Οι τράπεζες εξετάζουν το «σπάσιμο» των «κόκκινων» δανείων

trapeza-euro-1

Ένα τμήμα θα αποπληρώνεται κανονικά και το υπόλοιπο θα διαγράφεται εφόσον τηρείται η αποπληρωμή του πρώτου τμήματος - Η αντίδραση του SSM στην πρόταση

Τη λύση του σπασίματος των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου ένα τμήμα τους να αποπληρώνεται και το υπόλοιπο κομμάτι να διαγράφεται από την τράπεζα, εφόσον τηρείται η αποπληρωμή του δανείου έχουν βάλει στο τραπέζι τράπεζες και εποπτικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων που γνωρίζουν τη διαδικασία το μοντέλο αυτό προκρίνεται προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις και να χάνουν οικογένειες τα σπίτια τους ενώ ο SSM φέρεται να είναι θετικός στο σενάριο προώθησης της συγκεκριμένης πρότασης.

Το μοντέλο αυτό, που έχει τον όρο «split and mortgage», χρησιμοποιήθηκε στην Ιρλανδία με επιτυχία. Σύμφωνα με αυτό, κατά περίπτωση εξετάζεται το κόκκινο δάνειο και καθορίζεται το κομμάτι που ο κάθε δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετεί με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα. Εφόσον το τμήμα αυτό του δανείου εξοφληθεί τότε αυτόματα θα διαγράφεται το δεύτερο κομμάτι του δανείου.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι τα αποτελέσματα των stress tests περιελάμβαναν και «ευχάριστες εκπλήξεις» και αποτελούν μία καλή αφετηρία για να συνεχιστεί η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν θετικό ότι προχωρούν κανονικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κυρίως ότι ένα κομμάτι δανειοληπτών προστρέχει στις τράπεζες για ρύθμιση ώστε να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός. Τόνισαν πάντως ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα μοντέλο που είναι στα πρώτα στάδια εφαρμογής του και είναι πρόωρο ακόμα να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα. Ωστόσο υπάρχει παρακολούθηση από την πλευρά της εποπτείας για το πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες τα δάνεια που περνούν στον έλεγχο τους καθώς η συγκέντρωση ακινήτων στις τράπεζες είναι ένα στοιχείο που αυξάνει τον κίνδυνο.

Επιχειρηματικά δάνεια

Ταυτόχρονα υπάρχει πίεση από τις εποπτικές Αρχές, ιδιαίτερα για το κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων όπου η εποπτεία ζητάει να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες όλα τα μέσα στις περιπτώσεις που τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Πώληση δανείων

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν αποτελεσματικά τα βήματα που έχουν γίνει στο πλαίσιο της πώλησης των δανείων καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί έχει εξορθολογιστεί και μπορεί πλέον να διευκολύνει τις τράπεζες να μειώσουν τα NPLs.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (13)

George

"...καθορίζεται το κομμάτι που ο κάθε δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετεί με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα". Με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα δεν πρέπει να μένει σε μεζονέτα ο κοκκινισμένος δανειολήπτης. Ούτε με τα παλιά έπρεπε και κακώς του εγκρίθηκε τέτοιο δάνειο. Το σωστό είναι να παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού και να πάει να μείνει στο ενοίκιο σε ένα μικρό διαμέρισμα που θα μπορεί να πληρώνει. Όσα μπορεί ας πάρει η τράπεζα από τον πλειστηριασμό. Η όποια χασούρα θα είναι πια με καθαρά δική της ευθύνη αφού έδωσε δάνειο χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις. Φυσικά και θα πρέπει να αναζητήσει τον υπεύθυνο που ενέκρινε το δάνειο για να τα κρατήσει από τις αποδοχές του αφού προκάλεσε ζημία στην τράπεζα. Αλλιώς είναι σαν να επιδοτούμε όλοι μας τους μεγάλους μισθούς και τα μπόνους που έπαιρναν τα golden boys αλλά και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τα εφάπαξ. Ένα δεύτερο δημόσιο δηλαδή -και χειρότερα ακόμη- γιατί έκαψαν πολύ χρήμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Panos

Ώπα ώπα. Σταματάω να πληρώνω και το κοκκινίζω ΑΜΕΣΑ. Άκου λέει το σπάνε στα 2 και χαρίζουν το μισό.

Νίκος

Διευκόλυνση κόκκινων τραπεζικών δανείων και οφειλών στο κράτος να γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχουν ακίνητα πέραν της κύριας κατοικίας στο φορολογικό έντυπο Ε 9 προς ρευστοποίηση για πληρωμή χρεών, καθώς επίσης καταθέσεις, οχήματα στο Ε 1 προς διάθεση για εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων.

ΝΙΚΟΣ

ΑΥΤΟ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Η EUROBANK MOY ΔΙΕΓΡΑΨΕ TO TMHMA B ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΑ ΤΟ Α ΤΜΗΜΑ

g21

Για εμας δηλαδη που ζοριζομαστε για να πληρωνουμε τοσα χρονια κανονικα το δανειο μας τι θα γινει? (Γιατι νοιωθω μαλ@κας που δεν το κοκκινισα αυτη την στιγμη...) Τελικα οι νομοταγεις ειναι οι μαλ@κες σαυτη την χωρα)

Συμβαίνει μόνο στην ελλάδα

Αν δεν ήταν οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια η κρίση δεν θα κρατούσε πάνω απο ένα με δύο χρόνια.

Σταματαω

αμέσως να πληρώνω τις δόσεις του στεγαστικού μου για να μπω και γω στο split and mortgage!

mike

Και εγω, και εγω, κοροιδο ειμαι, εδώ χαρίζουν λεφτα! Ζωάρες κάναμε και ουτε τα μισά δεν πληρώσαμε, δεν ειχε άδικο ο Πάγκαλος που ελεγε ολοι μαζι τα φαγαμε, απλά δεν μας αρέσει να το ακουμε.

Tre

Σιγά που έχεις στεγαστικό εσύ!!! Εάν έχεις και το πλήρωνεις κανονικά όπως κράζεις τότε δεν θα ενδιαφεροσουν για αυτό το άρθρο εκτός και εάν είσαι τελείως ανισόρροπος!!!

Συμφωνώ φίλε μου.

έχεις δίκιο φίλε. Σκεφτόμουνα εδώ και πολύ καιρό να το κοκκινισω λίγο. Τώρα αποφάσισα να μην πληρώσω τις 3 επόμενςε δόσεις... ΝΑ σαι καλά φίλε, Τέρμα πια τα κορόιδα..

καταθέτης

Κι εγώ αποσύρω τις καταθέσεις για να μη δουλεύουν όλοι σε βάρος μου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης