Γιώργος Παγουλάτος: Η Ευρωζώνη βρήκε επιτέλους τους αντιπάλους της

Γιώργος Παγουλάτος: Η Ευρωζώνη βρήκε επιτέλους τους αντιπάλους της

Μιλώντας στο κέντρο Wilfried Martens στις Βρυξέλλες, ο καθηγητής ανέλυσε τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν με στόχο την εμβάθυνση της Ευρωζώνης

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία με πολλά δεδομένα έδωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος.

Μιλώντας στο κέντρο Wilfried Martens στις Βρυξέλλες, ο καθηγητής ανέλυσε τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν με στόχο την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να καταστεί η Ευρωζώνη και η ΕΕ ισχυρότερη και ανθεκτικότερη σε μελλοντικές κρίσεις, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδος ως μέρος της.

Για τον Έλληνα καθηγητή, ένα απροσδόκητο θετικό αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων κρίσεων που βίωσε και βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit, μεταναστευτική κρίση, άνοδος του Ντόναλντ Τράμπ, αντιευρωπαισμός) είναι πως η Ευρωζώνη βρήκε τους “αντιπάλους” αυτούς που την οδηγούν στη συσπείρωση και μεταρρύθμιση της με σκοπό τη βιωσιμότητα της.

Παρά τη θετική της πορεία αυτή τη στιγμή, μείζον κίνδυνος για το μέλλον της Ευρωζώνης όμως είναι η Ιταλία, της οποίας η αδύναμη πολιτική και οικονομική κατάσταση, όπως και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων την καθιστούν όλο και λιγότερο ανταγωνιστική, απειλώντας έτσι τόσο τη ζώνη του Ευρώ, όσο και την ισχνή ανάκαμψη της Ελλάδας.

Η Ελληνική οικονομία, η οποία ο Γιώργος Παγουλάτος τόνισε πως θα βρισκόταν σε μακράν καλύτερη κατάσταση αν δεν υπήρχε η εξάμηνη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το τρίτο μνημόνιο, αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις στην προσπάθεια για ανάκαμψη. 

Για τον καθηγητή Παγουλάτο, ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, δημιουργεί ερωτηματικά γύρω από τη πολιτική σταθερότητα της χώρας. Την ίδια στιγμή, η εξουθενωτική φορολογική πολιτική προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων για την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα της χώρας μας δεν επιτρέπουν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Πυξίδα για το μελλοντικό αναπτυξιακό πλαίσιο της Ελλάδας, σύμφωνα με τον καθηγητή Παγουλάτο, πρέπει να είναι αύξηση των εξαγωγών, η αναβάθμιση της ποιότητας τους και μέσω μεταρρύθμισης του επιχειρηματικού πλαισίου, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, τόσο για τα κεφάλαια, όσο τη τεχνογνωσία τους.

Είναι ενδεικτικό πως στους παγκόσμιους δείκτες ανταγωνιστικότητας, τους οποίους εξετάζουν πάντα οι επενδυτές σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποτρέποντας τους

Η άλλη μεγάλη πληγή της Ελληνικής οικονομίας, το δημόσιο, στερείται ικανούς διαχειριστές (μάνατζερ ουσιαστικά) των οποίων η προσθήκη θα είναι να ολοκληρώνουν πλήρως τις δράσεις του και όχι να αναλώνονται σε μιας μορφής “συναρμοδιότητας, χωρίς όμως κανένα υπεύθυνο”.

Δυστυχώς αρνητικός ήταν ο ρόλος και του Τύπου, με τον Γιώργο Παγουλάτο να τονίζει πως μερίδα του, με στόχο να κερδίσει εύκολη ορατότητα, καλλιέργησε το λαϊκισμό και άτοπα ερωτήματα, εμποδίζοντας έτσι μια διαδικασία ανάπτυξης εθνικής αυτογνωσίας για το πως φτάσαμε στη κρίση, κάτι το οποίο έγινε σε άλλες χώρες σε μνημόνιο όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Κλείνοντας, ο καθηγητής Παγουλάτος ξεκαθάρισε πως πραγματικός πατριωτισμός δεν μπορεί να είναι μόνο οι σημαίες και οι ηχηρές πορείες, αλλά η προσωπική και ατομική συμβολή του καθενός στην Ελληνική οικονομία και στην εθνική συνοχή. 

Μαζί με τον κύριο Παγουλάτο μίλησε ο Πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ανδριανός Γιάννου και το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο διευθυντής της New Europe Αλέξανδρος Κορονάκης. 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Η Σημαία είναι το Ανώτατο Σύμβολο

Από εκεί ξεκινάμε , για να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε. Οι επιμέρους πολιτικές αποφασίζονται και εφαρμόζονται για να έχουμε Λαό ευτυχισμένο που αγαπάει την πατρίδα του και θέλει να κρατάει ψηλά τη Σημαία της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vroytsis-arthro

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέφερε επίσης ότι με το νέο Ασφαλιστικό καταργείται η υποχρέωση επιστροφής ασφαλιστικών οφειλών για τους νέους επιστήμονες, που δημιουργούνταν με το παλαιό σύστημα, λόγω των μειωμένων εισφορών για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης

2
200124125007_citigoe_iv_065

Πληθαίνουν οι προτάσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της χώρας μας, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειώνονται και οι τιμές τους. Και, παρότι ακόμη το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι φθηνό, ας δούμε ποιο είναι το λιγότερο ακριβό που μπορεί κανείς να αποκτήσεις σήμερα.

fitch-arthro

Η ταυτόχρονη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε «ΒΒ» και των προοπτικών σε θετικές δίνει πρόσθετη ώθηση στην επικείμενη έκδοση 15ετούς ομολόγου, στρώνει το χαλί για νέες αναβαθμίσεις– Ο οίκος βλέπει συμφωνία Ελλάδας-δανειστών για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2021 και αναπτυξιακό άλμα 

36
fitch-ratings4343_2

«Μήνυμα» εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Από σταθερό σε θετικό το «outlook» και ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική κατηγορία η χώρα - Δεδομένη η συμφωνία για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος - Με 15ετές ομόλογο βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές το επόμενο διάστημα - Σταϊκούρας: Δεν εφησυχάζουμε

24
simaies-ellada-europi-thesmoi

H αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πέμπτης μετά το πρόγραμμα αποστολής, είχε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο που έχει γίνει και τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αναφέρεται σε δήλωση των θεσμών.