H τρόικα θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα και μετά την «έξοδο» - Τι προβλέπει το νέο «Μνημόνιο»

tsakalotos-eurogroup

Αντί για το ολιστικό πλάνο Τσακαλώτου ένα μικρό κείμενο θα περιγράφει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και θα μονιμοποιεί τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων

Η περιπέτεια του φετινού καλοκαιριού για την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα φαίνεται ότι δεν τελειώνει στο Eurogroup του Λουξεμβούργου την Πέμπτη στο οποίο η κυβέρνηση, με ανεβασμένο ηθικό, περιμένει "δώρα" μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό στις Πρέσπες.

Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν από χθες ότι στην ολονύχτια της Πέμπτης θα υπάρξει συμφωνία στην οποία θα καθορίζονται τα εξής:

- Μια περιορισμένη παρέμβαση για την εξυπηρέτηση του χρέους. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα έχουν τόσο ως στόχο τη μείωση του χρέους αλλά ουσιαστικά την μετάθεση πληρωμών ώστε να μπορεί η Ελλάδα έως και το 2022 να συνεχίσει ακόμη και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Τα σενάρια της τελευταίας στιγμής μιλούν για επιμήκυνση των δανείων του EFSF ύψους 130 δις ευρώ κατά 7 ή 8 έτη (αντί για 15 που ανέφερε η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012), για την εξαγορά από τον ESM περίπου 5 δις ευρώ από τα 11 δις ευρώ που χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τη σταδιακή επιστροφή ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων ποσού 4,5 δις ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs.

-Το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του αλλά θα παραμείνει σε ρόλο ελεγκτή ως τις 20 Αυγούστου και κυρίως μετά από αυτή την ημερομηνία για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης της Ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει την άποψή του για το χρέος στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του πριν το τέλος Ιουλίου όπου αναμένεται να το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο.

-Η απόφαση του Eurogroup θα καθορίζει επίσης τα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2022 που θα κυμαίνονται από 2,1% ως 2,4% του ΑΕΠ. Ο ESM σε αντίθεση με το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει στο Eurogroup τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

-Στο Eurogroup θα καθοριστεί τέλος σε γενικές γραμμές το πόσο σφιχτή θα είναι η εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου. Το σημείο αυτό είναι και το πιο δύσκολο για την Ελληνική κυβέρνηση καθώς για να ενεργοποιήσει την απόφαση που θα ληφθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής θα πρέπει να δεχτεί την λεγόμενη ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων μνημονίων. Το μοναδικό σημείο που θα υπάρχει κάποια ελαστικότητα θα είναι η δυνατότητα μιας μικρής αύξησης του κατώτατου μισθού το Φθινόπωρο.

Έξι σελίδες, τρία μνημόνια

Κάπως έτσι αντί για το πολυσέλιδο ολιστικό πλάνο Τσακαλώτου ετοιμάζεται ένα κείμενο 5-6 σελίδων που θα περιέχει τη "ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων" των προηγούμενων μνημονίων σε συνδυασμό με κωδικοποιημένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης μετά τις 20 Αυγούστου.

Οι δεσμεύσεις αυτές για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα ελέγχονται με τριμηνιαίες έκθεσεις της τρόικας η οποία θα μπορεί να ζητάει και νέα μέτρα όπως διευκρίνισε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος τις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας θα καθοριστεί επακριβώς τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το protothema.gr στο μικρό αυτό κείμενο θα περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2022.
- «Λελογισμένες» –δηλαδή πολύ περιορισμένες- αυξήσεις μισθών, «στα όρια αντοχής της οικονομίας» όπως θα αναφέρεται στο κείμενο.
- Η συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων, σε συνεργασία με την ΤτΕ.
- Αλλαγές στην Φορολογική Διοίκηση αλλά με δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
- Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.
- Περαιτέρω κινήσεις για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
- Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις γενικών διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο.
- Παρακολούθηση και μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας «σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω του SRSS» σύμφωνα με την Καθημερινή.
- Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων
- Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών

Παράλληλα σύμφωνα με την Καθημερινή στο κείμενο θα προβλέπεται ότι:

- «Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020».

-  «Η Ελλάδα θα αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέχρι τα μέσα του 2019 θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

- Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.

-  Ανοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020. Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.

- «Εφαρμογή σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση έως τα μέσα του 2019»

ΣΧΟΛΙΑ (51)

ωραια

με λίγα λόγια εμείς κάναμε ότι θέλανε οι έξω και εκείνοι αθέτησαν κανονικότατα τις δεσμέυσεις για το χρέος. Το mail Χαρδούβελη σας πείραζε Συριζαίοι.

Φορολογούμενος

Στάση πληρωμών 1827: Ο Ιω. Καποδίστριας μειώνει τους φόρους και βελτιώνει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, περιορίζει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στον "απολύτως αναγκαίο", ζητά από τους ΔΥ να παραιτηθούν μερικώς ή οριστικώς του μισθού τους μέχρι να ορθοποδήσει η Πατρίδα και να επιδείξουν μεγαλύτερη εργατικότητα, οργανώνει το σύστημα κρατικών προμηθειών, αξιοποιεί την εγκαταλελειμμένη κρατική περιουσία, παραχωρεί όλη του την προσωπική περιουσία στο δημόσιο ταμείο. Καταλάβατε νεοέλληνες;

ανωριμος

Καλα μας τα λεγε ο λαφαζανης με τη δραχμουλα,"θα ζοριστουμε πεντε χρονακια αλλα μετα θα ανακαμψουμε",Εμεις το χαβα μας "ευρω και μνημονια μεχρι να σβησει ή ο ηλιος ή το εθνος"

Κοίτα πρωτα να ωριμασεις

και μετά θα πάψεις να πιστεύεις τους Λαφαζάνιδες και τις Κωνσταντοπούλου. Τωρα τα πράγματα είναι ζόρικα αλλά με την υποτιμημένη δραχμή θα πέσει πεινα για πολύ περισσότερο από πέντε χρονάκια μιας και η Ελλάδα εισάγει πολύ περισσότερο από ό,τι εξάγει και με δραχμή δε θα μπορεί να πληρώσει για τα εισαγόμενα (τα οποία περιλαμβάνουν ΚΑΙ τις πρωτες ύλες για πολλά από όσα λίγα παράγονται εδω). Αν θες να δεις πως ειναι να ζεις με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, τράβα στη Βενεζουέλα για διακοπές. Και το κερασάκι είναι πως με δραχμή ΔΕΝ βγαίνεις από το μνημόνιο μιας και εξακολουθεις να χρωστας και αν δεν πληρωνεις (πράγμα δύσκολο με υποτιμημένη δραχμή) δε θα σου δανείζει κανείς οπότε η χωρα θα καταρρεύσει. Δεν υπάρχει ευκολος δρόμος. Αυτά υπόσχονταν και οι συριζανελ και κόντεψαν να βγάλουν τη χωρα απο το ευρω μέχρι που συνειδητοποίησαν πως δεν ξέρουν πως να χειριστούν το χάος που θα επικρατούσε αν έβγαινε η χώρα από την ευρωζωνη. Εννοείται πως με συριζανελ η κατασταση ἐγινε πιο πολύπλοκη από ό,τι ήταν, η χωρα έχασε την αξιοπιστία της στα μάτια των δανειστων και τα μέτρα είναι πιο δυσβάσταχτα από αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης και επιπλέον είναι για ένα τρίτο μνημόνιο που θα ήταν αχρείαστο αν δεν είχαν γίνει οι εκλογες του 2015 μιας και τότε βγαιναμε από το προηγούμενο αλλά ας τα αφήσουμε αυτά για όταν ωριμάσεις. Μάλλον είσαι ένας απο αυτούς που κατάπιαν αμάσητο το σανό που μοίραζαν απλόχερα οι συριζαίοι μέχρι τον Ιούλιο του 2015 και χόρεψες καλαματιανό στο Σύνταγμα το βράδυ του Δημοψηφίσματος και μετά έφαγες τέτοια σφαλιάρα που ακόμα δεν έχεις ξεζαλιστεί και τωρα προσπαθείς απεγνωσμένα να πιστέψεις τις ανούσιες υποσ΄εσεις του επόμενου λαικιστή που ψάχνει να βρει Καρέκλα για να στρωθεί.

Λαέ ΞΥΠΝΑ

Οταν μετά απο 8 χρόνια μνημόνια και 3,5 χρόνια υποτιθέμενης περήφανης διαπραγμάτευσης δεν έχουμε ακόμη καταλάβει πως "πάει το έργο" δεν μας φταίνε οι πολιτικοί που μας κοροιδεύουν μπροστά στα μάτια μας. Κυριοι το πράγμα είναι απλό και οι δρόμοι για να αλλάξουμε την κατάσταση είναι δύο. 1ος δρόμος (αιματηρός): Ψηφίζουμε κάποιον με εντολή να μας βγάλει απο το ευρώ. Πτωχεύουμε ως χώρα. Περνάμε μια κατάσταση παρόμοια με την κατοχή για κάποια χρόνια και αν τα κάνουμε καλά βγαίνουμε σε 20-30 χρόνια απο την κρίση αναγεννημένοι. Αν βέβαια δεν τα κάνουμε καλά τότε η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ είναι ΒΕΒΑΙΗ. 2ος δρόμος (αργός και βασανιστικός). Διώχνουμε στις εκλογές τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με αθροιστικό ποσοστό κάτω απο 3%. Ψηφίζουμε μόνο κόμματα υπερ του ευρώ με επικέντρωση στην εκλογή στελεχών που έχουν κάνει πετυχημένες καριέρες σε επιχειρήσεις. Επι 5-10 χρόνια θα ζούμε περίπου όπως τώρα. Για άλλα 10-20 λίγο καλύτερα. Απο εκεί και μετά αν τα έχουμε κάνει σωστά θα έχουμε γίνει μια σοβαρή χώρα. Αν δεν τα έχουμε κάνει σωστά θα συνεχίζουμε να φυτοζωούμε. Αυτές είναι οι δύο επιλογές μας, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Dr Zivago

Τελείως λαικιστικη προσέγγιση.

Συνταξιούχος

Επιτέλους αρχίζουν μέτρα τηλεφωνικών καταγγελιών καταναλωτών, απασχολουμένων σε αρμόδιες υπηρεσίες, υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, οργανισμούς, αστυνομία, για ελέγχους, κυρώσεις, πρόστιμα, τιμωρίες, ποινές, ως προς παρανομίες οικονομικές, φορολογικές, εργασιακές, ασφαλιστικές, τραπεζικές, υγειονομικές, πολεοδομικές, όπως άκοπες αποδείξεις, αισχροκέρδεια, μαύρη εργασία, αδήλωτες εισπράξεις, αφορολόγητα κέρδη, αντικανονικό πλουτισμό, ανεξόφλητα δάνεια, απλήρωτους υπαλλήλους, ανασφάλιστους εργάτες, παραβάσεις, αντικανονικότητες, παρατυπίες, αναφορικά με επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, σε βάρος έννομης τάξης, ηθικής, εθνικής οικονομίας, κράτους, κοινωνίας, εργαζομένων. πελατών.

ΤΕΛΑΜΩΝ

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΟΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ .ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ,ΤΟΣΟ ΘΡΑΣΟΣ ΕΧΟΥΝ .

δεν τελειωνουν τα μνημονια

οσα και να δωσουμε θα ζητανε κι αλλα παντα. κανονας.

Alexis4ever

Μέγας τσάκαλος ο Τσακαλώτος!!! Τέλειος διαπραγματευτής, υπόδειγμα σύνεσης, μόρφωσης και ήθους, ο εξαιρετικός Υπουργός μας. Μοναδικός στο λόγο, στις πράξεις και στα έργα του. Μπορεί να υπάρχουν πεντέξι εθνοκάπηλοι που τον εχθρεύονται, όμως σύσσωμος ο λαός μας, που στήριξε και στηρίζει εθνάρχη Τσίπρα, τον αγαπά κι εσάς τους προδότες, πατριδοκάπηλους σας έχει γραμμένους...

Το ΚΚΕ δικαιώνεται για τρισεκατομμυριοστή φορά.

Το μεγαλύτερο μνημόνιο είναι ο καπιταλισμός. Μόνιμο και αδηφάγο.-

Το κκε

Δικαιώνεται μόνο στην Ελλάδα, ακόμα και οι εφευρέτες του Ρωσία το έστειλαν στον αγύριστο. Μια εταιρεία είστε με σκοπό το κέρδος μέσω ανθρωπίνων μηχανημάτων εκτόξευσης σανου.

αχαχαχαχαχαχα

το ΚΚΕ είναι σαν την αντιπροσωπεία που έχει κλείσει το εργοστάσιο.

Χαρακτηριστικός ανεξίτηλος λεκές

πάλι συμφωνιές με όλους και για όλα κάνει ο Κος ... με τη σφραγίδα του ανεξίτηλου λεκέ ...αισθάνεται ότι δεν τον σταματάει τίποτα.. όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω... Μήπως αυτός πληρώνει?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oikonomikwn_main

Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού Το κόστος ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο - Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο εγκρίθηκε από τους θεσμούς, γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά

kristalina2

Το Ταμείο αναφέρει ότι σχεδόν το 40% του εταιρικού χρέους σε οκτώ μεγάλες χώρες -ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί, εάν υπάρχει επιβράδυνση, έστω και κατά το ήμισυ σοβαρή σε σχέση με αυτή πριν από μια δεκαετία -κατάρρευση Lehman Brothers

komision

«Οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος» ανέφερε αξιωματούχος της Επιτροπής