Τελικά μόνον για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και όχι «για όσο θα είναι πρωθυπουργός» ο Τσίπρας

tsipras_fpa_arthro

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ που δίνει παράταση στην εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά έως τις 31 Δεκεμβρίου  - Πώς μέσα σε μια νύχτα ακυρώθηκε το  «όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο θα είμαι πρωθυπουργός» του Τσίπρα - Υπόσχέσεις  για... διαδοχικές παρατάσεις δίνει  το Μαξίμου  μετά τη δημοσίευση της ΠΝΠ

Μέχρι το τέλος του έτους, και συγκεκριμένα την 31η Δεκεμβρίου του 2018 πρόκειται να διαρκέσει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ  θα ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η προσφυγική κρίση και για όσο αυτός θα βρίσκεται στο Μαξίμου - και όπως είπε χαρακτηριστικά θα βρίσκεται εκεί για πολύ  - στο ΦΕΚ η αναστολή αναφέρεται ότι θα ισχύσει ως το τέλος του χρόνου, ητοι για 6 μόνον μήνες. 

Η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ που είχε ανακοινώσει εχθές από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, τη Κω, και την Λέρο επισημοποιήθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αναρτήθηκε στο ΦΕΚ.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ΠΝΠ (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου A' 115/29.06.2018)

ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης αντιμετώπισης των συνεπειών του προσφυγικού σε νησιά του Αιγαίου με παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201).

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

αποφασίζουμε:

Άρθρο Πρώτο

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.».

Άρθρο Δεύτερο

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρωθυπουργός

ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ

Διαβεβαιώσεις για διαδοχικές παρατάσεις

Μετά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την εξάμηνη παράταση κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο κρατικό Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα ισχύει με διαδοχικές παρατάσεις, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση.

Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Καθαρά τυπικό θέμα το εξάμηνο

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες, «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, «επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι' αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου».

Άλλωστε, συνέχισε ο βουλευτής Χίου, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους.

«Η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας πως «κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ' αόριστον».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (228)

Αγήνωρ

Τόν πιό εύστοχο πάντως χαρακτηρισμό, άν καί έμμεσο, γιά τόν πιό ...ηλίθιο πρωθυπουργό τής Ευρώπης τόν έδωσε ο Σαλβίνι στήν Μέρκελ πάνω στόν πανικό της γιά νά βρεθούν κράτη πού θά δέχονται λαθρομετανάστες: "Γιά ...ΧΑΖΟΥΣ ψάχνετε?"

sirizopliktos

Οι πιθανότητες να είναι πρωθυπουργός για 6 μήνες είναι ελάχιστες ως ανύπαρκτες οπότε αν έχουν να επιλέξουν ας πάρουν το σίγουρο που είναι οι 6 μηνες και όχι το όσο θα είναι πρωθυπουργός. Τώρα το αν αξίζει οτιδήποτε ο μειωμένος ΦΠΑ σε κάποια νησιά που έχουν πρακτικά καταστραφεί οικονομικά και κοινωνικά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το αξιολογήσει θετικά, να φορέσει γραβατες και να κάνει αναγγελίες στο Ζάππειο. Είδα στην τηλεόραση την δυστυχή κάτοικο του νησιού να κλαιει για την καθημερινή δυστυχία να ζούνε παρέα με χιλιάδες απόκληρους όλης της γης. Σε αυτή την δυστυχία και καταστροφή προσφέρουμε όπως πάντα καθρεφτακια και χαντρες και διορθώνουμε το πρόβλημα.

τσιπρα

Δεν εχω αλλο σαλιο να σε φτυσσω ..............

Τουρίστας

Αφού οι ντόπιοι δεν εχουν πρόβλημα, δεν έχω και γω... Βέβαια μην περιμένουν να έρθουμε σε Μυτιλήνη κλπ για διακοπές και να βλέπουμε τη δυστυχία και τη μιζέρια τις 2 εβδομάδες που χειριζόμαστε για να ξεφύγουμε από την πίεση και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς μας.

Βασίλης Μόναχο

Τσέχοι Ούγγροι Σλοβάκοι και Πολωνοί είπαν στην κυρία Μέρκελ ευχαριστούμε αλλά δεν παίρνουμε τους λάθρο και η κυρία Μέρκελ το μόνο που κατάφερα είναι να τους κάνει αέρα στα σρ@###ια τους τώρα εσείς γιατί βρίζετε τους Γερμανούς δεν μπορώ να το καταλάβω την στιγμή που ο αντιπρόσωπος του ελληνικού λαού τα δέχεται ολα

John Doe

Καί τί απάντησαν οι νησιώτες στα μπικικίνια που τους έτριψε στα μούτρα ο τσίπρας; Αντί να πουν «όχι ευχαριστώ - διώξτε τους λαθρο» είπαν «ευχαριστούμε αλλά όχι άλλους εδώ». Δηλαδή ΝΑΙ θέλουμε τα ψίχουλα του ΦΠΑ αλλά ό,τι έρθει από λάθρο φορτώστε το σε άλλους μακάκες. Μετά λέει δεν υπάρχει ομόνοια. Αφου όλοι προκειμένου για ένα ψίχουλο πουλάνε και τη μάνα τους.

Μ.Μ

Μια φορά ψεύτης για πάντα ψεύτης.

Τον έχει ήδη

παραιτήσει ο ελληνικός λαός!

Αριστερη Λεσβια

Τι να την κανουμε την διατηρηση του ΦΠΑ στο 13% αφου δεν πατα τουριστας?

im robot

Δεν θα ειναι πρωθυπουργος τα χριστουγεννα,οποτε σωστα το ειπε και σωστα γραφτηκε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης