αυξημένα μόλις κατά 1,3% έναντι του στόχου και ότι οι επιστροφές εσόδων είναι μειωμένες κατά 333 εκατ. ευρώ (έναντι του στόχου), η κυβέρνηση κατέφυγε για άλλη μια φορά στη συνταγή της εσωτερικής "στάσης πληρωμών" στο κράτος που αφήνει πολλούς τομείς του χωρίς βασικά υλικά.

Κάπως έτσι, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος συνέβησαν τα εξής:

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 691 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 757 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ:

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.563 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.608 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 1.351 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.087 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.024 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 27.429 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 354 εκατ. ευρώ ή 1,3% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26.092 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 549 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.330 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 333 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.663 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.337 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 196 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.451 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 204 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.361 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 444 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 240 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Ιουλίου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών ) ανήλθαν σε 101 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 410 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (511 εκατ. ευρώ). Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσό επιστροφών εσόδων, ύψους 401 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων κι ως εκ τούτου εμφανίζεται στον πίνακα 1Β.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 ανήλθαν στα 28.992 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 691 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (29.683 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27.759 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 66 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ΥΠΕΘΑ κατά 113 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 325 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 213 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 230 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.233 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 757 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.715 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 109 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.438 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 187 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 277 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 78 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Δηλαδη

Μας λετρ οτι ο τσιπρας μειωσε τα χρεει στο μισο απο τον σαμαρα αλλα εσεις προτηματε την κουληφωφη ... μσλιστα...

Γιώργος 45

Αν κατάλαβες αυτό, τρέχα στον γιατρό γρήγορα, η περίπτωσή σου είναι πολύ σοβαρή.

Ε;

Γιατί ρε καθίκι

dimitri

Γιατί απλά, είσαι [...].

κου κου

@Δηλαδη......220000 περιμενουν να παρουν συνταξη ....ξεφτιλα.....που μιλας....σαν δεν ντρεπεσαι....

Πάνος

Το χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά 11,9 δις ευρώ. Μας τελείωσε ο Τσιπρας, χρεώνει τα παιδιά μας και μοιράζει επιδόματα σε ψηφοφόρους του.

κοινος νους

πωλουνται γαλαζια (ακρο)δεξια χαρτομαντηλα για δακρυσμενους νεοφιλελεδες...τιμαι λογικαι

Platonas

Γιατί δε τα δίνεις δωρεάν τα μαντήλια σε ορισμένους καρκινοπαθείς για παράδειγμα που περίμεναν στις ουρές για τα φάρμακα. Δε θα στο γράψει αυτό ο βαξεβανης

dimitri

Καλέ πωλούνται κόκκινα Τσυριζομαντηλάκια, φτιαγμένα από τα χεράκια του Κατρού. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Μεγάλη ευκαιρία σας λέω.

Κώστας

Διάβασα το κείμενο αλλά δεν κατάλαβα από που προκύπτει η "στάση πληρωμών". Από τη μείωση εξόδων του Δημόσιου; Μα πάντα δεν γκρινιάζουμε οι Έλληνες για το "σπάταλο Δημόσιο;" Τι είναι εν τέλει που μας ενοχλεί; Το μεγαλύτερο πλεόνασμα; Η μικρή (όπως αναφέρετε) αύξηση των φορολογικών εσόδων η η συγκράτηση των δαπανών του Δημοσίου;

Chris

Ρε Κώστα, κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; π.χ. το δημόσιο, από κάπου αγοράζει πρώτες ύλες(σκέψου τα νοσοκομεία), δεν πρέπει να πληρώσει τις εταιρείες αυτές; αυτήν τη στιγμή το παίζει τζαμπατζής. Και λέει δεν πληρώνω. Οι εταιρείες συνεχίζουν να πουλάνε στο δημόσιο, γιατί περιμένουν ότι κάποτε θα πληρωθούν. Και γιατί, περιμένουν να έχουν προνομιακή μεταχείριση. Και όλη αυτή η φούσκα, κάποτε θα σκάσει. Θα σκάσει γιατί, το δημόσιο θα πρέπει να βγάζει πλεονάσματα μέχρι το 2060. Όσο αντέχουν αυτές οι κρατικοδίαιτες εταιρείες, που αντέχουν λόγω του πάρτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Θα δανείζουν στο δημόσιο. Αλλά, όταν φαλιρίσουν αυτές οι εταιρείες, τότε δεν θα έχουμε ούτε γάζες στα νοσοκομεία. Γιατί, καμιά σοβαρή επιχείρηση δεν θα πουλάει σε δημόσια νοσοκομεία. Το θέμα είναι πόσο λίπος έχουν αυτές οι κρατικοδίαιτες εταιρείες. Και δεν μπορεί να γίνει εύκολη ανάλυση σε αυτό.

Τι κάνουμε τώρα

Το πάρτι της ΝΔ τελείωσε συναγωνιστή.

Chris

Μην ξεχνάς το πάρτι του πασόκ, που τροφοδότησε με λαμπρά στελέχη τον συριζα. Και μην ξεχνάς και τους συριζαίους ατην αντιπολίτευση, που έκλειναν τη ΔΕΗ, για να μην θιχτεί ο Φωτόπουλος και τα άλλα συνδικαλόσκυλα και εργατοπατέρες. Αλλά όσο πάρτι και να γινόταν, το σύστημα κακήν κακώς κάπως λειτουργούσε. Τώρα, no money no honey. Μην βαυκαλίζεστε συριζάκια, ότι βγάλατε πλεόνασμα. Γιατί το βγάλατε με οικονομικά τρικ. Ευτυχώς είχαμε τον Σημίτη, που σας τα έμαθε. Που λάδωσε ολόκληρη Goldman Sachs, για να μας βγάλει μια οικονομία σαν της Αυστρίας.

dimitri

Επιτέλους έρχεται το τέλος της ΤσυριζοΣυμμορίας.

Candyman

Σώστά. Τώρα κάνει πάρτυ ο θίασος του σύριζα.

?????

Πω! Πω! Δεν το ηξερα!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moscovici_syskepsi

Ο Επίτροπος Οικονομικών κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να είναι συνετή στην εφαρμογή κοινωνικών μέτρων – Τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντική, ώστε να επιστραφούν 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

per

Οι Αρχές καθορίζουν το ρόλο των τραπεζών στη σύγχρονη κοινωνία, ευθυγραμμίζοντας τη στρατηγική τους με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή

syskepsi_ypoik

Επί τάπητος το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες με τιτλοποιήσεις μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

tsipras_moscovisi

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πιερ Μοσκοβισί - «Θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν» είπε ο πρωθυπουργός

2