"Must" θεωρεί τα εμπορεύματα η Goldman Sachs σε εποχές γεωπολιτικών κρίσεων

commo

Η αμερικανική τράπεζα "βλέπει" ισχυρό ράλι σε πετρέλαιο και πολύτιμα μέταλλα λόγω "σφιχτής" αγοράς εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων

Αποδόσεις και κέρδη άνω του 10% προβλέπει η Goldman Sachs για τα εμπορεύματα (commodities) μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα σε νέα της έκθεση, η κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, τις ρωσικές κυρώσεις, τη Συρία και το Ιράν, σε συνδυασμό με το ισχυρό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, έχουν ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Αν και οι νέες ρωσικές κυρώσεις αυτόν τον μήνα αναμένεται να αποτελέσουν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, έχουν καταλήξει σε μια συνέχεια των ίδιων ζητημάτων περί προστατευτισμού που κίνησαν την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Όλα αυτά θα καταλήγουν σε ένα "γενναίο" ράλι των commodities μέσα στους επόμενους μήνες.

Δεν είναι τυχαίο που το αλουμίνιο εκτοξεύτηκε πάνω από 20% μέσα σε μια εβδομάδα, εν μέσω εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας. Οι ρωσικές κυρώσεις επηρεάζουν την Rusal, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 6% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Goldman αναμένει ότι οι τιμές του αλουμινίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν οι αγορές θα αναγκαστούν να "χωνέψουν" τη δομή των κυρώσεων.

Ανάλογα με τον τύπο της "απάντησης" της αγοράς, η οποία θα είναι πιθανώς ένας συνδυασμός αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας και ενός αναπροσανατολισμού των εμπορικών ροών, αυτό θα οδηγήσει σε ισχυρή άνοδο το αλουμίνιο, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα η οποία προβλέπει ότι η τιμή του στο αλουμίνιο (LME) στο τέλος του έτους θα αγγίξει τα $ 1950 / mt.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιδεινώνουν την ήδη "σφιχτή" αγορά πετρελαίου, ωθώντας τον μαύρο χρυσό και πάλι προς τα $72 το βαρέλι και όλο πιο κοντά στην πρόβλεψη της G.S για το επόμενο τρίμηνο η οποία διαμορφώνεται στα $ 82,50 το βαρέλι. Όπως εξηγεί η τράπεζα, αυτή η εξέλιξη ενισχύει τη σύσταση overweight που διατηρεί για τα εμπορεύματα, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει ράλι της τάξης του 10% στο επόμενο 12μηνο. Με την αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων και το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, το "buy" για τα εμπορεύματα σπάνια ήταν τόσο ισχυρό ως στρατηγική, τονίζει η Goldman Sachs.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stoiximan

Για mega deal στο χώρο του Στοιχήματος ετοιμάζεται ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στον Τύπο το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με αυτές ο Οργανισμός μέσω της κυπριακής του θυγατρικής, Opap Investments αναμένεται να εξαγοράσει το μερίδιο 37% που κατέχει στην Gambling Malta Ltd ο επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας.

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

31
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2