Μαργαρίτης Σχοινάς: Η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αρκετή

0000sxoinas

Η Ευρώπη πάντοτε έβλεπε τα προγράμματα προσαρμογής ως μια μεγάλη ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να αποκτήσει η Ελλάδα ένα νέο, άξιο, σύγχρονο κράτος με μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος των παραγωγικών και διοικητικών θεσμών της χώρας

«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Είναι μια περίοδος πολύ κρίσιμη όπου μετά από σχεδόν δέκα χρόνια πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση» αυτό ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας απόψε στην ανοιχτή συνεδρίαση της ετήσιας συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σχοινάς «όλα τα ελληνικά προγράμματα έτσι όπως εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, από τη σκοπιά της Ευρώπης, ποτέ δεν είχαν ειδωθεί ως προγράμματα αμιγώς οικονομικοκεντρικά. Υπήρχε ένα σημαντικό δημοσιονομικό πρόσημο αλλά η Ευρώπη πάντοτε έβλεπε τα προγράμματα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να αποκτήσει η Ελλάδα ένα νέο, άξιο, σύγχρονο κράτος με μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος των παραγωγικών και διοικητικών θεσμών της χώρας, με τράπεζες που θα λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας, με παιδεία ανοιχτή σε όλους, με μια οικονομία που δεν θα αφήνει χρέη στους νέους Έλληνες αλλά θα δημιουργεί ευκαιρίες. Τα ελληνικά προγράμματα σχεδιάστηκαν και για αυτό τον σκοπό και πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ίσως οι περισσότερες έχουν ήδη εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη».

Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς στην ομιλία του επεσήμανε ότι «η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αρκετή. Είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για το πέρασμα στη νέα εποχή. Πρέπει όλοι μαζί, ο πολιτικός κόσμος, οι παραγωγικές τάξεις της χώρας και οι κοινωνικοί εταίροι να έχουν μια αυξημένη θέληση οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν στην πράξη σωστά. Θα είναι ένα μεγάλο λάθος, ίσως ένα δεύτερο λάθος που δεν πρέπει να ξανακάνουμε, να περιμένουμε να μας επιβάλλουν το αυτονόητο».

Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα γεννάει, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, ένα ευρύτερο κλίμα αισιοδοξίας και ανέλυσε τους τρεις λόγους για τους οποίους βλέπει το μέλλον της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας με καλύτερες προοπτικές.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι ιστορικές θυσίες των Ελλήνων, χωρίς προηγούμενο, άνοιξαν το κλειδί της μετάβασης στην κανονικότητα. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας σε καμία περιοχή του κόσμου που να δέχθηκε την απώλεια σχεδόν του 25% του ΑΕΠ της χωρίς να γίνει επανάσταση. Εκείνο το καλοκαίρι του Ιουλίου όταν η Ελλάδα κινδύνεψε να χωριστεί σε 40% ευρωπαίους και 60% μη ευρωπαίους, εκείνες τις μαύρες μέρες που η χώρα βρέθηκε στον αέρα γεωπολιτικά, είχαμε την ευτυχή κατάληξη αυτό το ρήγμα να μην βαθύνει αλλά να επουλωθεί».

Παράλληλα, «το χρέος της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το 80% ίσως και παραπάνω του χρέους βρίσκεται στον ESM δηλαδή στους εταίρους».

Τέλος, «η Ευρώπη στη νέα περίοδο θα βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι στην Ελλάδα. Μόνο το τελευταία τρία χρόνια αυτή η χώρα δέχθηκε χρηματοδοτήσεις πέρα από τα 45,9 δισ. ευρώ χαμηλότοκων δανείων από τον ESM, 15,9 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας κοινοτικής συνδρομής από τα κοινοτικά ταμεία και σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα 9,3 δισ. ευρώ από το σχέδιο Γιούνκερ».

«Όλα αυτά είναι έμπρακτη, απτή, συγκεκριμένη έκφραση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια χώρα όπου έχει κάνει τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και προσπαθεί πια, σε λίγους μήνες, να σταθεί μόνη της, αυτόνομα, ανεξάρτητα, αυτεξούσια στα πόδια της» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Μία ζέστη, μία κρύο, από Ευρώπη.

Δυστυχώς, ό,τι και να λέει ο κ. Σχοινάς, η Ευρώπη έκανε πολλά και μεγάλα λάθη στη διαχείριση της κρίσης της Ελλάδας ανάμεσα στο 2010 και το 2018. Οι ιστορικές ευθύνες των Ευρωπαίων θα εγγραφούν ως βαρύτατες. Εδώ ισχύει το "καλά το παιδί ήταν χαζό, εσύ σαν μάνα δεν πρόσεχες;" (όπου το παιδί η Ελλάδα και η μάνα η Ευρώπη). Με τουλάχιστον 20% του ελληνικού πληθυσμού άνεργο και 35% στα όρια της φτώχειας εν έτει 2018, με 500.000 Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό απ'την αρχή της κρίσης, η κρίση δεν έγινε ευκαιρία αλλά η ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας. Με συντηρητικούς υπολογισμούς η Ελλάδα οικονομικά δε θα επανέλθει στα επίπεδα του 2009 ούτε το 2030...

Μεταρρυθμισμένος Συνταξιούχος

Ρε ξεφτιλισμένε βαψομαλλιά κολαούζε της κορακομούρας Γαλλίδας, που βλέπεις τις παραγωγικές μεταρρυθμίσεις? Στους μισθούς πείνας και στις ξανά μειώσεις Συντάξεων? ΕΣΥ, η κορακομούρα, ο ΑΡΧΙΨΕΥΤΗΣ, η Φώφη και ο Κούλης, θα είστε η αιτία που θα ψηφίσουμε ΧΟΥΝΤΑ. Έτσι για σπάσιμο. Να αποδιαλύσουν τα πάντα μαζί με το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ κράτος και την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ανάπτυξη που φέρατε. Τι θα κάνετε? Θα μας "φάτε" στα Νοσοκομεία? Θα μας σκοτώνετε κατά λάθος στους δρόμους? Θα πληρώνετε φονιάδες να μπαίνουν στα σπίτια μας? Ένας μπόγιας να σας μαζέψει, ζώα εε ζώα με γραβάτα. Θα τα πούμε μετά τις μειώσεις. Τα Ευρωπαικά Δικαστήρια θα ασχοληθούν πλέον απευθείας με ΕΣΑΣ. Θα φάτε χτύπο που θα πάει σύννεφο.

Πέτρος

Συμφωνούμε ότι χρειάζεται και απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων, όπως ταξιτζήδων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, φορτηγατζήδων, λαϊκών αγορών κλπ, καθώς επίσης απαιτείται ένταξη όλων των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο υπουργείων-περιφερειών-δήμων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hotel_gr

Στην πρώτη θέση βρέθηκαν τα ελληνικά ξενοδοχεία όσον αφορά τους δείκτες ποιότητας σε ένα σύνολο επτά προορισμών της Μεσογείου και συγκεκριμένα την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Κύπρο και την Τουρκία.

papantasio-gaila

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις μετά το Πάσχα – Μειώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος στο επίκεντρο, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, που υποστήριξε χθες ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα, ώστε να περιμένουμε το τέλος του χρόνου»

tsakalotos_art

Η αύξηση που επικαλείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την περίοδο 2015-2016 προήλθε γιατί αυξήθηκαν οι φτωχότεροι και μειώθηκαν οι πιο πλούσιοι - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ που διαψεύδουν τον υπ. Οικονομικών