Ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα από Όλι Ρεν

Ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα από Όλι Ρεν

Επαίνους για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της σε στέρεες βάσεις, δίνει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, μέσα από μακροσκελές άρθρο του στο στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδας "Ντι Πρέσε", απορρίπτοντας τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους.

Επαίνους για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της σε στέρεες βάσεις, δίνει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, μέσα από μακροσκελές άρθρο του στο στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδας "Ντι Πρέσε", απορρίπτοντας τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τα δραστικά και συγχρόνως επώδυνα μέτρα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η εξυγίανση του προϋπολογισμού σημειώνει πρόοδο, καθώς δρομολογήθηκαν πακέτα μέτρων συνολικού ύψους γύρω στο 8ο/ο του ΑΕΠ για το 2010.

Ο κ. Ρεν παραθέτει παραδείγματα της προόδου των μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση του προϋπολογισμού όπως, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αρχίζοντας από την αγορά εργασίας και τις συντάξεις μέχρι τις προϋποθέσεις-πλαίσιο για επιχειρήσεις.

Επισημαίνει μάλιστα, πως η υλοποίηση μερικών μεταρρυθμίσεων γίνεται γρηγορότερα απ΄ ότι προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα αναφέρει πως με την ίδρυση ενός νέου Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί η ικανότητα αντίστασης του δημοσιονομικού συστήματος.

Για το μέλλον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως μία συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, και ένα, όσο είναι δυνατόν, ξεπέρασμα των στόχων, θα αποτελέσουν το κλειδί για την επανάκτηση της αξιοπιστίας και για την εξάλειψη των υπαρχόντων ανισοτήτων.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας απελευθέρωσης και ανοίγματος της αγοράς σε ορισμένους τομείς θα πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Ρεν επαναλαμβάνει πως μια αποφασιστική υλοποίηση θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών, και, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν έχει εξαλείψει πλήρως τις σκέψεις ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, υπογραμμίζει κατηγορηματικά πως ο ίδιος θεωρεί ως αδικαιολόγητες αυτές τις σκέψεις, και αυτό για πολλούς λόγους.

Απαριθμώντας τους λόγους που τον οδηγούν σε απόρριψη των σεναρίων για αναδιάρθρωση του χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης δεν είναι μόνον αναμφίβολα φιλόδοξο αλλά είναι επίσης σίγουρα ρεαλιστικό, οι προβλεπόμενες σε αυτό διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε ενίσχυση του μεσοπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης.

Ο ίδιος προειδοποιεί πως εκείνοι που προωθούν σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποτιμούν το, συνδεόμενο με κάτι τέτοιο, τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος, τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία γενικά και το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες για την Ευρωζώνη συνολικά και για την παγκόσμια οικονομία.

Συμπληρώνει ακόμη πως η πολιτική ζημία θα ήταν σημαντική όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά επίσης για την Ευρωζώνη και για την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά και ως εκ τούτου αυτό το ανεπιθύμητο και άσκοπο αποτέλεσμα θα πρέπει να αποφευχθεί.

Στήριξη και από Σόιμπλε

Την πεποίθησή του ότι "οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια" και ως προς αυτό ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε σημερινή, εφ΄ όλης της ύλης, συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", επισημαίνοντας συγχρόνως πως η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια "σκληρή, επιτυχή, πορεία εξυγίανσης".

Ο Γερμανός υπουργός, αναφέρει χαρακτηριστικά πως "οι Έλληνες έχουν ένα ασυνήθιστα σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης και επειδή δεν μπορούν να υποβαθμίσουν, όπως η Αργεντινή, το νόμισμά τους, τους δόθηκαν από την Ευρωζώνη δάνεια ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αυτό δεν ήταν μια απλή απόφαση".

Ο ίδιος τονίζει στη συνέχεια πως δεν έχει "καμία αμφιβολία ότι οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια".

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dragasakis_erg


Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει μέσω ΕΣΠΑ την «τρύπα» στις ελληνικές τράπεζες – «Υπάρχει πολιτική βούληση και δυνατότητα να επιταχύνουμε την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης

volterra

Αποφασιστικά βήματα, από όλους τους φορείς της αγοράς αλλά και τους καταναλωτές, προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρεί απαραίτητα ότι πρέπει να γίνουν ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra κ. Πάνος Νίκου.

EURO

Το τίμημα ανέρχεται περίπου σε 6%, δηλαδή για κάθε €100 μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις η Eurobank θα εισπράξει €6 - Το πακέτο των NPEs υπεγράφη μεταξύ της Eurobank Ergasias Α.Ε. και των εταιρειών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management

12
energean

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι η μετοχή αναμένεται να συμπεριληφθεί στους δείκτες TA-Oil & Gas και TA-90 που απαρτίζεται από τις μετοχές των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και δεν έχουν συμπεριληφθεί στον δείκτη TA-35 Index

1