Τα αγκάθια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

depa

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος εντατικοποιούνται οι διεργασίες

Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά την μάχη για την πώληση των ΕΛΠΕ, εκτός απροόπτου την επόμενη Τετάρτη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος εντατικοποιούνται οι διεργασίες για την προετοιμασία της πώλησης της ΔΕΠΑ. Πρόκειται για δύο διαφορετικές ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο όπως αναφέρεται και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ πρέπει να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ (ελέγχουν το 35% της εταιρείας).

Μέχρι τις 6 Ιουνίου, προβλέπεται να έχει υπογραφεί η συμφωνία με την Ολλανδική Shell για την πώληση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής αντίστοιχα έναντι 150 εκ. ευρώ, με την οποία θα κλείσει ο μεγάλος βραχνάς της αναδιάρθρωσης της εταιρείας στον τομέα της λιανικής. Αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η είσοδο ιδιωτών στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Το τίμημα χαρακτηρίζεται υψηλό από στελέχη της ΔΕΠΑ ωστόσο επειδή αποτέλεσε αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων δεν θεωρείται πιθανό να αλλάξει. Επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τις διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της ΕΕ, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πώλησης της εταιρείας.

Το δυσκολότερο σημείο είναι να πειστούν οι Βρυξέλες ότι το προτεινόμενο μοντέλο θα αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα και ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό από την απευθείας πώληση του 65% της εταιρείας που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης