Δύο χρόνια σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου: Η «σφαγή» που έφερε στις συντάξεις

syn-taxiouxoiii_arthroo1

1,16 εκατ. συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη μόλις 364 εύρω - Ο νόμος Κατρούγκαλου «κούρεψε» τις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, μείωσε τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας, ενώ αύξησε και τις εισφορές - Νέα μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1/1/2019 - Συνταξιούχοι: Άνευ προηγουμένου ληστεία

Ισχυρό πλήγμα στους συνταξιούχους έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016), ο οποίος κλείνει δύο χρόνια από την εφαρμογή του. Ο νόμος αυτός επέφερε περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας κ.α. , ενώ αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές όταν σήμερα 1,16 εκατ. συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη εξαθλίωσης μόλις 364 εύρω!

Παράλληλα ο ίδιος νόμος δημιούργησε σοβαρές αδικίες και ανισότητες. Ετσι τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι με το νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες σε βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις.

Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο, οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις!

Οπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ληστεία, αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό. Όπως επισημαίνεται σε επιστημονικές μελέτες, η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011 έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019.Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%. Ωστόσο κατακρημνίζεται στο 57% για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.200 ευρώ.

To ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβερνηση, για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 67 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές, οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.

Όπως τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης, προσθέτει ο κ. Χατζόπουλος.

Τέλος, επισημαίνεται, ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντας την δραματικά). Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Sakis

Να τη η Βενεζουέλα των συνταξιούχων, αληταριά του ΣΥΡΙΖΑ τα γερόντια τελικά θα πληρώσουν το εξάμηνο Βαρουφάκη - Τσίπρα?

dim

Προφανώς ζούμε έναν οικονομικό πόλεμο ή καλύτερα έναν οικονομικό εκβιασμό ή οικονομική κατοχή,πες το όπως θες,που προφανέστατα οδηγεί σε περαιτέρω ταπείνωση και εξαθλίωση.Είναι σαν να σε οδηγούν συνειδητά σε εκτελεστικό απόσπασμα με τις περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ή μισθών ή περαιτέρω αυξήσεις αυτής της ηλιθίας,εγκληματικής,αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής υπερφορολόγησης ειδικά όταν το κόστος ζωής αυξάνεται!Οι ξένοι ως δυνάστες θέλουν να αρμέξουν,δικαίωμα τους, δικά τους τα λεφτά, θεωρώ όμως ότι έπραξαν έγκλημα καθώς αγνοήσαν παντελώς την κοινωνική πολιτική,εμφανώς δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα ως όφειλαν.Οι έσω, και οι μεν και οι δε,δεν το συζητάω,απλά δεν κατάλαβαν τίποτα,το μόνο με το οποίο ιδρώνει το αυτάκι τους, η καρέκλα Ο πολίτης απροστάτευτος σε αυτή τη μη βιώσιμη οικονομική επίθεση έχει παραιτηθεί.Θεωρώ ότι η μόνη ελπίδα για "δικαιοσύνη" στο σύνολο θα έρθει αν έρθει από το ΣτΕ.Σίγουρα οι επ'αόριστον δόσεις ή ο κουραμπιές Χριστούγεννα δεν είναι λύση.Θεωρώ ότι οφείλει το ΣτΕ να ακυρώσει οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους και να βρει ένα τρόπο να "αναγκάσει" το κράτος να εισπράξει από φοροδιαφυγή/διαπλοκή και να μειώσει το δημόσιο.Είναι ο μόνος τρόπος να επέλθει κάποια στιγμή ισορροπία στην οικονομία. Όσο δεν διορθώνεται η φορολογική συνείδηση ενώ διογκώνεται το δημόσιο, όσο δεν αποδίδει ένα πλήθος κατηγοριών τον ΦΠΑ του και τιμωρούνται εμμονικά οι "άσπροι" φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι, τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται όσο και όποιος και να υπόσχεται φρούδες ελπίδες.Είναι αδύνατον να αποδίδει ένα μέρος για ένα σύνολο,"είναι η οικονομία ηλίθιοι" όπως είπε και ο κολλητός.Όσα και να μας χαρίσουν ή περικόψουν,αν δεν διορθωθούν αυτές οι δυο παθογένειες δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να διορθωθεί η κατάσταση.Είναι χρέος του πολίτη να αναζητά υπηρεσίες όπου υπάρχει απόδοση φόρων και χρέος των ΜΜΕ να προσανατολίσουν με ορθό τρόπο την κοινή γνώμη.Και προφανέστα είναι χρέος να ξυπνήσει κάποιος από τον πολιτικό κόσμο και να πράξει.Πρέπει να απαιτήσουμε δημοκρατικά το κράτος να κάνει τη δουλεία του,να ολοκληρώσει τους ελέγχους από τις λίστες και να επιβάλλει κυρώσεις άμεσα,να κάνει επαναληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια σε όλες τις υποψήφιες κατηγορίες με τήρηση τους και αυτόματο έλεγχο πόθεν έσχες στον παραβάτη,να ξεψαχνίσει offshore,πλασματικές έδρες,ιντερνετικές υπηρεσίες και γενικότερα όπου ο κουτοπόνηρος έλληνας έχει παγιώσει με τον δικό του νόμο ότι δεν αποδίδει φόρο.

Φώτης

Πρώτον η εκτελεστική εξουσία όταν δεν τη συμφέρει δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της δικαστικής λειτουργίας, δεύτερον οι δικαστές κρίνουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους ακολουθώντας εντολές της κυβέρνησης επενδύοντας στο παρόν ή αντιπολίτευσης βλέποντας στο μέλλον, έχοντας υπόψη ότι οι προσλήψεις-τοποθετήσεις-μεταθέσεις-προαγωγές-συνταξιοδοτήσεις-μισθοδοσίες τους εξαρτώνται από τον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου που είναι υπάλληλοι, τρίτον δεν πρόκειται να αποκατασταθεί ποτέ η οικονομική-φορολογική-ασφαλιστική-τραπεζική-εργασιακή-υγειονομική-πολεοδομική νομιμότητα λόγω πολιτικού κόστους-ψηφοθηρίας-πελατειακών σχέσεων των κυβερνήσεων κάθε απόχρωσης-ιδεολογίας και ανικανότητας του κράτους να τηρήσει την τάξη-ηθική-νομιμότητα.

Ευαγγελου

ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ ΚΑΤΡΟΥΓΑΛΕ ΓΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΝΟ ΤΟΥ ΑΛΗΤΟΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΥΜΠΩΝΟΥΝ ΜΠΕΕΕΕΕ.

Κυριάκος

Λογική είναι η σφαγή των συντάξεων όταν δεν αντιμετωπίζεται η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, η φοροδιαφυγή των επαγγελματιών, η δανειοδιαφυγή των επιχειρηματιών, τα αδήλωτα κέρδη της πραγματικής οικονομίας, η μαύρη εργασία της αγοράς, όταν οι συνταξιοδοτικές εισφορές είναι μικρότερες των συντάξεων, όταν οι απόμαχοι δεν μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία κράτους και κοινωνίας.

Δεξιός

Μου δώσανε σύνταξη 485 ευρώ μετά από 40 χρόνια εργασίας στο Δημόσιο γιατί έχω και άλλη πηγή εισοδήματος. Αυτή είναι η "καμία σύνταξη στις κύριες συντάξεις" που έλεγε προεκλογικά ο Σύριζα, όποιος έχει λιοστάσι και πουλάει το λάδι του κόβουνε την σύνταξη...

Λεωνίδας

Οι μηνιαία κράτηση χρημάτων από το μισθό σας ήταν 300 ευρώ, επομένως η σύνταξη των 485 ευρώ που λαμβάνετε πρέπει να περικοπεί κατά 185 ευρώ.

Δεξιός

Θα ήταν σωστό αν ζούσα μέχρι τα 105 και οι κρατήσεις ήταν άτοκες. Ο μέσος όρος ζωής των ανδρών όμως στην Ελλάδα είναι τα 80, άρα έπρεπε να παίρνω 800 το μήνα συν τους τόκους 40 ετών

Alitheia

Εύγε στο ΣΥΡΙΖΑ που καθυστερεί έως κ σήμερα τις περικοπές στις συντάξεις .. Και εύγε στον κατρουγκαλο που μετά από τόσες πίεσεις ψήφισε ένα νόμο για να σώσει την κατάσταση .. Οι περικοπές στις.συνταξεις ψηφίστηκαν όχι τώρα απ' όταν υπέγραψε το μνημόνιο το ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μίντια κανάλια κομματα τον πίεζαν να υπογράψει .. Οκ υπέγραψε αλλά παρότι ψήφισε απίστευτα πράγματα με την ψήφο της ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μην τα εφαρμόσει .. Κατάφερε δε με το κατρουγκαλο να βρει παραθυράκι και να συνδέσει ανάπτυξη .. με χρήματα σε συνταξιουχους .. Με βάση τα ψηφισμένα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που τον απειλούσαν να υπογραψει όλοι οι συνταξιουχοι έπρεπε να σκάνε το πολύ διακόσια ευρώ !!! Εδώ και 4 χρόνια !!! Άπαντες !!! Κι όμως ειν αληθεια !!! Άρα.δε.φταιει μόνο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλο το σύστημα και φυσικά η ΝΔ .. ( ο λαγός ο λεβέντης που δεν ήθελε να κόψει από μικροσυνταξιουχους θυμάστε τι σας έλεγε ? Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις ! Δηλαδη να χάσετε τι σύνταξη σας ! Από εκει ξεκινά το πρόβλημα .. )

Την ΣΦΑΓΗ ....

Δεν την εφερε ο νομος κατρουγκαλου , αλλα το πλιατσικο ......απο την την ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αφησαν αδεια ταμεια και τη χωρα με 450 δις χρεος ...... Η ΣΦΑΓΗ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ......Η ΑΙΤΙΑ .....ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ . Πως αλλιως να σας το πουμε ....για να το καταλαβετε ??????

To είχατε πει αυτό

και πριν τις εκλογές; Γιατί παραμυθιάζατε όλον τον κόσμο;

Το προβλημα ....,

(χρεος και τα αδεια ταμεια ....) δεν δημιουργηθηκε , απο αυτα που ειχε ΠΕΙ ...ο Συριζα , αλλα απο αυτα που εχετε ΚΑΝΕΙ ..... το ( ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ...) και μην προσπαθεις να μπερδεψεις τους αφελεις ......διοτι αφελεις , δεν υπαρχουν . ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ......ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .-

Άρα επιτρέπεται

να λέμε ότι ψέμα θέλουμε για να παραμυθιάσουμε τον κοσμάκη; Ή δεν είχατε πάρει είδηση πριν το 2015 ότι τα ταμεία είναι άδεια; Εσείς δεν λέγατε ότι φταίει κάποιος Γεωργίου που δήλωσε ψεύτικο έλλειμμα ενώ λεφτά υπήρχανε..

μην απαντάς στον Καρανίκα

αυτός εργάζεται τώρα και κονομά βροχή από 0,60 ευρουλάκια για τα χαζά του σχόλια

Το αληθινο

ελλειμμα , ψαξε στις τσεπες του καραμανλη .....15.6% αφησε . Και ειναι αλλο να παραμυθιαζεις τον κοσμακη , και αλλο να ΚΛΕΒΕΙΣ και να ΧΡΕΩΝΕΙΣ τον κοσμακη .....( απο το παραμυθι ....δεν επαθε τιποτα κανενας ....αν θελει το ακουει , απο το χρεος και το κλεψιμο ομως , επαθαν ολοι οι Ελληνες ζημια .....φερανε την φτωχεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ).

Ποιος μας χρέωσε περισσότερο;

ο Καραμανλής ή η Περήφανη Διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη; Τι είναι αυτά τα 200 δις ευρώ που λέει κάποιος Βίζερ;

κοινος νους

ενω πριν το 2015 οι συνταξεις δεν ειχαν κοπει οπως και τα δωρα...τι αλλο θα διαβασουμε εδω μεσα

Alekos

Η ρήτρα μηδενικού ελειματος θα κόψει τις συντάξεις από το 2019 !!!! Καλά τα μισά που αναγράφοντε στο άρθρο ψεμματα είναι .. Τι ρήτρα την ψήφισε η νέα δημοκρατία !!!!! Το ΠΑΣΟΚ !!!! Κ φυσικά το ΣΥΡΙΖΑ με απειλές έως και για γουδί εάν δεν υπογράψει !!!! Το ποτάμι !!!! Κι ο λεβέντης την είχε σημαία !!!! Όλοι αυτοί σας κόβουνε τι σύνταξη από το 2019 .. κι όχι το ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε παρότι ψήφισε αυτό το νόμο να μην τον εφαρμόσει για 3 έτη παράτυπα και μετά κι άλλων πιέσεων , να ψηφίσει το νομο κατρουγκαλου για να μαγειρέψει περισώσει τις περικοπές της ρήτρας ... Φυσικά είναι ένοχο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δε κόβει τις συνταξεις το ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλοι οι προαναφερθέντες . . .

Αλεκο , τι ρητρα ....

γραφεις ???? τους μπερδευεις ...... ξερουν οι αγραμματοι συνταξιουχοι τι ειναι η ρητρα ??? οι μισοι θα ρωτανε τους αλλους μισους , τι ειναι η ρητρα .( αλλοι θα νομιζουν χυτρα και αλλοι θα καταλαβαινουν βλητα ....ξερει ο βλαχος τι ειναι ο σπογγος ??? ) Τα πραγματα ειναι ΑΠΛΑ .........ΑΙΤΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .- ΑΙΤΙΑ ειναι οι κυβερνησεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και απο τα δυο κομματα που κυβερνουσαν τοσα χρονια , εχουμε ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ = ΧΡΕΟΣ 450 δις ...ΣΥΝ 100 δις του συριζα , τα οποια ΔΕΝ ειναι του συριζα , ανηκουν και αυτα στην νδ και πασοκ , διοτι , οταν χρωστας και δεν εχεις να πληρωσεις , η τραπεζα (δντ ) εξακολουθει να σε δανειζει , αλλα σου ανεβαζει το επιτοκιο .....Η συνολικη καταστροφη που φερανε στην Ελλαδα νδ και πασοκ , ειναι περιπου 600 δις και εχουν και το θρασος να ζητανε την ψηφο των Ελληνων .Και η δικαιολογια τους ειναι : Γιατι δεν αφησαμε τον Σαμαρα να μας σωσει ....ειναι φαπες .

φευγουν κι οι προδοτες οι νεοι

δε καθονται να δουλεψουν για 400€, να παντελωνιαζουν οι 50ρηδες δ.υ. που συνταξιοδοτηθηκαν επι "φιλελευθερου" σαμαρα

έλα Καρανίκα

Καρανίκα ξέχασες τα δικά σου πεντοχίλιαρα κάθε μήνα βρε μουσίτσα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

b6b87a22ad189b4f043ed5880a0a29bf_XL

Αιτία η υπουργική απόφαση για ενεργό μισθωτήριο με διάρκεια λήξης έως 30 Σεπτεμβρίου - Να σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ζητά με επιστολή της και η ΠΟΜΙΔΑ

scholz

«Η εμπορική πολιτική εδώ και καιρό αποτελεί ευρωπαϊκή ευθύνη. Είναι σαφές ότι έχουμε πολύ περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη εάν μιλήσουμε με μία ευρωπαϊκή φωνή», τόνισε ο Σολτς

tte_1

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε στα 838 εκατ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου – Ο προϋπολογισμός έχει ταμειακό έλλειμμα 380 εκατ. ευρώ