Πέντε υποψήφια σχήματα στην κούρσα για την διεκδίκηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων

Πέντε υποψήφια σχήματα στην κούρσα για την διεκδίκηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων

Μεταξύ των οποίων η Ολλανδική Vittol και η Ελβετική Glencore Energy - Απουσιάζει από τη λίστα η  Socar και η ισπανική Repsol

ellinika_petr_099
Πέντε εταιρείες μεταξύ των οποίων δύο κορυφαίες πετρελαικές εταιρείες του πλανήτη, η Ολλανδική Vittol, η Ελβετική Glencore Energy και η Νοτιοαφρικάνικη Gupta Family Group Alliance, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αισθητή, αν και αναμενόμενη είναι πάντως η απουσία των άλλων μεγάλων κολοσσών πετρελαίου όπως η Ισπανική Repsol, ακόμη και η Socar, για την οποία υπήρξε έντονη φημολογία χθες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, στην πρώτη φάση μη δεσμευτικού χαρακτήρα συμμετέχουν οι εταιρείες:

-Alrai Group Holdings Limited

-Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)

-Gupta Family Group Alliance

-Glencore Energy UK LTD

Κλείσιμο
-Vitol Holding B.V.

Όπως αναφέρεται, οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση μετά την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία αποτιμάται σε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προσφέρει το 20% και το 30,1% ο όμιλος Λάτση. Τα ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένη συμμετοχή στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο οποίος θα αποσχιστεί και θα αποτελέσει ξεχωριστή θυγατρική εταιρεία στην οποία θα ελέγχει το 35%.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης