"Must" θεωρεί τα εμπορεύματα η Goldman Sachs σε εποχές γεωπολιτικών κρίσεων

"Must" θεωρεί τα εμπορεύματα η Goldman Sachs σε εποχές γεωπολιτικών κρίσεων

Η αμερικανική τράπεζα "βλέπει" ισχυρό ράλι σε πετρέλαιο και πολύτιμα μέταλλα λόγω "σφιχτής" αγοράς εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων

commo
Αποδόσεις και κέρδη άνω του 10% προβλέπει η Goldman Sachs για τα εμπορεύματα (commodities) μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα σε νέα της έκθεση, η κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, τις ρωσικές κυρώσεις, τη Συρία και το Ιράν, σε συνδυασμό με το ισχυρό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, έχουν ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Αν και οι νέες ρωσικές κυρώσεις αυτόν τον μήνα αναμένεται να αποτελέσουν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, έχουν καταλήξει σε μια συνέχεια των ίδιων ζητημάτων περί προστατευτισμού που κίνησαν την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Όλα αυτά θα καταλήγουν σε ένα "γενναίο" ράλι των commodities μέσα στους επόμενους μήνες.

Δεν είναι τυχαίο που το αλουμίνιο εκτοξεύτηκε πάνω από 20% μέσα σε μια εβδομάδα, εν μέσω εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας. Οι ρωσικές κυρώσεις επηρεάζουν την Rusal, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 6% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Goldman αναμένει ότι οι τιμές του αλουμινίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν οι αγορές θα αναγκαστούν να "χωνέψουν" τη δομή των κυρώσεων.

Ανάλογα με τον τύπο της "απάντησης" της αγοράς, η οποία θα είναι πιθανώς ένας συνδυασμός αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας και ενός αναπροσανατολισμού των εμπορικών ροών, αυτό θα οδηγήσει σε ισχυρή άνοδο το αλουμίνιο, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα η οποία προβλέπει ότι η τιμή του στο αλουμίνιο (LME) στο τέλος του έτους θα αγγίξει τα $ 1950 / mt.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιδεινώνουν την ήδη "σφιχτή" αγορά πετρελαίου, ωθώντας τον μαύρο χρυσό και πάλι προς τα $72 το βαρέλι και όλο πιο κοντά στην πρόβλεψη της G.S για το επόμενο τρίμηνο η οποία διαμορφώνεται στα $ 82,50 το βαρέλι. Όπως εξηγεί η τράπεζα, αυτή η εξέλιξη ενισχύει τη σύσταση overweight που διατηρεί για τα εμπορεύματα, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει ράλι της τάξης του 10% στο επόμενο 12μηνο. Με την αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων και το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, το "buy" για τα εμπορεύματα σπάνια ήταν τόσο ισχυρό ως στρατηγική, τονίζει η Goldman Sachs.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης