Ερχεται η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Πώς θα μείωσετε το φόρο στα εκκαθαριστικά

enfia

Οδηγός για να εντοπίσετε και να διορθώσετε τα λάθη στο Ε-9 ώστε να εξαλειφθούν οι υπερχρεώσεις

Η ώρα της πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) πλησιάζει για περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ετοιμάζεται να εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου για το τρέχον έτος και να διεκδικήσει από τους παραλήπτες των σημειωμάτων πάνω από 3,2 δισ. ευρώ σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019.Η Α.Α.Δ.Ε. σχεδιάζει να στείλει τον νέο «λογαριασμό» του ΕΝ.Φ.Ι.Α. όχι στο τέλος Αυγούστου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε οι φορολογούμενοι που είναι υπόχρεοι πληρωμής του φόρου έχουν το χρονικό περιθώριο να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων που έχουν δηλώσει με τα έντυπα Ε9 των τελευταίων ετών και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που μπορούν να τούς κοστίσουν άδικες επιβαρύνσεις με υπέρογκα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α.


Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9, για να αποτρέψουν υπερχρεώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2018, τα οποία πρόκειται να λάβουν εντός του Σεπτεμβρίου. Όσοι διαπιστώσουν ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2018 να μην αποτυπώνεται ορθά, πρέπει να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη. 
Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων συνεπάγεται την επιβάρυνση τους με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής τουλάχιστον 100 ευρώ.Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISNET (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).


Αν ο φορολογούμενος επιλέξει να διορθώσει στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσοτέρων ετών της περιόδου 2010-2017, οι όποιες αλλαγές επιφέρει στην εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης θα μπορούν να μεταφερθούν και στα Ε9 των υπολειπόμενων μέχρι το 2018 επόμενων ετών, οπότε θα μεταβληθεί και η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η-1-2018.


Δείτε τον αναλυτικό οδηγό κάνοντας κλικ ΕΔΩ


ΣΧΟΛΙΑ (8)

Μακης

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σκουζετε μερικοί. Κοιτάξτε την φορολογία της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου. Το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει και αντίστοιχες και υποχρεώσεις.

George

Σύντροφε, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν φόρους γιατί έχουν και παροχές. Κι ένα δημόσιο που λειτουργεί. Υποχρεώσεις έχει και το κράτος όχι μόνο οι πολίτες.

Ρε δεν ειμαστε με τα καλα μας!

Δε φτανει που μας αφηνουν να καιγομαστε σαν τα ποντικια και δεν αναλαμβανουν καμια ευθυνη θα τους πληρωσουμε και απο πανω?! Ρε να ξεκουμπιστουν να μη τους βλεπουμε τους ξεφτιλες! Φευγοντας να παρουν μαζι τους και τον ΕΝΦΙΑ και τα μνημονια και την κολοαριστερα τους! Αντε στον αγυριστο θρασιμια !!

ΠΟΙΟΣ ΕΝΦΙΑ ??

Αφου σε 20 μερες βγαινουμε απο τα μνημονια για ποιον ενφια λενε? Ο ενφια ειναι ενας καθαρα μνημονιακος φορος και αφου δεν θα υπαρχει μνημονιο δεν υπαρχει και ενφια!! Εκτος αν βγαινουμε απο τα μνημονια μονο στα λογια... και για ακομα μια φορα παιζει ο μικρος αλεξης με τις λεξεις...

chrislipo

Ρώτα τον Βενιζέλο, όχι τον Ελ. Βενιζέλο

σακης

Το σοβαρότερο πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι το πόσα θα δώσουμε αλλά το που θα πάνε αυτά που θα δώσουμε. Κλαίω και το τελευταίο λεπτό που αναγκάζομαι να δώσω σε αυτό το κράτος. Δεν ζητάω ποτέ αποδείξεις. Προτιμώ τα χρήματα να τα φάει αυτός δουλεύει και του αξίζουν παρά το κοπρόσκυλο που διορίστηκε στο δημόσιο επειδή είχε φίλο ή συγγενή έναν άθλιο υπουργίσκο. Προτιμώ να τα φάει Έλληνας παρά να χαριστούν στον λαθρομετανάστη του οποίου η παρουσία μου είναι εντελώς δυσάρεστη και ανεπιθύμητη. Σε αυτό το βόθρο δεν θέλω να δώσω δεκάρα.

γτ

Ναι υπάρχει και αυτό ωστόσο πρόσφατα νοσηλεύτηκα σε δημόσιο νοσοκομείο και λειτουργούσαν όλα (ακτινολογικό, υπέρηχος, εργαστήρια)που σημαίνει ότι ένα μέρος πηγαίνει εκεί που θα έπρεπε..Μην προτρέπουμε λοιπόν τον κόσμο για φοροδιαφυγή, αλλά για έλεγχο και απαίτηση για αξιολόγηση των ΔΥ ώστε οι ανίκανοι να απολυθούν.

Ηλίας

Fake news. Ο ΕΝΦΙΑ καταργήθηκε με ένα νόμο και σε ένα άρθρο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

komision

«Οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος» ανέφερε αξιωματούχος της Επιτροπής

syntakseis-arhtro

H κυβέρνηση θα περιμένει το σύνολο των αποφάσεων του ΣΤΕ προκειμένου να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος των αναδρομικών στον προϋπολογισμό - «Κλειδωμένα» θεωρούνται τα αναδρομικά για το 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 

3