Γιώργος Παγουλάτος: Η Ευρωζώνη βρήκε επιτέλους τους αντιπάλους της

Γιώργος Παγουλάτος: Η Ευρωζώνη βρήκε επιτέλους τους αντιπάλους της

Μιλώντας στο κέντρο Wilfried Martens στις Βρυξέλλες, ο καθηγητής ανέλυσε τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν με στόχο την εμβάθυνση της Ευρωζώνης

Γιώργος Παγουλάτος: Η Ευρωζώνη βρήκε επιτέλους τους αντιπάλους της
Μια ενδιαφέρουσα ομιλία με πολλά δεδομένα έδωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος.

Μιλώντας στο κέντρο Wilfried Martens στις Βρυξέλλες, ο καθηγητής ανέλυσε τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν με στόχο την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να καταστεί η Ευρωζώνη και η ΕΕ ισχυρότερη και ανθεκτικότερη σε μελλοντικές κρίσεις, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδος ως μέρος της.

Κλείσιμο
Για τον Έλληνα καθηγητή, ένα απροσδόκητο θετικό αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων κρίσεων που βίωσε και βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit, μεταναστευτική κρίση, άνοδος του Ντόναλντ Τράμπ, αντιευρωπαισμός) είναι πως η Ευρωζώνη βρήκε τους “αντιπάλους” αυτούς που την οδηγούν στη συσπείρωση και μεταρρύθμιση της με σκοπό τη βιωσιμότητα της.

Παρά τη θετική της πορεία αυτή τη στιγμή, μείζον κίνδυνος για το μέλλον της Ευρωζώνης όμως είναι η Ιταλία, της οποίας η αδύναμη πολιτική και οικονομική κατάσταση, όπως και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων την καθιστούν όλο και λιγότερο ανταγωνιστική, απειλώντας έτσι τόσο τη ζώνη του Ευρώ, όσο και την ισχνή ανάκαμψη της Ελλάδας.

Η Ελληνική οικονομία, η οποία ο Γιώργος Παγουλάτος τόνισε πως θα βρισκόταν σε μακράν καλύτερη κατάσταση αν δεν υπήρχε η εξάμηνη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το τρίτο μνημόνιο, αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις στην προσπάθεια για ανάκαμψη. 

Για τον καθηγητή Παγουλάτο, ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, δημιουργεί ερωτηματικά γύρω από τη πολιτική σταθερότητα της χώρας. Την ίδια στιγμή, η εξουθενωτική φορολογική πολιτική προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων για την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα της χώρας μας δεν επιτρέπουν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Πυξίδα για το μελλοντικό αναπτυξιακό πλαίσιο της Ελλάδας, σύμφωνα με τον καθηγητή Παγουλάτο, πρέπει να είναι αύξηση των εξαγωγών, η αναβάθμιση της ποιότητας τους και μέσω μεταρρύθμισης του επιχειρηματικού πλαισίου, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, τόσο για τα κεφάλαια, όσο τη τεχνογνωσία τους.

Είναι ενδεικτικό πως στους παγκόσμιους δείκτες ανταγωνιστικότητας, τους οποίους εξετάζουν πάντα οι επενδυτές σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποτρέποντας τους

Η άλλη μεγάλη πληγή της Ελληνικής οικονομίας, το δημόσιο, στερείται ικανούς διαχειριστές (μάνατζερ ουσιαστικά) των οποίων η προσθήκη θα είναι να ολοκληρώνουν πλήρως τις δράσεις του και όχι να αναλώνονται σε μιας μορφής “συναρμοδιότητας, χωρίς όμως κανένα υπεύθυνο”.

Δυστυχώς αρνητικός ήταν ο ρόλος και του Τύπου, με τον Γιώργο Παγουλάτο να τονίζει πως μερίδα του, με στόχο να κερδίσει εύκολη ορατότητα, καλλιέργησε το λαϊκισμό και άτοπα ερωτήματα, εμποδίζοντας έτσι μια διαδικασία ανάπτυξης εθνικής αυτογνωσίας για το πως φτάσαμε στη κρίση, κάτι το οποίο έγινε σε άλλες χώρες σε μνημόνιο όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Κλείνοντας, ο καθηγητής Παγουλάτος ξεκαθάρισε πως πραγματικός πατριωτισμός δεν μπορεί να είναι μόνο οι σημαίες και οι ηχηρές πορείες, αλλά η προσωπική και ατομική συμβολή του καθενός στην Ελληνική οικονομία και στην εθνική συνοχή. 

Μαζί με τον κύριο Παγουλάτο μίλησε ο Πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ανδριανός Γιάννου και το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο διευθυντής της New Europe Αλέξανδρος Κορονάκης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης