Φορομπηχτική λογιστική με στοιχεία: 727 εκατ. πληρώσαμε περισσότερους φόρους φέτος

for07

Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: οι φόροι κάλυψαν την υστέρηση εσόδων από Ιδιωτικοποιήσεις - Τα πλεονάσματα του κράτους αυξάνονται κατά 711 εκατ. ευρώ, αλλά και τα χρέη του αυξήθηκαν κατά 44 εκατ. ευρώ

Σε επιπλέον φόρους 727 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι κατά το α΄ετράμηνο του 2018, αποδίδεται το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Επιχειρώντας μια βαθύτερη ανάλυση στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμά πως το Πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2018 εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 711 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου έτους.

Όπως παρατηρεί όμως, «στην πλευρά των εσόδων εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 727 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 350 εκατ. ευρώ» αλλά «αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων» γιατί πέρυσι το δημόσιο είχε εισπράξει 956 εκατ. ευρώ (λογω της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων) έναντι μόλις 35 εκατ. ευρώ στο α΄τετράμηνο του 2018.

Στην πλευρά των δαπανών παρατηρείται μείωση κατά 1,120 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, εκ των οποίων τα 727 εκατ. ευρώ αφορούν λιγότερες δαπάνες για τόκους, τα 361 εκατ. αφορούν μειώσεις στις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και 32 εκατ. ευρώ αφορούν δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αλλά και τις δαπάνες που έκοψε το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τις πλήρωσαν και πάλι με επιπλέον εισφορές τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Είναι ενδεικικό ότι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (δηλαδή ο ΕΦΚΑ) «καταγράφουν μειωμένα έσοδα κατά 115 εκατ. ευρώ» που «οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 457 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017» ενώ όμως «οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αυξημένες κατά 272 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017».

Επιπλέον, ενώ φέτος η κυβέρνηση «τρέχει» για να προλάβει να εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους (αφού είναι προαπαιτούμενο και για την έξοδο από το Μνημόνιο αλλά και για την δόση του 1 δισ. ευρώ από τον ESM), το Γραφείο Προϋπολογισμού στην Βουλή διαπιστώνει «αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης», αν και χαμηλότερη από την αντίστοιχη του πρώτου τετραμήνου του 2017 (44 εκατ. έναντι 157 εκατ. ευρώ πέρυσι).

ΣΧΟΛΙΑ (2)

απλά πράγματα

οι φόροι που μάζεψαν είναι ελάχιστα. Τα λεφτά που θα μαζευόντουσαν αν αντί να βάλουν φόρους δεν έβαζαν χιλιάδες συριζαίους στο δημόσιο θα ήταν πολλαπλάσια και βέβαια δεν θα πάτωνε και η αγορά.

Οι χρόνια αμοράλ μούσες της διακυβέρνησης της χώρας.

Αφού είπανε ''όχι'" οι πολίτες στους αυξημένους φόρους στο δημοψήφισμα του 2015.Γιατί έγινε ναί. Γιατί το 70% όχι το 1974 στην Μοναρχία δεν έγινε ναί.?? Και μπορούσε τότε η πολιτική ηγεσία να το μετατρέψει έστω και μετά το δημοψήφισμα. Εκτός του ότι μπορούσε να το προκαθορίσει ώς ναί .. πρίν το δημοψήφισμα. Φέτος το 2018 γιατί οι πολίτες δεν ξέρουν - ούτε το 2017 ήξεραν - από την αρχή του έτους τι ενφια θα πληρώσουν ?? Ή γιατί οι πολίτες εκλαμβάνονται απ την κυβέρνηση ώς ζώα για σφαγή.?? Και μάλιστα σφαγή στο γόνατο , για τούτο και εξ απήνης -ο απροσδιόριστος άγνωστος ενφια- .Όποτε έρθει στους κυβερνόντες η όρεξη πιάνουν και σφάζουν τον πολίτη με χασαπομάχαιρο τον έκτακτα προσδιορίσιμο ενφια. Για τούτο και απροσδιόριστος κάθε χρόνο. Το άσχημο για τον προσδιορισμένο πολίτη που παίζει τον ρόλο του ζώου για σφαγή, είναι ότι οι κύριοι κυβερνόντες ώς άτομα κρύβονται πίσω από την κομματική μαζική ιδιότητα του ακαταλόγιστου προσωπικού. Για τούτο το όχι μπορούν ανέξοδα για τους ίδιους να το κάνουν ναί. Είναι και αυτό μια κυβερνητική διδαχή αμοράλ πρός τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέότερους για τα χρόνια που έρχονται. Σε αυτό επενδύει ενισχυτικά η παρούσα κυβερνητική εκδοχή , στην συνέχεια των αμοράλ 7 τον αριθμό Ζαππείων , και των αμοράλ χρημάτων που υπάρχουν και χαρτογραφημένων δρόμων του Καστελόριζου και της αμοράλ πρωθύστερα από το 2008 θωρακισμένης οικονομίας που έτρεχε με αναπτυξιακούς ρυθμούς 4% !!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thumbnail

Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, ο οποίος πέρυσι φέρεται να πρόσφερε τρία δισεκατομμύρια λίρες (!) για να αγοράσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φαίνεται δεν πτοήθηκε από το «όχι» της οικογένειας Γκλέιζερ

ypallilos-xenodoxeioy

Η πτώση των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα στην Ελλάδα- ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αλλά και κάμπινγκ- υπολογίζεται στο 3%, την ίδια στιγμή που συνολικά στην Ε.Ε. πέρυσι, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 2,4%