Ξεπέρασε τους αναλυτές η Εθνική

Εθνική: Προνομιακές υπηρεσίες προς τους μηχανικούς από το ΤΕΕ

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η Εθνική Τράπεζα, καθώς για το α΄ φετινό εξάμηνο εμφάνισε καθαρά κέρδη 146 εκατ. ευρώ, τα οποία επιβαρύνθηκαν από την έκτακτη  εισφορά, τις ζημίες ομολόγων, και τις επισφάλειες δανείων...

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η Εθνική Τράπεζα, καθώς για το α΄ φετινό εξάμηνο εμφάνισε καθαρά κέρδη 146 εκατ. ευρώ, τα οποία επιβαρύνθηκαν από την έκτακτη  εισφορά, τις ζημίες ομολόγων, και τις επισφάλειες δανείων.

Αναλυτικά, η Εθνική στην Ελλάδα παρουσίασε ζημίες 159 εκατ. ευρώ, κέρδη 251 εκατ. ευρώ από την Τουρκία και 54 εκατ. ευρώ από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε σύγκριση με το περυσινό εξάμηνο, η πτώση  των κερδών διαμορφώθηκε στο 79%, αφού πέρυσι καταγράφηκαν κέρδη 708 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές καταθέσεις της Εθνική Τράπεζα ανήλθαν σε 68,7 δισ. εμφανίζοντας μείωση 2 δις. ευρώ ( ή  πτώση 3% ), αφού πέρυσι οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 70,6 δισ ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 75,1 δις ευρώ έναντι 68,4 δισ. ευρώ της περυσινής περιόδου σημειώνοντας  άνοδο 10%.

Το επιτοκιακό αποτέλεσμα της Εθνικής, ανήλθε  σε 2,075 δισ ευρώ, αυξημένο 8% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2009, ενώ το συνολικό επιτοκιακό αποτέλεσμα παρέμεινε σταθερό στο 4%.

Η κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις ανήλθε σε 63%, ύστερα από αυξημένες προβλέψεις ύψους 649 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 31% σε σύγκριση με το περυσινό εξάμηνο.
Ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις ανήλθε στο 103%, έναντι 94% του 2009, ενώ δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Τier 1 διαμορφώθηκε σε 10,7%, μετά, όμως, από την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης ύψους 450 εκατ. ευρώ, έκδοση η οποία είχε πραγματοποιηθεί την ημέρα των Stress Tests. Οι ζημίες από τα ομόλογα διαμορφώθηκαν σε 249 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση της Εθνικής διαμορφώθηκε σε 7,8 δις. ευρώ από 7,2 δις. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης δήλωσε: "Παρά την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, τις έκτακτες επιβαρύνσεις από φόρους και τις σημαντικές απώλειες από την πτώση των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρος στο πρώτο 6μηνο ενός πολύ δύσκολου έτους, διατηρώντας υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, θωρακίζοντας, παράλληλα, τον ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις ενόψει της επιδείνωσης των επισφαλειών στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου προ προβλέψεων και διαπραγματευτικών ζημιών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, η οργανική κερδοφορία του Ομίλου αυξήθηκε κατά 6% απορροφώντας πλήρως έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, αποτιμητικές ζημιές και ιστορικά υψηλές προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

koutsolioutsos-folie

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του, Αικατερίνη, πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ύστερα απο πιέσεις των νομικών τους, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή

8
pier-moscovici

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Ιταλία προχωρούν καλά αλλά μένει ακόμη δουλειά να γίνει

trapezi_christmann

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι τιμές των προϊόντων στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2018 είναι αμετάβλητες κατά μέσο όρο με το 2017, ενώ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2014 - Μικρή αύξηση στην τιμή της νωπής γαλοπούλας, μείωση στο χοιρινό 

seaways

Έντονη «ακτοπλοϊκή παραφιλολογία» προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η απόφαση της Fortress Investnment Group να μετατρέψει σε μετοχές της Attica Group που αντιστοιχούν στο 28,6%, το ανταλλάξιμο ομολογιακό δάνειο που είχε χορηγήσει στη Blue Star Ferries.