Bloomberg: Οι δανειστές ετοιμάζουν «ζουρλομανδύα» στην Ελλάδα αντί για «καθαρή έξοδο»

crisis

Το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρόν γράφει το Bloomberg - Ποιο θα είναι το «καρότο» για την Ελλάδα - Τι προβλέπει το μεταμνημονιακό... Μνημόνιο

Το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια καταρρίπτει το Bloomberg σε άρθρο του σχετικά με ό,τι συζητούν οι δανειστές για την Ελλάδα. «Το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρόν καθώς θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, εκθέσεις αξιολόγησης, ακόμα και καταβολή δόσεων» αναφέρεται σε άρθρο με τίτλο «οι δανειστές της Ελλάδας ετοιμάζουν σχέδιο-ζουρλομανδύα».

Επικαλούμενο εσωτερικό κείμενο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους δανειστές το Bloomberg επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για ελέγχους ανά τετράμηνο από τον ESM, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. «Κάθε χώρος για την Ελλάδα προκειμένου να σχεδιάσει τις δικές της πολιτικές» θα έχει τον περιορισμό «της συνεχιζόμενης δέσμευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» προκειμένου να διασφαλιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις της εποχής των Μνημονίων.

Μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία τον Αύγουστο, χάρη στην αναζωογόνηση της οικονομίας και τους ευκολότερους όρους αποπληρωμής για ορισμένα δάνεια διάσωσης η αποπληρωμή των οποίων επεκτάθηκε από τη ζώνη του ευρώ. Με τους δανειστές αυτής της μεσογειακής χώρας να είναι επιφυλακτικοί, καθώς βλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι πολίτες της να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες που προκάλεσαν την οικονομική τους κατάρρευση, τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις παραχωρήσεις θα εξαρτηθούν από την αποφυγή της απόκλισης από τη δημοσιονομική σύνεση.

Σύμφωνα με το Bloomberg το "καρότο" για αυτή την «ενισχυμένη εποπτεία» θα είναι η ετήσια εκταμίευση δόσεων από τα κέρδη που έβγαλαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα. «Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε ετήσια βάση ύψους 1,2 δισ. ευρώ κάθε Ιούνιο ή θα μπορούσε να μοιράζεται σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο» αναφέρεται στο εσωτερικό υπόμνημα.

Το δεύτερο «χαρτί» των δανειστών θα είναι, κατά το Bloomberg, αυτό των αυξανόμενων επιτοκίων για τα ομόλογα που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την πρόσβαση του κράτους αλλά και των ιδιωτών στις αγορές αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της. Αντίθετα στο έγγραφο αναφέρεται ότι η ενισχυμένη παρακολούθηση θα μπορούσε να διασφαλίζει την αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και τις αγορές.

Αυτά θα προβλέπει το «Μνημόνιο» της... εξόδου

Την ίδια ώρα αντί για το πολυσέλιδο ολιστικό πλάνο Τσακαλώτου ετοιμάζεται ένα κείμενο 5-6 σελίδων που θα περιέχει τη "ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων" των προηγούμενων μνημονίων σε συνδυασμό με κωδικοποιημένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης μετά τις 20 Αυγούστου.

Οι δεσμεύσεις αυτές για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα ελέγχονται με τριμηνιαίες έκθεσεις της τρόικας η οποία θα μπορεί να ζητάει και νέα μέτρα όπως διευκρίνισε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος τις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας θα καθοριστεί επακριβώς τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το protothema.gr στο μικρό αυτό κείμενο θα περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2022.
- «Λελογισμένες» –δηλαδή πολύ περιορισμένες- αυξήσεις μισθών, «στα όρια αντοχής της οικονομίας» όπως θα αναφέρεται στο κείμενο.
- Η συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων, σε συνεργασία με την ΤτΕ.
- Αλλαγές στην Φορολογική Διοίκηση αλλά με δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
- Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.
- Περαιτέρω κινήσεις για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
- Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις γενικών διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο.
- Παρακολούθηση και μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας «σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω του SRSS» σύμφωνα με την Καθημερινή.
- Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων
- Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών

Παράλληλα σύμφωνα με την Καθημερινή στο κείμενο θα προβλέπεται ότι:

- «Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020».

- «Η Ελλάδα θα αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέχρι τα μέσα του 2019 θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

- Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.

- Ανοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020. Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.

- «Εφαρμογή σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση έως τα μέσα του 2019»

ΣΧΟΛΙΑ (48)

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΝΟΜΙΜΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ; ΠΡΟΔΟΤΑΡΑΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Common sense

Κερδάμε, συντρόφια, κερδάμε!!!

Σύντροφος μετακλητός στη NASA του Παππά

Ναι, αλλά ο ζουρλομανδύας θα φορεθεί με αξιοπρέπεια. Aυτό δεν το λέτε.

Τσίπρας=Εφιάλτης

Για τον Αλέξη ο ζουρλομανδύας δεν αρκεί για να τον κρατήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα καλό ίδρυμα μέσα στην ηρεμία της φύσης. Ένα σανατόριο ας πουμε στα δάση της Σιβηρίας δίχως επαφή με άλλους που έχουν παρόμοιας φύσης θέματα.

ΓΑΠ

Γιατί ρε αχάριστοι με ξεχάσατε? Κανένας δεν με βρίζει πια.Ολοι με τον Αλέξη και τον Κούλη ταχετε .Θα ξανάρθω και θα δείτε μνημόνιο

Maver

Ο μεγαλύτερος παπατζής /απατεώνας/ λαμόγιο/προδότης που πέρασε ποτε..4 σε 1 και οι ηλιθιοι πανηγυρίζουν.. Οποιος γουστάρει την συμφωνία να πάει Σκόπια να "αναπτυχθεί" μαζί τους..

ψευτρονι

εδωσες το ονομα , την εθνικοτητα, τη γλωσσα, την ενταξη σε Ε.Ε, την ενταξη στο ΝΑΤΟ και τι πηρες;;;; μια γραβατα!!!! και μια υποσχεση για το χρεος! πουπριν παρεις εσυ τα δανεικα μας εταζες οτι θα το διαγραψεις!!!!!!!!!!

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΡΑΒΑΤΑ ΜΟΝΟ;

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΡΑΒΑΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΜΟΝΟ;

nionios

...ο οποίος "ζουρλομανδύας" δεν θα έμπαινε εάν πρωθυπουργός ήταν ο Κουλης της δυναστείας των Κατεψυγμένων.

ο τσιπρας...

οχι ο κουλης, αλλα και εσυ να ησουν πρωθυπουργος, εστω και με αυτη τη διαφαινομενη απο τα γραφομενα κριση σου, να ξερεις οτι θα τα ειχες παει καλυερα απο τον τσιπρα. γιατι αυτος δεν ειναι μονο ανικανος και ακαταλληλος για θεσεις ευθυνης, ειναι και λαμογιο που δεν εχει κανενα ενδοιασμο να κανει το οτιδηποτε για την εξουσια!

Απόδημος

Δεν θα έμπαινε αν δεν υπήρχε η φάρα σου - όπως δεν μπαίνει σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χωρα. Αλλά όσο η άρρωστη φάρα σου υπάρχει, το φορεματάκι σου πηγαίνει ασορτί.

ΝΜ

GO BACK ......Εφιαλτοπινόκιο.

ARIA

Δηλαδή τι θα έπρεπε να γινει? Να μας αφήσουν ΠΑΛΙ ΑΝΕΞΕΛΓΚΤΟΥΣ οπως γινόταν πριν απο το 2010 και γία αυτό φτάσαμε στην χρεοκοπία απο τη .......ΚΑΛΗ διακυβέρνηση των προηγούμενων ΣΑΡΑΝΤΑ ετών!!! Καλό θα ήταν ΠΛΕΟΝ να βγάλουμε ΟΛΟΙ τις κομματικές μας παρωπίδες για το καλό της ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!!!!!!

Ευγε

Τα λεφτά τους θέλουν να κατοχυρώσουν οι δανειστές.Χέστηκαν για την χώρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vroutsis_mitarakis

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης έθεσε τις κορυφαίες προτεραιότητες του υπουργείου του, στη σύσκεψη που πραγματποιήθηκε με  τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, το νέο διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη και στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζονται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

oaed_anergia

«Εάν δεν είχαμε την εκτόξευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της “μαύρης” εργασίας και της φτηνής πλήρους απασχόλησης, η πραγματική ανεργία θα άγγιζε τα ποσοστά του 30%!!» αναφέρει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους

euro_xrima

Η Scope Ratings τονίζει ότι εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνουν υπερβολικά υψηλά, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις δαπάνες που χρειάζονται για να καλύψουν το διαρκές επενδυτικό χάσμα της Ελλάδας

4878648

Πρόβλεψη για αύξηση του ταμειακού ελλείμματος στα 800 - 900 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο - «Κυνήγι» στους οφειλέτες - Εγκρίθηκε ο διορισμός του από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ - Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η επιχείρηση

27