Χρέος: «Γερμανική» φόρμουλα περιορισμένης ελάφρυνσης σε δόσεις με το ΔΝΤ σε τεχνικό ρόλο

olaf-solz

Στην κόψη του ξυραφιού την Πέμπτη Γερμανία και ΔΝΤ στο Παρίσι

Με την ελπίδα ότι θα επιβεβαιωθεί η διάσημη ατάκα «θα έχουμε πάντα το Παρίσι» (We'll always have Paris) από την ταινία Καζαμπλάνκα, οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
αναμένεται να συναντηθούν αύριο Πέμπτη στην Πόλη του Φωτός.


Οι τελευταίες πληροφορίες ομιλούν όμως για μια «Γερμανική» λύση περιορισμένης ελάφρυνσης του χρέους σε δόσεις και υπό όρους η οποία θα διευκολύνει απλώς την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα 4-5 χρόνια ώστε να μην χρειάζεται η Ελλάδα να προσφεύγει στις αγορές για την άντληση σημαντικών ποσών.


Η Γερμανία επιμένει σε επιμήκυνση των δανείων του δεύτερου μνημονίου από τον EFSF (ύψους περίπου 130 δισ. ευρώ) κατά 5 έτη, το ΔΝΤ ζητεί 15 ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στα 10. Παράλληλα μελετάται η εξαγορά τους μεγαλύτερου μέρους των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ύψους 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM
) ενώ στο τραπέζι παραμένει η πάντα επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα ANFAs και SMPs.


Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα ότι η ελάφρυνση του χρέους θα είναι ένα «κράμα» αυτόματων παρεμβάσεων και παρεμβάσεων υπό όρους.


Αν περάσει η «Γερμανική» συνταγή για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του και θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα προβλέπονται από το μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου στις 20 Αυγούστου.


Όπως ανέφεραν μέσα στη βδομάδα οι Financial Times, μετά το άκαρπο Washington Group του περασμένου Σαββάτου και πριν το κρίσιμο Eurogroup στις 21 του μηνός, όπου υποτίθεται θα πιστοποιηθεί η πετυχημένη έξοδος της χώρας απ' το πρόγραμμα διάσωσης, Γερμανία και ΔΝΤ θα επιχειρήσουν αύριο να λύσουν τις διαφορές τους στο Παρίσι.


Σημείο κλειδί για την πετυχημένη έξοδο από το μνημόνιο θεωρείται κάποιου είδους πιστοποίηση από το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε πορεία ώστε να καταστεί βιώσιμο. Σύμφωνα με τους FT οι πρόσφατες συναντήσεις του Washington Group ήταν ατελέσφορες. Παρ' όλα αυτά ΔΝΤ και Γερμανία πέτυχαν κάποια πρόοδο στο να μειώσουν τις διαφορές τους για το βαθμό της ελάφρυνσης του χρέους που η Ευρωζώνη πρέπει να παράσχει στην Ελλάδα.


Άλλος ένας πονοκέφαλος, σημειώνουν οι FT, είναι ότι τελειώνει ο χρόνος για το ΔΝΤ στο να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα ενόψει του τέλους του πακέτου διάσωσης τον προσεχή Αύγουστο. Κάτι που σημαίνει ότι εξετάζονται εναλλακτικές για το πόσο το Ταμείο θα εμπλακεί στις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Άγγελος

Μετά από τέτοια ανάπτυξη, μετά απο τέτοια πλεονάσματα και υπερπλεονάσματα, ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους δεν έχουμε. Το χρέος μας είναι εξυπηρετούμενο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4182860

Αυξήθηκαν οι τουρίστες αλλά μειώθηκαν κατά 7,3% οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων σε τουριστικά καταλύματα - Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η μεγαλύτερη αύξηση σε διανυκτερεύσεις παρατηρήθηκε στη Λετονία (+8,3%)

ergostasio

Ένα βήμα πριν το ναυάγιο, έφτασε χθες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον λιγνίτη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δώσει νέα παράταση στο διαγωνισμό μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους για τους επενδυτές, την συμφωνία για την πώληση των δύο λιγνιτικών επιχειρήσεων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.