ΔΕΣΦΑ: Πώς τα 400 εκατ. ευρώ της Socar θα ξεπεράσουν το μισό δισ. ευρώ

desfa

Στον τρίτο και τελευταίο γύρο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, περνά ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% της εταιρείας

Στον τρίτο και τελευταίο γύρο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, περνά ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% της εταιρείας με στόχο του ΤΑΙΠΕΔ, να ανεβάσει σε υψηλότερο επίπεδο το τίμημα, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στην επενδυτική αγορά για την τακτική που θα ακολουθήσει και στα επόμενα μεγάλα πωλητήρια των ενεργειακών υποδομών της χώρας (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, 17% της ΔΕΗ).

Η Ιταλική Snam που ηγείται της πλειοδότριας κοινοπραξίας, κατάφερε να επανέλθει λίγα χρόνια αργότερα με δυνατούς συμμάχους στην ελληνική αγορά, προσφέροντας όμως πολύ περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που είχαν καταθέσει προ πενταετίας οι Αζέροι. Η Snam διαπραγματευόταν τότε το 36% του ΔΕΣΦΑ από την Socar, ντιλ όμως που δεν προχώρησε λόγω υψηλού τιμήματος. Σήμερα, η κοινοπραξία των Snam, Fluxys, Enegas θα χρειαστεί να καταβάλλει για το ΔΕΣΦΑ ενδεχομένως και πάνω από 550 εκ. ευρώ.

Μολονότι οι επικεφαλής της κοινοπραξίας, αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε σχέση με την προσφορά τους, από πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στην αγορά, το τίμημα ανήλθε σε 535 εκατ. ευρώ, αισθητά υψηλότερο από την αντίπαλη κοινοπραξία της Ισπανικής Reganosa, της Ρουμανικής Transgaz και της EBRD που φέρεται να κατέθεσε πρόταση ύψους 457 εκατ. ευρώ. Η χθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να δώσουν και νέα βελτιωμένη προσφορά ανεβάζει και άλλο το τίμημα.

Η μάχη κρίθηκε στον β΄ γύρο του διαγωνισμού παρά το γεγονός ότι η ισπανουρουμανική κοινοπραξία εμφανιζόταν με προβάδισμα κατά το στάδιο των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου καθώς φέρεται και το σχήμα που έδωσε την μεγαλύτερη προσφορά, περίπου στα επίπεδα των 450 εκ. ευρώ. Η πρόταση των νικητών δίνει μεγάλη ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης όσα και τα ΕΛΠΕ (μέτοχος κατά 35%) είχαν διαμηνύσει από την αρχή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης ότι ο ΔΕΣΦΑ, δεν θα πουληθεί κάτω από τα 400 εκ. ευρώ. Η πώληση του 66% του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και το τίμημα που δείχνει να επιτυγχάνεται, απεικονίζουν το θετικό μομέντουμ της αγοράς φυσικού αερίου αλλά και των οικονομικών μεγεθών του ΔΕΣΦΑ (καθαρά κέρδη 85 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 227 εκατ. ευρώ το 2017). Το γεγονός μάλιστα ότι είναι πάνω από τα 400 εκ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού, θεωρείται επιτυχία, ανεβάζοντας τον πήχη και για τις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/epixeiriseis/354000-desfa-pos-ta-400-ekat-eiro-tis-socar-tha-kseperasoun-to-miso-dis-eiro

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Μπάμπης Μπαμπίδης

Έχουμε πολιτική ΑΛΗΤΕΙΑ που μας κυβερνά.!!! Τι είναι τα 500 εκατομμύρια? Τίποτα.!!! Θέλουν να την πωλήσουν μαζί με τα ταμείο της. Σήμερα αυτό ανέρχεται πάνω απο 200 εκατομμύρια. Έτσι για δώρο στον αγοραστή. Ποια είναι τα ετήσια κέρδη του ΔΕΣΦΑ? Σε πόσα χρόνια θα γίνει η απόσβεση της αγοράς. Έτσι χαρίσαν και τον ΟΠΑΠ , την ΤΡΕΝΟΣΕ, θέλουν να χαρίσουν και τα ΕΛΠΕ και πάει λέγοντας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gasup

Απαγορευτικό θα είναι το κόστος για πολλούς  Έλληνες το ταξίδι με αυτοκίνητο φέτος το Πάσχα εξαιτίας των τιμών στα καύσιμα αλλά και των διοδίων.

mig

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη €47,0 εκατ., συμπεριλαμβανομένου του κέρδους από την πώληση του ομίλου ΥΓΕΙΑ, έναντι ζημιών €74,8 εκατ. το 2017

egnatia_ar

Αμέσως μετά το Πάσχα θα υπογραφεί σύμβαση με την Άκτωρ για την κατασκευή 42 σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, σχεδιασμός που προωθεί από διετίας το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα η Εγνατία εισπράττει διόδια από συνολικά 13 σταθμούς διοδίων, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος του σχεδιασμού θα λειτουργούν 55.

times_kaysimon

Αναζητάτε πρατήριο καυσίμων; Αναζητάτε τα οικονομικότερα καύσιμα; Οπου και να βρίσκεστε δείτε τα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν γύρω σας, τις τιμές των καυσίμων που πουλάνε και πλοηγηθείτε σε αυτά εύκολα και ΔΩΡΕΑΝ…