Συνεδριάζει το EWG για τα επόμενα βήματα ως τον Ιούνιο

ewg

Ντανιέλ Νουί και τεχνικά κλιμάκια από σήμερα στην Αθήνα - «Face lift» στα προαπαιτούμενα και light ελάφρυνση για να κλείσει η συμφωνία

Τα πάνω - κάτω στη λίστα με τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν και να ολοκληρωθούν μέσα σε 40 μέρες, προκειμένου για να κλείσει η συμφωνία ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα και καταγράφουν ποια από τα 88 προαπαιτούμενα προλαβαίνει η κυβέρνηση να παραδώσει άμεσα, καθώς και ποια μπορεί να παραμείνουν ανοικτά προς παρακολούθηση στη συνέχεια μετά τη λήξη του 3ου Προγράμματος.

Το Euro Working Group με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κυρίου Γιώργου Χουλιαράκη θα συνεδριάσει απόψε για να μεθοδεύσει τα επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν για να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) στο συμβούλιο Eurogroup στις 24 Μαΐου και συνολική συμφωνία στα αμέσως επόμενα (21 Ιουνίου ή 12 Ιουλίου το αργότερο). Διάθεση όλων των πλευρών είναι να διευκολύνουν την κυβέρνηση για τελειώσουν οι συζητήσεις το ταχύτερο δυνατόν. Πρόθεση όμως του ΔΝΤ, της Γερμανίας και τουλάχιστον 10 ακόμη κρατών-μελών είναι να συνδέσουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θα παραμείνουν εκκρεμή, με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 11,7 δισ. ευρώ προς την χώρα μας, αλλά και με το «εργαλείο» της υπερ-ενισχυμένης εποπτείας που θα αποφασιστεί για την μετά-Μνημόνιο εποχή, όπως αποκάλυψε η επιστολή Σεντένο και πρότεινε ο Επίτροπος Μοσκοβισί στο πρόσφατο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Σήμερα επίσης καταφτάνει στην Αθήνα έρχεται και η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί. Στόχος της είναι να δώσει σήμα για ταχύτερη πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds, αλλά και να εποπτεύσει την πρόοδο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που πρέπει να φτάσουν στις 130.000 ως το 2021.

Παράλληλα, για να διευκολύνουν και το ΔΝΤ να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, οι δανειστές συζητούν μιαν light επιμήκυνση των ωριμάνσεων του βραχυπρόθεσμου δημοσίου χρέους κατά περίπου 10-12 έτη, όπως αποκάλυψε η έκθεση της HSBC για τη χώρα μας.

Στα δύσκολα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης που θα τεθούν στις συζητήσεις που ξεκινούν στο Χίλτον, περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- οι μειώσεις στις συντάξεις η πορεία του επανυπολογισμού τους, οι επικείμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για προστασία της κύριας κατοικίας, η πώληση λιγκιτικών μονάδων, αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ –ζήτημα το οποίο μπορεί να τραβήξει χρονικά έως το καλοκαίρι ή και το τέλος του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

creative-greece

Θα απονεμηθούν σε επιχειρήσεις και φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού και της ναυτιλία διακρίσεις για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εξωστρέφειας

retos_mk

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπεί σε μία φάση ωριμότητας, δεν αντιμετωπίζουμε την αγωνία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ένας παραπάνω τουρίστας έκανε τη διαφορά. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή την στιγμή δεν είναι αν θα έρθουν πάνω από 30 εκατ. τουρίστες, αλλά πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον κόσμο».

novartis01

Η Δικαιοσύνη όλο και πάει χρονικά πίσω το θέμα της Novartis σε μια προσπάθεια να μπορέσει να «δέσει» προσωρινά κάποια στοιχεία, πλημελημματικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα ένα αυτά καταπέσουν στην συνέχεια

25
tsakalotos_ar

Είτε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα προσαρμοστεί στη συνέχεια στις υποδείξεις των ευρωπαϊκών θεσμών και θα επιτευχθεί συμφωνία, είτε η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει μονομερώς, θυσιάζοντας τα κέρδη των ομολόγων και στέλνοντας αρνητικό σήμα στις αγορές

9