«Αποκάλυψη τώρα» για QE και waiver στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ

EKT-Trapeza

Ο Ντράγκι ζήτησε ενημέρωση από τον Στουρνάρα για τις πυρκαγιές και συζήτησαν για τα κρίσιμα θέματα της Ελληνικής οικονομίας - Αγωνία και για την Ανάλυση Βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ ενόψει ομολόγου και Καστελόριζου 

Εν μέσω εθνικού πένθους στην Φρανκφούρτη κρίνονται σήμερα το απόγευμα σημαντικά θέματα για την Ελληνική οικονομία καθώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αναμένεται να ξεκαθαρίσει η δυνατότητα της διατήρησης του waiver για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις Ελληνικές τράπεζες μετά τις 20 Αυγούστου (τότε ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο) καθώς και η πιθανότητα να συμπεριληφθεί Ελλάδα έστω και στο τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).


Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τα συλλυπητήρια από την πλευρά της ΕΚΤ για τις ανθρώπινες απώλειες στις πυρακαγιές της Αττικής και ζήτησε ενημέρωση. Η ενημέρωση από την πλευρά του κ. Στουρνάρα συνεχίζεται κατά τις πληροφορίες και σήμερα προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ενώ από χθες έχουν τεθεί επί τάπητος τα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην Ελληνική οικονομία. Για τα ζητήματα αυτά ωστόσο πήγες της ΤτΕ τηρούν σιγή ιχθύος και παραπέμπουν στις ανακοινώσεις που θα γίνουν το απόγευμα.


Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι η συμπερίληψη της Ελλάδος στο QE και η διατήρηση του waiver μπορούν να γίνουν μόνο αν η Ευρωτράπεζα θεωρήσει ότι το σχήμα της Ενισχυμένης Έπιτήρησης που αποφάσισε η Ευρωπαΐκή Επιτροπή και θα ισχύει μετά τις 20 Αυγούστου που ολοκληρώνεται το μνημόνιο ισοδυναμεί με πρόγραμμα. Δηλαδή με κάτι που θα ομοιάζει με το μνημόνιο.


Παράλληλα η σημερινή μέρα είναι και μια σημαντική επέτειος για τον Μάριο Ντράγκι και την Ευρωπαΐκή οικονομία καθώς πριν από πέντε χρόνια ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε την περίφημη δήλωση ότι η Ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί (whatever it takes) για να διασώσει το ευρώ. Ακολούθησαν τα προγράμματα αγοράς ομολόγων των χωρών που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αναλυτές των μεγαλύτερων οικονομικών μέσων του πλανήτη υπενθυμίζουν σήμερα τη σημασία αυτής της κίνησης για τη διάσωση του του κοινού νομίσματος.


Εν τω μεταξύ, στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία από τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ολοκλήρωση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) της Ελλάδας η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα που παρουσίασαν τον προηγούμενο μήνα στελέχη του ΔΝΤ στην Αθήνα, το Ταμείο εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και μένει να φανεί αν αυτές θα διατυπωθούν -και με ποιο τρόπο- στην επίσημη Ανάλυση Βιωσιμότητας που θα δει το φως της δημοσιότητας. Οι επιφυλάξεις αυτές σχετίζονται με τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης, τα υψηλά πλεονάσματα και τις δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα που έχουν να κάνουν με την γήρανση του πληθυσμού.


Το πόρισμα του Νομισματικού Ταμείου για το χρέος είναι σημαντικό και για την προσπάθεια επανόδου της Ελλάδας στις αγορές καθώς στην κυβέρνηση, πριν τις τελευταίες εξελίξεις, υπήρχαν σχέδια για την έκδοση 10ετούς ομολόγου για την άντληση ενός μικρού σχετικά ποσού στην περιοχή των 3 δις ευρώ. Η έκδοση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί σύμφωνα με αρμόδιες πηγές και με τις εκδηλώσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα όπως σχεδιάζονταν από την κυβέρνηση για το Καστελόριζο, την Πνύκα ή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν χτυπήσει τη χώρα η τραγωδία στο Μάτι Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kats0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Θα εξετάσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

23